klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Polen
Polen kent volgens het Kppen-systeem een gematigd landklimaat (types Dfb) vrij koele winters en redelijk warme zomers.  Van heel Europa is Polen n van de droogste landen, de meeste gebieden hebben slechts zo'n vijfhonderd millimeter neerslag per jaar waarvan in de wintermaanden het grootste gedeelte in de vorm van sneeuw uit de hemel valt.
In vergelijking met buurland Duitsland is goed merkbaar dat de invloeden van het zeewater hier nog minder zijn. Vanaf de Noordzee kunnen buien en depressies Polen minder goed bereiken. Tevens is de opwarmende invloed in de wintermaanden en de afkoelende invloed in de zomer alleen nog maar merkbaar langs de noordkust. Het is de wat koelere Oostzee die hier haar invloed op het klimaat uitoefent.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Polen
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Polen is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Bialystok
Chorzw
Gdansk
Krakau
Ldz
Poznan
Szczecin
Warschau
Wroclaw
Zakopane

Onvoorspelbaar weer
Wat betreft neerslag valt het allemaal wel mee in Polen, wat ook merkbaar is in de voorspelbaarheid van natte dagen. De kans dat je op een dag dat er geen neerslag voorspeld is toch verrast wordt met een nat pak is een stuk kleiner dan bij ons. Een uitzondering vormt echter de zomer, waarin onweersbuien kunnen ontstaan na een periode van (zeer) warm weer.
De temperatuur is in Polen een stuk wispelturiger dan het weerbeeld zelf. Binnen een week kunnen er zeer grote temperatuursverschillen ontstaan. Zo kan de thermometer in de winter binnen enkele dagen van rond het vriespunt ineens dalen naar waardes die ver onder het vriespunt liggen. Hier is vooral sprake van als de stroming verandert en er ineens een aanvoer van koude lucht ontstaat vanuit Scandinavi of Rusland.
Deze onvoorspelbaarheid duurt gewoon voort in de lente. De omslag van koel winters weer naar zeer aangenaam lenteweer kan binnen n of twee etmalen geschieden. Zo kun je de ene dag heerlijk op een terras zitten, maar loop je de volgende dag meer met een warme winterjas aan. In de herfst zie je hetzelfde patroon. Heerlijk nazomerweer kan binnen zeer korte tijd omslaan naar guur herfst of zelfs winters weer, waarbij de temperatuur zeker in de maand november snel naar de rode cijfers kan dalen.

Warme zomermaanden
De zomers in Polen zijn warmer dan bij ons, maar gemiddeld niet zo warm als de landen die wat zuidelijker langs de Middellandse Zee te vinden zijn. Met dagtemperaturen tussen de 22 en 24 graden en vrij koele nachten zul je hier niet snel tropische gevoelens krijgen. Toch kan ook hier de temperatuur flink oplopen in de maanden juli en augustus. Onder invloed van flinke warmte in Rusland en de aanvoer van deze warme lucht vanuit het oosten kan het in Polen soms ruim boven de dertig graden worden. Wie een beetje pech (of geluk?) heeft krijgt te maken met een wat langere periode met tropische temperaturen waarbij er officieel een hittegolf genoteerd kan worden. De meeste jaren komt er in de meeste regio's van Polen wel een hittegolf voor.

Neerslag
Het natste gebied van polen vind je in het zuidwesten. De Sudeten met hoogtes tot ruim vijftienhonderd meter registreren op jaarbasis zo'n achthonderd tot lokaal meer dan twaalfhonderd millimeter aan neerslag. In de winter valt dit vrijwel allemaal in de vorm van sneeuw of ijzel. Ook langs de zuidelijke grens met Slowakije valt er gemiddeld wat meer neerslag dan in de rest van het land, net als de plaatsen langs de Oostzeekust.
In de rest van het land is de hoeveelheid neerslag in de winter laag en in de zomer iets hoger. De gemiddelde hoeveelheden zijn dan nog aan de lage kant. Wel is er een grotere kans op enkele dagen met  een redelijk aantal uren neerslag per etmaal.

Wintersport
Polen is geen wintersportland bij uitstek, maar heeft wel een aantal uitstekende mogelijkheden om te skin. Een populaire wintersportplaats is Zakopane dat aan de noordzijde van het Tatrasgebergte ligt. Deze stad met enkele tienduizenden inwoners ligt op een hoogte van ongeveer 800 meter en wordt de wintersporthoofdstad van Polen genoemd. Het wintersportseizoen begint heir meestal in november en duurt tot en met maart. Andere skigebieden in Polen zijn Kasprowy Wierch, Gubalwka, en Polana Szymoszkowa.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Polen gezien worden. De grootste afwijkingen zijn: in het noorden (langs de Oostzeekust) is het in de zomer iets koeler. In het noorden en het zuiden zijn de hoeveelheden neerslag wat hoger. De hoger gelegen gebieden in het zuiden (de Beskiden) zijn in de wintermaanden een stuk koeler dan de rest. Ook is de kans op winterse weersomstandigheden hoger dan in de meer noordelijke delen van Polen.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari -1 -7 1 15 4
februari 1 -6 2 13 3
maart 6 -2 4 14 3
april 13 3 5 11 4
mei 19 8 7 10 8
juni 22 11 8 12 13
juli 24 12 8 13 16
augustus 23 12 7 14 18
september 18 9 5 12 15
oktober 13 4 3 14 12
november 6 0 2 15 9
december 1 -4 1 16 6
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor een groot deel van Polen, er zijn echter wel wat afwijkingen. De kans op winters weer is in de hoger gelegen gebieden is in het zuiden van Polen hoger dan in de rest van het land en de kans op warm weer is langs de Oostzeekust lager dan in het binnenland.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Polen
Polen bezienswaardigheden top 10
Polen
Polen info
Polen reisinformatie
Polen startpagina
wikipedia
world factbook
... meer Polen

climate of Poland

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact