klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Qatar
Wie van warmte en droogte houdt kan in Qatar aan de Perzische Golf goed terecht. Hier heerst een woestijnklimaat met warme winters en hete zomers. In de periode november tot en met maart is het nog aangenaam, maar vanaf april lopen de temperaturen overdag snel op tot rond of boven de veertig graden in de zomermaanden. Lekker warm is het dan niet, mede omdat er ook een hoge relatieve luchtvochtigheid is waardoor het erg benauwd aanvoelt. De zee biedt nog enige verkoeling, ondanks het feit dat ook de zeewatertemperatuur hoog is in de periode mei tot november. Voor het in 2022 te organiseren WK Voetbal betekent het dat er maatregelen genomen dienen te worden om ervoor te zorgen dat het niet te heet is voor de voetballers, begeleiders en supporters. Hoogstwaarschijnlijk zullen er ter bestrijding van de enorme hitte koelinstallaties met een zeer hoge capaciteit aangebracht worden in stadions, op trainingscomplexen en op plekken waar fans samen komen.
De zon is heel veel uren zichtbaar, maar vooral in de late en vroege uren is er vaak sprake van een waterig zonnetje vanwege het vele vocht in de lucht. Hierdoor kunnen tegen zonsondergang de prachtigste kleuren in de lucht ontstaan.
In de hoofdstad Doha koelt het 's avonds minder snel af dan in open woestijnvlaktes.

Regen
Neerslag valt er vrijwel alleen in de periode november tot april. In totaal valt er in Qatar zo'n 50 mm regen per jaar, dat is minder dan dat er in Nederland gemiddeld in één maand valt. Vanwege de droogte heeft het woestijnachtige land weinig te bieden op het gebied van flora en fauna. Heel af en toe valt er wat meer regen binnen een korte periode. Indien er binnen korte tijd tien tot twintig millimeter neerslag valt dan zijn er in steden zoals Doha problemen om het water afgevoerd te krijgen. Tijdelijk kan er dan een laag water binnen straten blijven staan.

Betaal niet teveel voor je hotel
De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken op plekken zoals Qatar. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Qatar. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kun boeken voor jouw reisdata!

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor heel Qatar:
(lokaal kunnen lichte afwijkingen voorkomen)

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 22 13 8 4 22
februari 23 14 8 4 20
maart 27 17 8 5 21
april 32 21 9 4 23
mei 38 25 11 1 27
juni 40 28 11 0 30
juli 42 29 11 0 32
augustus 41 30 11 0 33
september 38 27 10 0 33
oktober 35 24 10 0 31
november 29 20 9 1 28
december 24 15 8 3 24
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Qatar
Qatar bezienswaardigheden top 10
Qatar informatie
Qatar reisinformatie
Wikipedia
Winterzon in Qatar
World Factbook
... meer Qatar

climate of Qatar

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact