klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Peru
Peru is een land gelegen in het westen van het continent Zuid-Amerika. Het westen en zuidwesten bestaat vooral uit berggebied (Andesgebergte) met een relatief smalle strook laag kustgebied ten westen van de bergen, het oosten en noorden bestaat uit laagvlaktes dat door het Andes gebergte van de Grote Oceaan ontsloten wordt. Dankzij de wisselwerking tussen de Grote Oceaan en het Andes gebergte ontstaat er langs de kuststrook van Peru een apart systeem waarbij de hoeveelheid neerslag gereduceerd blijft tot tientallen tot zo’n tweehonderd millimeter op jaarbasis, maar ook het totaal aantal uren zonneschijn vrij beperkt is door optrekkende mist en wolken vanaf de zee. Dit geldt vooral voor het noordwesten van Peru, meer zuidwaarts heb je hier veel minder last van. Echt direct langs de kust is er sprake van vaak zeer hardnekkige mist, die Garua genoemd wordt. Dit type mist is kenmerkend voor de laaggelegen gebieden ten westen van de Andes en wordt veroorzaakt door het relatief koele zeewater dat de mist het land op blaast. In de koele periode (mei tot en met oktober) zorgt dit verschijnsel in de lager gelegen gebieden van de bergen voor een bijna permanente laag van mist, waardoor de traditionele indianen er vaak voor kozen om in de hoger gelegen delen van de bergen te gaan wonen, war het zonnig en droog is.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Peru
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Peru is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Arequipa
Callao
Cuzco
Iquitos
Lima
Machu Picchu
Pucallpa
Puno
Tacna
 

Klimaattypes
Omdat het ten westen van de Andes zo droog is, is hier sprake van een combinatie van een warm woestijnklimaat (type Bwh) dat in zuidelijke richting overgaat in een koud woestijnklimaat (type Bwk) omdat de gemiddelde jaartemperatuur daar het criterium van een minimale gemiddelde jaartemperatuur van 18 graden Celsius niet meer haalt. Het Andesgebergte heeft klimaattypes die variëren van woestijn- en steppeklimaten tot aan warme en gematigde zeeklimaten. Het noordoostelijke deel van Peru is onderdeel van het Amazonegebied, hier heb je te maken met tropische klimaten zoals het tropisch regenwoudklimaat (type Af volgens de klimaatclassificatie van Köppen) en in sommige gebieden een tropisch savanneklimaat of tropisch moessonklimaat. De regenval in de regio is veel meer dan in de rest van Peru, zo registreert de stad Iquitos gemiddeld ruim 2800 millimeter per jaar. In deze regio is de periode juni tot en met september juist het drogere seizoen, hoewel je het woord droog hier als relatief moet zien en absoluut niet als een absoluut droog seizoen.

 

Temperaturen
In het Amazonegebied van Peru, oftewel het lager gelegen gebied ten oosten van het Andes gebergte, ligt de temperatuur overdag vrijwel het hele jaar rondom de vrij constante waarde van 30 tot 33 graden Celsius. Door de hoge relatieve luchtvochtigheid voelt het constant heet en klam aan. In de ‘droge maanden’ kunnen de maximumtemperaturen nog wat verder oplopen. De 35 graden grens wordt vooral in juli en augustus regelmatig bereikt en soms ook nog overschreden. In het Andes gebergte wordt de temperatuur vooral bepaalt door de hoogte, zo ligt de gemiddelde jaartemperatuur in de valleien vaak tussen de vijftien en twintig graden terwijl die op de bovenste bergtoppen onder het vriespunt kan liggen. Ten westen van de Andes is de temperatuur lager dan aan de oostzijde, wat vooral komt dankzij de Perustroom (Humboldtstroom) die relatief koel zeewater vanuit zuidelijke richting aanvoert. De zuidelijke kustplaatsen hebben een gemiddelde middagtemperatuur van 21 tot 26 graden (warmte maanden vallen gelijk met de Nederlandse winter) en 23 tot 28 graden langs de noordelijke kustgebieden.

Rondreis door Peru
De mooiste manier om kennis te maken met Peru is door middel van een rondreis. Op deze manier kun je een aantal hoogtepunten van het land ontdekken en heb je voldoende indrukken om het land echt een beetje te leren kennen. Hoogtepunten tijdens een Peru rondreis zijn natuurlijk Machu Picchu en het Titicaca-meer. Een rondreis naar Peru boek je onder andere bij Fox. Deze reisorganisatie is een dochteronderneming van ANWB die gespecialiseerd is in het aanbieden van rondreizen met Nederlandse begeleiding.
Bekijk de Peru rondreizen van Fox

Klimaatcijfers
Verspreid over Peru vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Lima en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Peru.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 26 19 6 4 22
februari 27 19 7 4 23
maart 26 19 7 3 22
april 24 18 7 2 21
mei 22 16 5 2 19
juni 20 15 2 2 19
juli 19 15 1 2 18
augustus 18 15 1 2 17
september 19 15 2 3 17
oktober 20 15 3 4 17
november 22 16 4 4 19
december 24 18 5 5 21
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Lima. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Peru moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Peru
Peru bezienswaardigheden top 10
Peru informatie
Peru informatie
Peru reisinformatie
Peru startpagina
Peru tips
Peru toerisme
reisadvies Peru
wikipedia
... meer Peru

climate of Peru

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact