klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Portugal
Hoewel Portugal net als Spanje op het Iberische schiereiland ligt, heeft het toch een ander klimaat. Portugal is over het algemeen wat koeler dan Spanje vanwege het koelere zeewater van de Atlantische Oceaan. Het westen van het land heeft een zeeklimaat en het zuiden (de Algarve) een Middellandse zeeklimaat. Volgens het Köppensysteem heeft het hele land op het noordelijke gedeelte na een Mediterraan klimaat met warme droge zomers en het noorden een gematigd maritiem klimaat met koelere droge zomers.
Portugal is dan ook niet voor niets een populair vakantieland. Veel Nederlandse toeristen kiezen ervoor om een vakantie te boeken naar steden zoals Porto of Lissabon, of om lekker van de zon te genieten in de Algarve. Wie slim is boekt een auto in Portugal om zoveel mogelijk van het land te kunnen ontdekken. Je kunt gemakkelijk online autoverhuurders in Portugal vergelijken voor je op vakantie vertrekt en direct je auto online reserveren.

Vakantie in Portugal
Het Portugese klimaat is zacht, zonnig en daardoor zeer aangenaam voor verschillende soorten vakanties. Wil je een vakantie naar Portugal boeken dan kun je terecht bij een redelijk groot aantal reisaanbieders. Grote reisorganisaties die een ruim aanbod aan Portugal vakanties hebben zijn TUI en Sunweb. Deze aanbieders zijn aangesloten bij het SGR, waardoor je met garanties kunt boeken. Bij SNP Natuurreizen kun je een wandelvakantie op Madeira boeken. Om rondreizen naar Portugal te boeken kun je bij verschillende specialisten in rondreizen terecht.
Bekijk de Portugal vakanties van Sunweb Vliegvakanties
Bekijk de Portugal vakanties van TUI

Neerslag
In de zomermaanden valt er in heel Portugal vrij weinig neerslag. Met enkele tientallen millimeters gemiddeld per maand heb je het dan al snel gehad. Vooral in de Algarve is de totale hoeveelheid neerslag in de zomermaanden erg laag.
Op jaarbasis valt er in sommige streken in Portugal vrij veel neerslag. Het gebied rondom de Estrela berg is goed voor zo'n 2500 millimeter per jaar, het noordelijke berggebied krijgt zo'n tweeduizend millimeter te verwerken. Langs de kust wordt het van noord naar zuid steeds droger. Porto is goed voor ruim 1200 mm per jaar, Lissabon een kleine 800 mm en in de Algarve noteert men gemiddeld rond de 500 millimeter op jaarbasis.

Hitte
Gemiddeld wordt het in Portugal niet zo heet als bijvoorbeeld de omgeving van Sevilla in Spanje, maar ook hier kunnen uitschieters richting de 40 graden voorkomen. Vooral het binnenland en het oostelijke deel van de Algarve kunnen in juli en augustus te maken krijgen met hoge temperaturen van 35 tot 40 graden. Langs de kust is de hitte over het algemeen relatief goed te verdragen. Zelfs als het heel erg warm is zorgt de vrij lage relatieve luchtvochtigheid ervoor dat het niet te benauwd wordt.

Winters
De winters zijn mild, zeker langs de kustgebieden. In de Algarve valt geen sneeuw in de winter en ligt de temperatuur overdag vaak rond aangename lenteachtige temperaturen van zo'n 15 tot 18 graden. Geen bikiniweer, maar wel aangenaam. Hoe noordelijker en hoger je gaat, hoe minder aangenaam de winters worden. In de bergen is sneeuwval geen vreemd verschijnsel en kan vorst ook voorkomen. Regen komt in de periode oktober tot en met april vrij veel voor, zeker in de bergen.

Orkanen
Gelukkig heeft Portugal geen directe last van orkanen, maar wel indirect. Het kan voorkomen dat restanten van orkanen als flinke depressie Portugal bereiken en zorgen voor veel neerslag en wind.

Azoren
De Azoren die een stuk ten westen van het vasteland van Portugal liggen zijn van belang voor het weer bij ons. In de zomer bepaalt de kracht en de grootte van het hogedrukgebied boven de Azoren het zomerweer voor een groot deel van Europa. Op de Azoren zelf is het onder invloed van de golfstroom vrijwel altijd lenteachtig met temperaturen overdag tussen de 16 en 24 graden.

Madeira
Het eiland Madeira wordt het eiland van de eeuwige lente genoemd omdat er altijd een aangename temperatuur heerst waarbij het zelden te warm wordt. Lenteachtig betekent niet automatisch droog. Zeker in de periode oktober tot mei valt er voldoende neerslag, vooral in het noordelijke deel van het eiland.  

 

Klimaatinformatie van plaatsen, eilanden en streken in Portugal
Voor Portugal is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Vasteland
Algarve
Algarve - Albufeira
Algarve - Alvor
Algarve - Carvoeiro
Algarve - Faro
Algarve - Lagos
Algarve - Loule
Algarve - Monchique
Algarve - Portimao
Algarve - Praia da Luz
Algarve - Praia de Rocha
Vasteland
Algarve - Quarteira
Algarve - Silves
Algarve - Tavira
Algarve - Vilamoura
Braganca
Coimbra
Costa de Lisboa
Evora
Lissabon
Porto
Sintra
Azoren
Azoren

Angra-do-Heriosmo
Horta
Ponta-Delgada
Madeira
Madeira

Calheta
Canico
Funchal
Porto Santo
Ribeira Brava
Santana
São Vincente

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor de hoofdstad Lissabon. Dit zijn geen gemiddelde waardes voor Portugal, maar je hebt zo wel een aardige richtlijn. Noordelijker en landinwaarts is het gemiddeld koeler en natter, aan de zuidkust (Algarve) is het gemiddeld wat zonniger en is de zee iets warmer.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 15 8 5 15 15
februari 16 9 5 14 15
maart 18 10 7 13 15
april 19 11 8 12 15
mei 22 13 9 9 17
juni 25 16 10 5 18
juli 28 18 11 2 19
augustus 28 18 11 2 20
september 27 17 9 6 20
oktober 23 15 7 11 19
november 18 11 5 13 18
december 15 9 5 14 17
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Ook deze tabel geldt voor de hoofdstad Lissabon en is niet representatief voor heel Portugal.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Portugal
beste reistijd Portugal zonvakantie
bijzondere plaatsen in Portugal
Portugal bezienswaardigheden
Portugal informatie
Portugal informatie
Portugal informatie
Portugal reisinformatie
Portugal startpagina
visit Portugal
wikipedia
winterzon in Portugal
zomerzon in Portugal
... meer Portugal

climate of Portugal

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact