klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Papoea-Nieuw-Guinea
De Onafhankelijke Staat Papoea-Nieuw-Guinea is een land gelegen in het uiterste zuidoosten van Azië. Geografisch wordt het land vaker ingedeeld bij Oceanië. Papoea-Nieuw-Guinea bestaat uit het oostelijke deel van het eiland Nieuw-Guinea (dat het deelt met Indonesië) aangevuld met een groot aantal kleinere eilanden. Cultureel gezien is het een van de meest diverse landen ter wereld. Zo worden er meer dan achthonderd inheemse talen gesproken. Ook op het gebied van religies is er een grote variatie te zien in Papoea-Nieuw-Guinea, waarbij ruim 95% van de mensen te categoriseren is binnen de diverse christelijke geloven. Papoea-Nieuw-Guinea heeft een hoofdzakelijk bergachtig landschap die vooral bedekt zijn met tropische regenwouden. Papoea-Nieuw-Guinea heeft vooral te maken met een tropisch regenwoudklimaat (type Af volgens het klimaatsysteem van Köppen-Geiger). Lokaal is er sprake van een tropisch moessonklimaat (type Am) of een tropisch savanneklimaat (type Aw) vanwege een afwijkend neerslagpatroon. Alleen op de hoogste bergtoppen in het binnenland van het eiland Nieuw-Guinea is er sprake van een afwijkend weerbeeld. Hier kan op de hoogste punten zoals Mount Wilhelm zelfs incidenteel vorst of zelfs sneeuw voorkomen. Er is geen bestemming dichter bij de Evenaar waar ook sneeuw voor kan komen.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Papoea-Nieuw-Guinea
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Papoea-Nieuw-Guinea is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Bougainville
Daru
Goroka
Kavieng
Lae
Lihir
Madang
Misima
Mount Hagen
Port Moresby
Rabaul
Tufi
Vanimo
Wewak

Tropisch warm
Voor vrijwel heel Papoea-Nieuw-Guinea geldt dat het gedurende het hele jaar tropisch warm is. Variaties in de temperaturen komen vrij weinig voor. Zelfs tijdens de moessonperiodes is er geen sprake van een daling in temperatuur. De maximumtemperatuur ligt, met uitzondering van grote hoogtes, in vrijwel heel Papoea-Nieuw-Guinea rond de dertig graden Celsius. Minima variëren van ongeveer 10-13 graden op een hoogte van 2000 meter tot zo’n 22 tot 24 graden in de laaggelegen kustgebieden. Extreme hitte waarbij het kwik oploopt tot boven de 35 graden Celsius komt vrij weinig voor.

 

Natuurrampen
Papoea-Nieuw-Guinea ligt in een gebied waar de natuur regelmatig laat merken hoe vernietigend zij kan zijn. De ligging langs een tektonische breuklijn zorgt ervoor dat aardbevingen, zeebevingen en tsunami’s tot de mogelijke rampen behoren die Papoea-Nieuw-Guinea treffen. Voor tropische stormen en zelfs orkanen ligt Papoea-Nieuw-Guinea net buiten het gebied waar deze met regelmaat voorkomen. De kans dat een orkaan Papoea-Nieuw-Guinea treft is dan ook betrekkelijk klein, hoewel het niet voor honderd procent uitgesloten mag worden.

Klimaatcijfers
Verspreid over Papoea-Nieuw-Guinea vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Port Moresby en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Papoea-Nieuw-Guinea.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 31 23 6 21 29
februari 31 23 6 19 29
maart 31 23 6 20 29
april 30 23 6 18 29
mei 30 24 6 16 28
juni 29 23 6 13 27
juli 29 22 6 12 26
augustus 29 22 7 10 25
september 30 22 7 12 26
oktober 31 23 7 11 27
november 31 23 7 12 28
december 31 23 6 16 29
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Port Moresby. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Papoea-Nieuw-Guinea moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Papoea-Nieuw-Guinea
Papoea-Nieuw-Guinea informatie
Papoea-Nieuw-Guinea informatie
Papoea-Nieuw-Guinea informatie
Papoea-Nieuw-Guinea reisinformatie
wikipedia
world factbook
... meer Papoea-Nieuw-Guinea

climate of Papua New Guinea

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact