klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van de Palestijnse Gebieden
Met de Palestijnse Gebieden worden de gebieden West Bank (Westelijke Jordaanoever) en de Gazastrook aangeduid. Deze gebieden die onder Palestijns bestuur staan worden in de volksmond meestal aangeduid als Palestina. Palestina is echter een geografisch gebied waar naast de Palestijnse Gebieden ook de staat Isral ligt. De Palestijnse Autoriteit wordt niet wereldwijd erkend als zelfstandige staat. In de Gazastrook is er sprake van een warm steppeklimaat (BSh) dat in het zuiden overgaat in een warm woestijnklimaat (type BSh volgens de Kppen klimaatclassificatie). Op de Westelijke Jordaanoever is er sprake van een warm mediterraan klimaat met milde winters en warme zomers.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Palestijnse Gebieden
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Palestijnse Gebieden is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Betlehem
Dode Zee
Gaza
Gazastrook
Hebron
Nablus
Oost-Jeruzalem
Ramallah
Westelijke Jordaanoever
 

Neerslag
Binnen de Gazastrook is er sprake van een droog seizoen (de zomer) waarin er vrijwel geen neerslag valt en een natter seizoen (de winter) waarin de neerslaghoeveelheden op kunnen lopen naar ruim honderd millimeter per maand in de natste maanden december, januari en februari. Binnen de Westelijke Jordaanoever geldt dat de zomers ook zeer droog zijn, maar dat de periode waarin er wel neerslag valt iets langer duurt en de hoeveelheden neerslag toenemen naarmate je in hogere gebieden komt. De oostelijke strook langs de Dode Zee is echter zeer droog met een totale neerslagsom die op jaarbasis bijna ieder jaar beperkt blijft tot enkele tientallen millimeters.

 

Zonneschijn
De zomermaanden zijn in in zowel Gaza als West Bank zeer zonnig. Het gemiddeld aantal uren zonneschijn per dag ligt in de zomermaanden rond de 12 tot 13 uur. Hiermee zijn de Palestijnse Gebieden zeer zonzekere bestemmingen. Het enige wat de pret kan verstoren is de Khamsin, een droge en hete woestijnwind die veel zand met zich meevoert. Tijdens zon wind die vooral in de maanden maart, april en mei voor kan komen daalt het zicht tot soms enkele tientallen meters en loopt de temperatuur flink op.

Klimaatcijfers
Verspreid over Palestijnse Gebieden vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Ramallah en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Palestijnse Gebieden.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 12 5 6 13 n.v.t.
februari 15 5 7 12 n.v.t.
maart 17 7 8 10 n.v.t.
april 22 9 9 5 n.v.t.
mei 27 12 11 2 n.v.t.
juni 29 16 13 0 n.v.t.
juli 30 18 13 0 n.v.t.
augustus 31 18 12 0 n.v.t.
september 29 17 11 0 n.v.t.
oktober 25 14 9 3 n.v.t.
november 19 10 8 7 n.v.t.
december 15 6 6 11 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Ramallah. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Palestijnse Gebieden moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Palestijnse Gebieden
Palestijnse Gebieden informatie
Palestijnse Gebieden reisinformatie
Palestina startpagina
wikipedia
world factbook Gaza Strip
world factbook Westbank
... meer Palestijnse Gebieden

climate of Palestinian Territories

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact