klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact


Beste reisperiodes per land
Kies een werelddeel; kies daarna het land van uw keuze:
Landen in Afrika
Landen in Azië
Landen in Europa
Landen in Latijns-Amerika
Landen in Midden-Oosten
Landen in Noord-Amerika
Landen in Oceanië
alle landen

Klimaat & weer
het klimaat van Turkije
het weer in Turkije
het klimaat van alle landen

Uitleg symbolen
zeer grote kans op goed tot uitstekend weer
grote kans op uitstekend weer; kleine kans op minder goede omstandigheden
in deze periode kan het weer alle kanten op; is er sprake van een overgangsperiode of zijn de omstandigheden redelijk
redelijke tot grote kans dat het in deze periode te koud is
redelijke tot grote kans op koud en/of te nat weer
redelijke kans op (teveel) neerslag of dagen met neerslag
redelijke tot grote kans op te warm en/of benauwd weer met een grote kans op regen
redelijke tot grote kans dat het te warm en/of te benauwd is

De beste reisperiode voor Turkije
Turkije is één van de populairste vliegbestemmingen onder Nederlanders, die vooral afkomen op de hoge temperaturen en het hoge aantal zonuren in de zomermaanden. Toch is er vooral in het voorseizoen en naseizoen geen garantie op lekker weer. Wie in de meivakantie een zonvakantie naar de Turkse kust wil boeken moet rekening houden met het feit dat ook het Turkse weer dan vaak nog in een overgangsfase zit.  Het zeewater en ook het zwembadwater is vaak nog niet op een temperatuur die iedereen aangenaam genoeg vind. De aangenaamste periodes voor een zonvakantie in Turkije is vanaf de tweede helft van mei tot begin juli en vanaf eind augustus tot half oktober. De zon schijnt dan volop zonder dat het té warm wordt en het aantal dagen met neerslag is vrij beperkt. Toch kun je ook in de zomermaanden te maken krijgen met een regen- of onweersbui. Deze kans is echter aanzienlijk kleiner dan in Nederland en na een dagje met regen klaart het meestal snel weer op.
Wie niet zo goed tegen hitte kan moet er rekening mee houden dat de temperaturen in de maanden juli en augustus op kunnen lopen naar veertig graden in de schaduw. In de zon is het dan echt niet lekker meer en het enige wat je kunt doen is in het zwembadwater of in de zee wachten tot de avond invalt en het aangenamer wordt.
Wie in de herfstvakantie naar de zon wil gaan heeft in Turkije één van de meest geschikte bestemmingen in Europa. Samen met Cyprus en de Canarische Eilanden heeft de Turkse kust dan de meeste kans op zomerse temperaturen en zonnig weer.

  

Wintersport
Wie wil skiën in Turkije kan terecht op een groot aantal pistes verspreid over het land. Turkije is één van de laatbloeiers op het gebied van wintersport, maar de sport is enorm populair geworden. Skigebieden barsten uit hun voegen in het weekend. Het aantal skigebieden is snel toegenomen in de afgelopen jaren als antwoord op de enorme vraag naar skimogelijkheden.
Uludağ in de buurt van Bursa in het noordwesten van Turkije behoort tot de oudste en bekendste skigebieden van het land, met een sneeuwdek dat gemiddeld 178 dagen per jaar aanwezig is in de periode van december tot en met mei. De 11 pistes op 2000-2500 meter liggen binnen een redelijke afstand van Istanbul, dus de vraag naar accommodatie op Uludağ blijft stijgen, ondanks het toenemende aantal alternatieve resorts in het land. Talrijke cafes, bars en discotheken open 24 uur per dag gedurende het seizoen maken Uludağ aantrekkelijk voor een levendige apres-ski scene. De vijfsterren hotels bieden ook andere sportieve activiteiten in de vorm van zwembaden, ijsbanen en health clubs.
Een andere bekend skigebied in Turkije is Eezurum in Palandokon. Op een hoogte van 3150 meter, is het het koudste en hoogste skigebied in Turkije. Er zijn tal van hotels aan Palandoke om te verblijven. Erzurum heeft de beste sneeuwomstandigheden in Turkije en daarom behoren de skicursussen hier tot de moeilijkste van Turkije.
Het skiseizoen loopt in Turkije van december tot en met april, hoewel je op sommige pistes ook in mei nog terecht kunt. Rond de jaarwisseling is het erg druk in de wintersportgebieden en betaal je vaak de hoofdprijs voor een weekje sneeuwpret.

Stedentrip
Wie een weekendje of midweekje naar de Turkse stad Istanbul wil plannen kan dat in principe het hele jaar doen. In de zomermaanden is het warm, zeker overdag, maar op veel dagen is het nog wel te doen in Istanbul. In de wintermaanden is het fris en kan er in sprake zijn van sneeuwoverlast. Op veel dagen is het echter goed vertoeven hier, hoewel de wind over de Bosporus aan de kille kant kan zijn en het koeler aan laat voelen dan het in werkelijkheid is. Het voorjaar en najaar bieden geen garantie wat betreft mooi weer. De kans op zonnige dagen met lenteachtige temperaturen of zomers weer is groter dan de kans op slechte weersomstandigheden, maar je moet er in dergelijke overgangsmaanden altijd rekening mee houden dat het slecht kan zijn. De auteur van dit stukje heeft zelf meegemaakt dat hij begin mei in Istanbul was en enkele dagen vol regen en wind had bij temperaturen die nauwelijks de tien graden grens overschreden. Als je dan geen jas, vest of trui bij je hebt ben je zwaar de pineut.

Gebieden
We hebben Turkije voor de reisadviezen ingedeeld in 3 gebieden:
1) De Turkse Riviéra (kustgebieden vanaf Izmir in het westen tot Mersin in het oosten)
2) Het vasteland (met uitzondering de kustgebieden)
3) De hoofdstad Istanbul

Reisadvies Turkse Riviéra

jan. feb. maart april mei juni juli aug. sept. okt. nov. dec.
zon, zee & zwembadvakanties
actieve vakanties & excursies
wintersport
dit reisadvies is van toepassing op:

de gehel Turkse kust incl. badplaatsen als Side, Bodrum, Kusadasi, Alanya, Kusadasi, Antalya en Marmaris

  

Reisadvies Turkse vasteland

jan. feb. maart april mei juni juli aug. sept. okt. nov. dec.
zon, zee & zwembadvakanties
actieve vakanties & excursies
wintersport
dit reisadvies is van toepassing op:

het binnenland van Turkije; wintersportmogelijkheden gelden alleen voor de skigebieden

Reisadvies Istanbul

jan. feb. maart april mei juni juli aug. sept. okt. nov. dec.
zon, zee & zwembadvakanties
actieve vakanties & excursies
wintersport
dit reisadvies is van toepassing op:

de stad Istanbul (Istanboel)

Reisadvies
Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk ook minimaal.
Omdat klimaatcijfers niet alles zeggen en slechts een indicatie geven van het weer van de afgelopen 20-30 jaar vinden wij het belangrijk om wat extra informatie te geven over de beste reisperiode voor landen, steden en streken. Deze informatie dient als extra hulp om een geschikte vakantiebestemming te vinden voor een bepaalde reisperiode of om juist het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een bepaalde bestemming. We houden alleen rekening met het weer & klimaat, politieke situaties, reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen die niet klimaatgerelateerd zijn laten we buiten beschouwing.
... lees verder

Meer over deze bestemming
Turkije informatie
Turkije startpagina
winterzon in Turkije
zomerzon in Turkije
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact