klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Réunion
Réunion is een tropisch eiland dat ten oosten van Madagaskar en het zuiden van het vasteland van Afrika ligt. Officieel is het geen zelfstandig land maar een overzees departement van Frankrijk. Het eiland Réunion wordt vaak in één adem genoemd met het nabijgelegen Mauritius. Overeenkomsten tussen deze twee eilanden zijn er zeker te vinden, maar ook verschillen. Zo heeft Réunion minder zandstranden en veel minder luxe hotels dan Mauritius. De natuur van Réunion is indrukwekkender, zeker omdat grote delen van het eiland een staaltjes van ruige ongerepte natuurgebieden laat zien.
Bepalend voor het eiland zijn twee vulkanische massieven, de Piton de Neiges met een hoogste punt van maar liefst 3069 meter en de veel jongere Piton de la Fournaise waar nog steeds vulkaanactiviteit is. Regelmatig lees je berichten in de kranten over lavastromen die wegen beschadigen en zwaveldampen die een bedreiging vormen voor de omwonenden.

Tropisch moessonklimaat
Réunion heeft een tropisch moessonklimaat, type Am volgens de Köppen-Geigerclassificatie. Op jaarbasis valt er gemiddeld ongeveer 1400 millimeter regen terwijl de droogste maanden (september en oktober) onder de 60 mm per maand blijven. Er is dus duidelijk sprake van een droge periode en een regentijd (moesson) bij gemiddelde etmaaltemperaturen die het hele jaar boven de voor dit klimaattype vereiste 18 graden Celsius blijft.

Microklimaten
Vanwege de vele hoogteverschillen kent Réunion een groot aantal microklimaten, volgens sommige bronnen maar liefst meer dan tweehonderd. Vooral op en rondom de massieven kom je veel microklimaten tegen waar specifieke afwijkingen voorkomen in de hoeveelheid neerslag, de begroeiing en de temperatuur. Op sommige plekken kom je grote concentraties van bomen of planten tegen die juist door de condities zoals ze op die locatie gelden juist daar voorkomen.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Réunion
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Réunion is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Le Port
Saint Denis
Saint Giles Les Bains
Saint Leu
Saint Pierre
   

Zomer in Réunion
De zomer in Réunion is  van december tot en met maart. Dit is tegenovergesteld aan onze zomer omdat Réunion op het Zuidelijk Halfrond ligt. De zomers zijn beduidend natter dan de wintermaanden. Langs de kust valt er in de wintermaanden ongeveer 150 tot 250 millimeter regen per maand maar in de hoger gelegen gebieden is dit soms een veelvoud. Vooral de Piton de la Fournaise in het zuidoosten van het eiland is erg nat. De neerslaghoeveelheden kunnen hier aan de loefzijde oplopen naar maar liefst duizend tot tweeduizend millimeter per maand (!). Dat is ongeveer twee tot drie keer zo veel als wat je in Nederland in een heel jaar mee zult maken. Dit kleine gebied (ongeveer twintig vierkante kilometer) behoort daarmee tot de natste gebieden ter wereld.
De temperaturen op Réunion liggen langs de kust overdag tussen de 27 en 31 graden. Landinwaarts daalt de temperatuur in rap tempo naar ongeveer 10 tot 15 graden op de hoogste toppen.

Winter
De wintermaanden (op Réunion van juni tot en met september) zijn de beste maanden om het eiland te bezoeken. De kans op regen is dan een stuk kleiner dan in de zomermaanden, stormen en flinke depressies komen nog maar weinig voor en langs de kust is het nog steeds aangenaam warm met 20 tot 24 graden overdag en 14 tot 18 graden 's nachts.
Wie de natuur wil ontdekken moet wel voldoende warme kleding meenemen, want het temperatuurverschil tussen de kustplaatsen en de hoogstgelegen plekken in het binnenland bedragen gedurende het hele jaar zo'n 12 tot 15 graden. Dat betekent in de winter temperaturen rond of zelfs net iets onder het vriespunt op de hoogste plekjes en fris weer op de massieven en daartussen. Voordeel van de winterperiode is dat de extreme hoeveelheden neerslag in de winter gereduceerd worden tot enigszins normale hoeveelheden.

Orkanen
Réunion ligt op de aanvoerroute van orkanen en tropische depressies die in de periode december tot en met mei ontstaan boven het relatief warme zeewater van de Indische Oceaan. Deze depressies zijn de voornaamste reden dat er in de zomer meer regen valt dan in de winter. Binnen een etmaal kunnen er redelijk grote hoeveelheden regen vallen als er inderdaad een orkaan of tropische depressie over Réunion of dicht langs Réunion trekt. Hoewel het orkaanseizoen officieel loopt van december tot en met april is de kans op zware tropische stormen het grootste in de maanden januari, februari en maart. Réunion wordt zelden vol getroffen. Gemiddeld komt dat zes tot acht keer per eeuw voor en dankzij de hedendaagse technieken worden orkanen tijdig voorspeld en kunnen er de nodige maatregelen genomen worden om schade en slachtoffers te beperken. Zelden komen er toeristen in gevaar door orkanen (of cyclonen zoals ze lokaal genoemd worden).

Regen
Op het eiland Réunion zijn er grote verschillen wat betreft de hoeveelheden regen die er op jaarbasis valt. Langs de westkust is dit gemiddeld 525 tot 1000 millimeter. In het binnenland lopen de hoeveelheden snel op met een piek van ruim 10.000 millimeter op jaarbasis aan de loefzijde van de Piton de la Fournaise. Dit is de kant aan de oostzijde waar regelmatig een lavastroom richting de Indische Oceaan loopt. Het vele regenwater in combinatie met de hete lava zorgt soms voor een indrukwekkend schouwspel.
Saint Gilles les Bains is met gemiddeld 525 mm regen per jaar de droogste plek van Réunion. Dat is ongeveer twintig procent minder dan de gemiddelde waardes van Nederland.

Zonneschijn
Door de ligging en de tropische wouden zijn er weinig dagen waarop er niet minimaal een enkel wolkje aan de lucht te zien is in Réunion. De kans op zonnige dagen is het grootste aan de westkust waar ook de meeste hotels zitten zoals in Saint Gilles les Bains en Saint Leu. Het aantal zonne-uren aan de westkust op jaarbasis bedraagt gemiddeld ongeveer 2600 tot 2900 uur. De plaats Saint Pierre in het zuidwesten is het zonnigste met 2923 uren zonneschijn per jaar.
In het binnenland is het een stuk minder zonnig. De bergen en heuvels houden redelijk wat wolken vast en de tropisch wouden zorgen tevens voor het ontstaan van verse wolken en soms mistgebieden. In het binnenland schijnt de zon gemiddeld 1500 tot 200 uur per jaar met als dieptepunt Petite-France met slechts 1391 zonne-uren per jaar.

Zeewater
De zeewatertemperatuur ligt altijd tussen een aangename 23-24 graden en nog aangenamere 28 graden. Ideale temperaturen voor watersport en om te zwemmen. De laagste temperaturen worden in de periode juni tot en met oktober gehaald, waarna het zeewater vrij snel opwarmt om in januari alweer 28 graden Celsius te bereiken.

UV-straling
De kracht van de zon is in Réunion groot. Een groot deel van het jaar is er sprake van de allerhoogste zonnekracht (UV-index 11), waarbij onbeschermd in de zon gaan eigenlijk niet verantwoord is, tenzij het om een zeer korte periode (10-15 minuten) gaat. Gedurende het hele jaar is het gebruik van een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (minimaal 30) aan te raden, zelfs voor mensen die niet zo snel verbranden. Uit eigen ervaring kan er gemeld worden dat zelfs een wandeling 's ochtend in mei bij een volledig bewolkte hemel al een verbrande huid op kan leveren indien er niet gesmeerd is.
In de wintermaanden ligt de UV-index in Réunion tussen de 6 en 9. Nog steeds hoog en voldoende om flink te verbranden als je te lang onbeschermd de zon in gaat.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens kunnen als een gemiddelde voor de kustgebieden van Réunion gezien worden. Het binnenland is kouder, minder zonnig en veel natter .
Klimaatinformatie voor specifieke streken of plaatsen wordt op de aparte klimaatpagina's van plaatsen op Réunion gegeven.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zeewater
temperatuur (°C)
januari 29 22 7 19 28
februari 30 22 7 20 28
maart 29 21 6 21 28
april 27 20 6 20 27
mei 25 18 7 16 26
juni 24 16 6 14 25
juli 23 16 6 17 24
augustus 22 15 6 18 24
september 23 15 7 13 24
oktober 26 16 8 12 24
november 27 18 7 15 25
december 28 20 7 18 27
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde voor de kustplaatsen van Réunion. In het binnenland is de kans op warm weer een stuk lager, de zonzekerheid lager en is er veel meer kans op langdurige neerslag. Ook is er in juni, juli en augustus sprake van een geringe kans op lichte vorst op de hoogste plekken van het eiland.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Réunion
lonely planet
Réunion reisinformatie
Réunion startpagina
Réunion toerisme
wikipedia
winterzon vakantie Réunion
world factbook
... meer Réunion

climate of Réunion

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact