klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Paraguay
De volledig door land omsloten Zuid-Amerikaanse staat Paraguay ligt redelijk centraal op het continent en heeft te maken met vier klimaatzones. De noordelijke helft heeft een tropisch moessonklimaat (type Aw volgens de Köppen klimaatclassificatie), de zuidelijke helft een warm zeeklimaat (type Cfa), het Gran Chaco Laagland heeft een warm steppeklimaat en tegen de grens met Brazilië zijn er een aantal kleine gebieden die een tropisch regenwoudklimaat hebben. Paraguay bestaat voornamelijk uit laagland (Gran Chaco) dat omsloten wordt door het Andes gebergte in het westen en het Hoogland van Brazilië in het oosten.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Paraguay
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Paraguay is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Asunción
Capiatá
Ciudad del Este
Luque
San Lorenzo
     

twee seizoenen
Paraguay kent twee seizoenen die vooral gebaseerd zijn op de neerslaghoeveelheden. De zomer duurt van oktober tot en met maart, de winter van mei tot en met augustus. De maanden april en september zijn geen echt voor- of najaar, maar zijn overgangsmaanden waarin de temperaturen enkele graden onder de gemiddelde zomertemperaturen liggen. De winters zijn mild en relatief droog, met gemiddelde dagtemperaturen die tussen 20 en 25 graden liggen. De hoeveelheden neerslag liggen in deze periode aanzienlijk lager dan in de zomer, waardoor de zomerperiode in de tropische gebieden als moessonperiode aangeduid wordt.

 

neerslag
De gemiddelde hoeveelheid neerslag varieert van slechts 250 millimeter op jaarbasis tot een kleine tweeduizend millimeter, warbij er in individuele jaren zelfs een piek mogelijk is van drieduizend millimeter regen binnen één jaar op het Paraná Plateau. Wat je binnen geheel Paraguay ziet is dat het ene jaar niet hetzelfde is als het andere jaar. De verschillen tussen twee jaren kunnen enorm zijn, zowel landelijk als regionaal.

temperaturen
De zomermaanden zijn het warmste met gemiddelde etmaaltemperaturen die tussen 24 en 29 graden liggen. Bij een aanvoer van droge hete lucht kan het in de zomer gemakkelijk een week lang gebeuren dat er geen wolkje aan de lucht is, de temperatuur elke dag stijgt en de relatieve luchtvochtigheid per dag toeneemt. Zo’n periode eindigt vaak door een flinke onweersbui die het gevolg is van de oplopende luchtvochtigheid. Een verschijnsel dat echter iets typisch voor Paraguay is, is de plotselinge aanvoer van relatief koele lucht uit het zuiden waardoor de temperatuur overdag met 10 tot 15 graden kan dalen binnen enkele minuten(!).

Klimaatcijfers
Verspreid over Paraguay vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Asunción en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Paraguay.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 33 23 9 9 n.v.t.
februari 33 22 9 7 n.v.t.
maart 32 21 8 7 n.v.t.
april 28 19 8 8 n.v.t.
mei 25 16 7 6 n.v.t.
juni 23 14 6 6 n.v.t.
juli 23 14 6 5 n.v.t.
augustus 24 14 7 5 n.v.t.
september 26 16 7 7 n.v.t.
oktober 29 18 8 8 n.v.t.
november 31 20 9 9 n.v.t.
december 32 22 9 8 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Asunción. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Paraguay moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Paraguay
Paraguay informatie
Paraguay informatie
Paraguay reisinformatie
Paraguay startpagina
wikipedia
vakantienieuws Paraguay
... meer Paraguay

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact