klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Pakistan
Pakistan is een land gelegen in Zuid-Azi en behoort wat betreft inwonertal tot de grootste landen ter wereld. Veel Pakistanen wonen in stedelijke gebieden, waarbij Karachi met ruim twaalf miljoen inwoners veruit de grootste stad is. Het landschap van Pakistan varieert van laagvlaktes in het oosten en zuiden tot aan hoogvlaktes en hooggebergte in het westen en het noorden van het land. In het uiterste noordoosten vind je een deel van de Himalaya terug. De 8611 meter hoge berg K2, de op Mount Everest na hoogste berg ter wereld, staat op de grens tussen China en Pakistan. De grote hoogteverschillen dragen bij aan de verscheidenheid in klimaatsoorten en de soms zeer hoge verschillen in temperatuur.

Het grootste deel van Pakistan heeft te maken met een mix van woestijn- en steppeklimaten, overgaand naar een continentaal klimaat in de noordelijk gelegen bergen en uiteindelijk een hooggebergteklimaat op de hoogstgelegen bergtoppen, die vrijwel zonder uitzondering bedekt zijn met gletsjers en eeuwige sneeuw.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Pakistan
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Pakistan is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Chitral
Faisalabad
Gilgit
Gwadar
Hyderabad
Islamabad
Karachi
Lahore
Multan
Quetta
Pasni
Peshawar
 

Zomer en winter
Kenmerkend voor vrijwel heel Pakistan is dat er een wezenlijk verschil is tussen de zomers en winters, zowel qua temperatuur als wat betreft de hoeveelheden neerslag. Voor de hoogvlaktes en berggebieden is er een combinatie van koele tot koude winters en warme tot hete zomers. In het laagland en aan de kustgebieden zie je ook in de wintermaanden een subtropisch tot bijna tropisch karakter terugkomen. Veel plekken in het oosten en zuiden van Pakistan kennen vrijwel geen vorst, terwijl het in de winter nog vrij gemakkelijk zon twintig graden wordt. Verder landinwaarts neemt de kans op (nacht)vorst toe, vooral als je meer bergopwaarts gaat. Langs de kust, in bijvoorbeeld Karachi, is het verschil tussen zomer en winter een stuk kleiner. In deze gebieden is er ook vrijwel geen sprake van voor- en najaar, terwijl daar landinwaarts wel sprake van is.

 

Regenseizoen
Het grootste deel van Pakistan heeft te maken met een moessonperiode, waarin (soms aanzienlijk) meer neerslag valt dan tijdens de rest van het jaar. Dit is vooral merkbaar in de noordelijke regionen van Pakistan, waar soms zware moessonregens kunnen zorgen voor redelijk grote hoeveelheden regen. De zone tussen Lahore en hoofdstad Islamabad heeft het meeste te maken met de moesson. Het regenseizoen begint hier in juli en duurt slechts tot september. Onder invloed van de moesson dalen de hoge temperaturen naar iets aangenamere waardes van ongeveer 30 tot 36 graden.

Orkanen
In theorie heeft Pakistan kans op orkanen, die het zuiden van het land bedreigen. In de praktijk blijven deze tropische stormen vrijwel altijd op ruime afstand, waardoor de overlast voor Pakistan tot een minimum beperkt blijft. Het orkaanseizoen in de regio begint in de loop van juni en duurt tot december.

Hitte
Een groter risico dan orkanen is de enorme hitte waar je vooral gedurende de maanden juni en juli mee te maken kunt krijgen. Vooral in het zuidoosten, enkele honderden kilometer landinwaarts, kan het extreem heet worden. Temperaturen van 40 tot 44 graden gemiddeld overdag zijn heel normaal en uitschieters richting de vijftig graden zijn zeer goed mogelijk. Aan de kust wordt de ergste hitte door het zeewater getemperd, waardoor het daar gemiddeld vijf tot tien graden koeler is.

Klimaatcijfers
Verspreid over Pakistan vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Islamabad en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Pakistan.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 17 3 6 5 n.v.t.
februari 19 5 6 7 n.v.t.
maart 24 10 7 10 n.v.t.
april 30 15 8 10 n.v.t.
mei 35 20 10 8 n.v.t.
juni 39 24 10 8 n.v.t.
juli 35 24 9 16 n.v.t.
augustus 33 24 8 16 n.v.t.
september 33 21 9 9 n.v.t.
oktober 31 14 9 4 n.v.t.
november 25 8 8 3 n.v.t.
december 20 3 7 4 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Islamabad. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Pakistan moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Pakistan
Pakistan informatie
Pakistan informatie
Pakistan reisinformatie
Pakistan startpagina
Pakistan toerisme
Pakistan vakantienieuws
wikipedia
world factbook
winterzon vakantie Pakistan
... meer Pakistan

climate of Pakistan

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact