klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Puerto Rico
Puerto Rico heeft een tropisch klimaat met warm weer gedurende het hele jaar en redelijk veel neerslag, waarbij er geen echt droge periode aan te wijzen is. De kleinste kans op neerslag heb je in de wintermaanden, het is dan ook iets koeler en minder benauwd dan in de zomermaanden.
Puerto Rico is de grootste toeristische bestemming in het Caribisch gebied als je kijkt naar het aantal toeristen dat hier op jaarbasis naartoe komt. Een zeer groot deel van die toeristen, ruim driekwart, komt uit de Verenigde Staten. Puerto Rico is vooral populair als tussenstop of opstapplaats van cruiseschepen. Menig cruiseboot legt aan op dit prachtige eiland.
Puerto Rico is verweven met de Verenigde Staten van Amerika, maar behoort officieel niet tot n van de staten. Puerto Rico wordt in veel opzichten als een geheel onafhankelijk land gezien, maar is dat door de verwevenheid met de V.S. niet helemaal.

Omdat het centrale deel van Puerto Rico bergachtig is, met een hoogste punt van 1338 meter, is er een tweedeling van het eiland waar te nemen. Het noordelijke deel van het eiland is in de wintermaanden iets natter, het zuidelijke en oostelijke deel worden door de bergen en heuvels nog wat tegen de storingen beschermd waardoor er langs de zuidkust wat minder neerslag valt in de periode december tot en met april. De temperaturen liggen echter ook gemiddeld 1 tot 2 graden lager in het zuiden in vergelijking met de drukker bezochte noordelijke kuststrook van het eiland.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Puerto Rico
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Puerto Rico is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Ponce
San Juan
   

Zomer in Puerto Rico
De zomermaanden (mei-september) zijn iets warmer dan de wintermaanden en de kans op onbestendig weer is wat groter. De kans op onbestendig weer hebben vooral te maken met de verhoogde activiteit van depressies die vanaf de Atlantische Oceaan het Caribisch gebied ingestuurd worden. Deze storingen kunnen erg actief zijn en zorgen voor flinke regenbuien en soms ook veel wind. In het ergste geval groeit zo'n depressie uit tot een ware tropische storm of een orkaan. De kans op orkanen is aanwezig tijdens het hurricane season dat loopt vanaf juni tot begin december. Wie in deze periode naar Puerto Rico op vakantie wil gaan moet zich er niet teveel zorgen over maken. De rele kans dat er een orkaan over het deel van het eiland trekt waar je op dat moment bent is nog minder dan een tiende procent.
De temperaturen liggen in de zomermaanden overdag rond de dertig graden. 's Nachts koelt het af naar waardes die nog ruimschoots boven de twintig graden liggen. Warm genoeg voor een heerlijke zonvakantie. Een jas, trui of vest voor de avonduren is dan ook echt niet nodig in deze periode.

Winter
De winters in Puerto Rico zijn warm met temperaturen die nog altijd tegen de dertig graden aanliggen. De minimumtemperatuur ligt ook zelden onder de 18 graden, waardoor Puerto Rico zich kwalificeert als tropische klimaatzone. In de winter is de kans op neerslag kleiner dan in de zomermaanden en vooral de kans op heftige wind is een heel stuk kleiner. Wie een cruise boekt waar Puerto Rico bij inbegrepen zit zal in de winter vrijwel nooit meemaken dat de boottocht door slecht weer geannuleerd of vertraagd zal worden.

UV-straling
De kracht van de zon is in Puerto Rico groot. Met een UV-index van de maximale kracht van 11 in een groot gedeelte van het jaar ontkom je niet aan regelmatig smeren met een hoge beschermingsfactor.

Extremen
Behalve de eerder genoemde orkanen komt er in Puerto Rico weinig extreems voor op het gebied van weer en klimaat. Winters weer zoals sneeuw, ijzel of vorst komt hier niet voor. Echter ook extreem heet weer met temperaturen van veertig graden of hoger zul je in Puerto Rico zelden meemaken, omdat er altijd voldoende invloed van zee en wind is om de temperaturen wat te temperen.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens kunnen als een gemiddelde voor Puerto Rico gezien worden. Lokaal zijn afwijkingen uiteraard mogelijk, zeker op het gebied van mogelijke neerslaghoeveelheden.
Klimaatinformatie voor specifieke streken of plaatsen wordt op de aparte klimaatpagina's van plaatsen op Puerto Rico gegeven.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 27 19 8 19 26
februari 27 19 8 15 26
maart 27 20 9 15 26
april 28 21 9 14 27
mei 29 22 8 16 27
juni 29 23 9 17 28
juli 30 23 9 19 29
augustus 30 23 9 20 29
september 30 22 8 17 29
oktober 29 22 7 18 29
november 28 21 7 19 28
december 27 20 7 20 27
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde voor Puerto Rico.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Puerto Rico
beste maanden voor zonvakantie
Puerto Rico bezienswaardigheden
Puerto Rico informatie
Puerto Rico reisinformatie
Puerto Rico startpagina
Puerto Rico vakantiegids
wikipedia
... meer Puerto Rico

climate of Puerto Rico

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact