klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact


Beste reisperiodes per land
Kies een werelddeel; kies daarna het land van uw keuze:
Landen in Afrika
Landen in AziŽ
Landen in Europa
Landen in Latijns-Amerika
Landen in Midden-Oosten
Landen in Noord-Amerika
Landen in OceaniŽ
alle landen

Klimaat & weer
het klimaat van Kreta
het weer op Kreta
het klimaat van alle landen

Uitleg symbolen
zeer grote kans op goed tot uitstekend weer
grote kans op uitstekend weer; kleine kans op minder goede omstandigheden
in deze periode kan het weer alle kanten op; is er sprake van een overgangsperiode of zijn de omstandigheden redelijk
redelijke tot grote kans dat het in deze periode te koud is
redelijke tot grote kans op koud en/of te nat weer
redelijke kans op (teveel) neerslag of dagen met neerslag
redelijke tot grote kans op te warm en/of benauwd weer met een grote kans op regen
redelijke tot grote kans dat het te warm en/of te benauwd is

De beste reisperiode voor Kreta
Het eiland Kreta is het grootste eiland en ook de populairste vakantiebestemming van Griekenland. Vanaf eind april tot en met eind oktober komen honderdduizenden toeristen naar de vele badplaatsen en dorpjes in het binnenland om hun vakantie te vieren.
Hoewel de meeste chartervliegtuigen al in april naar Kreta vliegen, is het voor een zon- en strandvakantie dan nog niet optimaal. Deze maand is meestal een overgangsmaand van de natte en koelere winter naar de warme en droge zomer. Een veel grotere kans op goed zwemweer heb je in mei en vooral vanaf juni. In mei is er nog steeds een kans op depressies en een koele wind die over de zee het land inblaast. De meest aangename periode voor een zonvakantie is juni tot en met september. Je moet er wel rekening mee houden dat onder invloed van een felle zon de temperaturen geregeld op kunnen lopen naar 35 tot 40 graden, op sommige plekken zelfs nog iets hoger. Om te wandelen, fietsen of door kloven te trekken is het dan niet aangenaam meer en zeker mensen met een matige conditie of in slechte gezondheid moeten in de maanden juli en augustus niet teveel activiteiten plannen.

Veel Kreta-gangers vinden september de meest aangename maand omdat het dan meestal niet tť warm is, de kans op regen nog klein is en de zee aangename temperaturen van rond de 24-26 graden bereikt heeft.
Oktober is weer een overgangsmaand naar een koeler en natter seizoen. Sommige jaren blijft het zelfs tot eind oktober of begin november warm en zonnig met zomers weer en ongeveer dertig graden. De kans op instabieler weer wordt echter wel steeds groter naar mate je dichter bij november komt.

In de wintermaanden is Kreta in een soort van winterslaap, wat sommige bezoekers juist ook weer het eiland een bepaalde charme vindt geven. Om te zonnen en te zwemmen is het dan nog maar zelden geschikt en daarom zal Kreta nooit bekend gaan staan als plek om te overwinteren of als winterzonbestemming. Wťl kan er in de winter sneeuw vallen, vooral in de hoger gelegen gebieden van Kreta, maar wintersport op Kreta kun je op je buik schrijven. Daarvoor moet je toch echt naar het vasteland van Griekenland.

Gebieden
Het onderstaande reisadvies geldt voor heel Kreta, inclusief Chersonissos, Chania, Malia, Rethymnon, Heraklion, Elounda, Sissi, Sfakia, Mirtos, Plakias, Ierapetra, Loutro, Agios Nikolaos en Koutouloufari.

Reisadvies Kreta

jan. feb. maart april mei juni juli aug. sept. okt. nov. dec.
zon, zee & zwembadvakanties
actieve vakanties & excursies
wintersport

  

Reisadvies
Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiŽn bij heet zomerweer is natuurlijk ook minimaal.
Omdat klimaatcijfers niet alles zeggen en slechts een indicatie geven van het weer van de afgelopen 20-30 jaar vinden wij het belangrijk om wat extra informatie te geven over de beste reisperiode voor landen, steden en streken. Deze informatie dient als extra hulp om een geschikte vakantiebestemming te vinden voor een bepaalde reisperiode of om juist het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een bepaalde bestemming. We houden alleen rekening met het weer & klimaat, politieke situaties, reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen die niet klimaatgerelateerd zijn laten we buiten beschouwing.
... lees verder

Meer over deze bestemming
Kreta informatie
Kreta informatie
Kreta startpagina
Kreta vakantie
zomerzon op Kreta
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact