klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact


Beste reisperiodes per land
Kies een werelddeel; kies daarna het land van uw keuze:
Landen in Afrika
Landen in AziŽ
Landen in Europa
Landen in Latijns-Amerika
Landen in Midden-Oosten
Landen in Noord-Amerika
Landen in OceaniŽ
alle landen

Klimaat & weer
het klimaat van Rusland
het weer in Rusland
het klimaat van alle landen

Uitleg symbolen
zeer grote kans op goed tot uitstekend weer
grote kans op uitstekend weer; kleine kans op minder goede omstandigheden
in deze periode kan het weer alle kanten op; is er sprake van een overgangsperiode of zijn de omstandigheden redelijk
redelijke tot grote kans dat het in deze periode te koud is
redelijke tot grote kans op koud en/of te nat weer
redelijke kans op (teveel) neerslag of dagen met neerslag
redelijke tot grote kans op te warm en/of benauwd weer met een grote kans op regen
redelijke tot grote kans dat het te warm en/of te benauwd is

De beste reisperiode voor Rusland
Rusland heeft een grimmig klimaat met veel uitersten. In de wintermaanden is het koel (westen) tot zeer koud (SiberiŽ) terwijl het in de zomer koel (poolgebied) tot zeer warm (binnenlanden) is. Gemiddelde waardes die gelden voor het klimaat van Rusland zijn ťcht gemiddeldes. Uitschieters naar boven en naar onder zijn zeer goed mogelijk. In de wintermaanden moet je altijd met extreme weersomstandigheden rekening houden. Zelfs in de meer gematigde gebieden kan het flink vriezen waardoor allerlei risico's snel toenemen. Naast het directe gevaar voor de gezondheid (bevriezing) is de kans op uitval van auto's en andere apparatuur door de lage temperaturen ook zeer goed mogelijk. In het voor- en najaar moet je rekening houden met het feit dat de overgang van winter naar zomer en omgedraaid niet zo geleidelijk verlopen als dat wij in Nederland gewend zijn. Binnen enkele weken tijd kunnen er temperatuursverschillen optreden van tientallen graden.
De zomers zijn in een groot deel van Rusland warm. Voor vrijwel het hele gebied ten zuiden van de poolcirkel geldt dat de temperaturen overdag tussen de twintig en dertig graden liggen. Ook dit is echter wederom gebaseerd op langjarige gemiddeldes waarbij flinke uitschieters naar boven zeer goed mogelijk zijn. Juist in de lager gelegen gebieden in het binnenland van Rusland kan het flink warm worden en zijn hittegolven een vrijwel jaarlijks terugkerend fenomeen.

Gebieden
Het onderstaande reisadvies geldt voor heel Rusland. De wintersport mogelijkheden gelden alleen voor de bergen. Lokaal kunnen er afwijkingen voorkomen. Zo is het noordelijke deel van Rusland niet geschikt voor zon, zee en zwembadvakanties en is er vooral in de overgangsperiode (voorjaar en najaar) een verschil tussen de gematigde zones en de koele zones.

Reisadvies Rusland

jan. feb. maart april mei juni juli aug. sept. okt. nov. dec.
zon, zee & zwembadvakanties
actieve vakanties & excursies
wintersport

  

Reisadvies
Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiŽn bij heet zomerweer is natuurlijk ook minimaal.
Omdat klimaatcijfers niet alles zeggen en slechts een indicatie geven van het weer van de afgelopen 20-30 jaar vinden wij het belangrijk om wat extra informatie te geven over de beste reisperiode voor landen, steden en streken. Deze informatie dient als extra hulp om een geschikte vakantiebestemming te vinden voor een bepaalde reisperiode of om juist het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een bepaalde bestemming. We houden alleen rekening met het weer & klimaat, politieke situaties, reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen die niet klimaatgerelateerd zijn laten we buiten beschouwing.
... lees verder

Meer over deze bestemming
Rusland startpagina
Rusland vakantienieuws
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact