klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Dachstein (Oostenrijk)
De Dachstein is een 2995 meter hoge berg die op de grens van de deelstaten Stiermarken en Opper-Oostenrijk ligt. De gletsjer wordt gezien als één van de mooiste uitzichtpunten van Oostenrijk Niet voor niets dat de kabelbaan, de top van de berg en het ijspaleis samen op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Wie met de kabelbaan naar boven wil die moet redelijk diep in de buidel tasten. Wie uiteindelijk op een hoogte van 2700 meter op het bovenste station uitstapt die is de financiële pijn al snel weer vergeten. Wat is het hier mooi, zeg!
Wie via de zuidelijke kant de Dachstein oprijdt die moet in de winter rekening houden met verraderlijke wegomstandigheden. Als deze tolweg niet sneeuwvrij gemaakt is dan moet je sneeuwkettingen gebruiken. Meestal wordt de weg wel vrij snel sneeuwvrij gemaakt. Wie naar de top van de Dachsteingletsjer gaat die moet rekening houden met een hooggebergteklimaat, waarbij het in de zomer redelijk koel is maar in de wintermaanden ronduit koud is. De temperatuur ligt op 2700 meter gemiddeld tussen de -17 en -5 graden overdag. Het ergste is de wind die ook nog overduidelijk aanwezig is. Met windsnelheden die gemakkelijk tussen de 40 en 60 kilometer per uur kunnen liggen daalt de gevoelstemperatuur naar min 15 tot min 30 graden Celsius.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor het bovenste liftstation van de Dachsteingletsjer, op een hoogte van 2700 meter boven de zeespiegel:

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari -8 -17 3 9 n.v.t.
februari -8 -16 3 10 n.v.t.
maart -5 -11 5 12 n.v.t.
april 1 -4 6 13 n.v.t.
mei 7 0 7 15 n.v.t.
juni 12 3 8 16 n.v.t.
juli 14 5 7 14 n.v.t.
augustus 13 4 7 15 n.v.t.
september 10 -1 6 13 n.v.t.
oktober 3 -6 6 10 n.v.t.
november -1 -9 3 10 n.v.t.
december -7 -15 3 9 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Dachstein
De Dachstein
De Dachstein
wikipedia
... meer Dachstein

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact