klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Wenen (Oostenrijk)
Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk en is zelf een complete deelstaat. Jaarlijks trekt deze stad een groot aantal toeristen die vooral af komen op musea, opera en klassieke muziek uitvoeringen. Wenen kan gezien worden als hét wereldcentrum van opera en klassieke muziek. Ook de uitbundige bouwwerken uit de barok, Schloss Schönbrunn, Sissi en de beroemde Sacher torte trekt de bezoekers naar Wenen.

Het klimaat van Wenen is officieel een gematigd landklimaat, maar is minder extreem dan wat je van een uitgesproken landklimaat mag verwachten. Ondanks de afwezigheid van directe invloed van zee wordt het klimaat van Wenen daarom soms toch omschreven als een gematigd zeeklimaat. In vergelijking met de hoger gelegen gebieden van Oostenrijk zijn de wintermaanden warmer en is de kans op sneeuw kleiner. De winters in wenen kunnen eerder als grijs dan wit omschreven worden. Toch kan het er flink sneeuwen, vooral als er een overgang is van koel en droog winterweer naar een wat warmer weertype of andersom. Het voorjaar is erg onvoorspelbaar. Het aantal dagen met zonnig weer en voorjaarsachtige temperaturen neemt snel toe, maar de kans op dagenlang slecht weer is zeker aanwezig. Vorst overdag is in maart al vrijwel uitgesloten. De mooiste maanden voor een bezoek aan Wenen zijn mei en juni. De temperaturen liggen dan zo rond of net iets boven de twintig graden en de zon is vrij veel aanwezig. De kans op buien wordt vanaf juni wel iets groter en vooral de kans op onweer neemt flink toe naarmate je dieper in de zomer komt.
In de warmste maanden, juli en augustus, is de gemiddelde dagtemperatuur zo'n 25 graden en zijn er regelmatig dagen te noteren met tropische waardes van 30 graden of nog iets hoger. Periodes met tropisch weer wordt vaak afgesloten met regen- en onweersbuien.

Het najaar is vergeleken met Nederland minder nat en iets warmer. Ongeveer een derde van de dagen is er sprake van enige neerslag van betekenis. In het najaar is de regen minder buiig van karakter en neemt het aantal dagen met langere periodes van regen toe ten opzichte van de zomer.
Vanaf eind oktober of begin november is het in de regel echt gedaan met nazomerdagen en overheerst bewolking. Tijdens de periode november tot en met februari is het mogelijk dat Wenen dagenlang onder een wolkendek ligt.

Betaal niet teveel voor je hotel
De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Wenen. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Wenen. Daar kun je per hotel, pension of appartement meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kun boeken voor jouw reisdata!

TIP: Wenen voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort naar Wenen reizen dan kun je op de website Wenen voor beginners enorm veel goede informatie over Wenen halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere winkelen in Wenen, vervoer in de stad, handige Wenen tips, de vele bezienswaardigheden die Wenen telt, eten en drinken in Wenen en uitgebreide informatie over het weer in Wenen.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor de plaats Wenen:

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 1 -4 2 14 n.v.t.
februari 4 -2 3 13 n.v.t.
maart 9 1 4 13 n.v.t.
april 15 5 6 12 n.v.t.
mei 20 9 7 14 n.v.t.
juni 22 12 7 14 n.v.t.
juli 25 14 8 12 n.v.t.
augustus 24 14 7 12 n.v.t.
september 20 11 6 11 n.v.t.
oktober 14 6 4 10 n.v.t.
november 7 2 2 14 n.v.t.
december 3 -2 2 14 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Wenen
alles over Wenen
alles over Wenen
Wenen
Wenen bezienswaardigheden top 10
Wenen in één dag
Wenen informatie
Wenen startpagina
Wenen voor beginners
bijzondere plaatsen in Wenen
goedkoop naar Wenen
wikipedia
... meer Wenen

climate of Vienna

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact