klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van RoemeniŽ
RoemeniŽ heeft langs de Zwarte Zeekust een gematigd zeeklimaat met warme zomers en redelijk milde winters; in het binnenland heerst een landklimaat met warme zomers en koude winters. Neerslag valt er het hele jaar met de meeste regen in mei en juni.

Bergketens
De aanwezige bergketens zorgen voor een duidelijke scheiding in weertype en kan zorgen voor grote onderlinge verschillen  in temperatuur en weerbeeld binnen het land. Omdat de gebieden ten westen en noorden van de bergen afgesloten worden voor invloeden vanaf de Zwarte Zee valt er in dat deel meer neerslag dan in het oosten van het land en vallen de temperaturen in de winter vaak lager uit dan langs het water.

Extremen
Door de bergen en de Zwarte Zee is er een redelijke kans op extreem weer in RoemeniŽ. Zware sneeuwval in de bergen en op de hoogvlaktes zijn geen uitzondering in de periode november tot en met maart en de temperatuur kan flink dalen, zeker in de hoger gelegen gebieden. In combinatie met een sterke koude wind uit het noordoosten, de Árivat, kan het echt guur worden. Met windsnelheden tot soms boven de 100 kilometer per uur veroorzaakt deze windstroming ernstige sneeuwstormen die het reizen in de bergen vrijwel onmogelijk maken.
In de zomer heeft RoemeniŽ te maken met andere extremen. De laagvlaktes ten zuiden van de Karpaten hebben dan geregeld te maken met extreem hoge temperaturen tot maar liefst veertig graden en soms nog iets hoger. Zeker in een grote stad als Boekarest, waar de warmte door de gebouwen vastgehouden wordt en er geen verkoelende werking van de zee is, kan het dan onaangenaam warm worden.

Overstromingen
Regelmatig worden er overstromingen in RoemeniŽ gemeld. Vooral in de periode mei tot en met juli is het regelmatig raak. Hevige regenval, soms in combinatie met smeltwater uit de Alpen, zorgt ervoor dat de rivier de Donau het water niet aankan en buiten haar oevers treedt. Met waterverplaatsingen van soms bijna twintig duizend kubieke meter per seconde (!) krijgt het water een vernietigende werking die zorgt voor slachtoffers en soms veel schade.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens zijn een gemiddelde voor RoemeniŽ. Lokaal kunnen afwijkingen voorkomen, zo is het langs de Zwarte Zee kust warmer in de wintermaanden en in het noorden maar vooral in de bergen (de Karpaten) kouder. Op de Transsylvanische hoogvlakte worden soms temperaturen gemeten onder de -30 graden Celsius. De zeetemperatuur gegevens zijn alleen van toepassing voor de Zwarte Zeekust.
Voor de volgende plaatsen en gebieden is specifieke klimaatinfo beschikbaar:
Boekarest
Cluj-Napoca
Constanta
Sibiu
Suceava
Timisoara
Transsylvanische Alpen
Zuidelijke Karpaten

Belangrijk om te weten is dat in het geval van RoemeniŽ het weer erg grillig kan zijn. Weersverwachtingen zijn vaak wat minder secuur dan wat we voor Nederland gewend zijn. Zeker op het gebied van lange-termijnverwachtingen (> 5 dagen) moet je rekening houden met het feit dat het weer ineens een andere kant op kan gaan.
 

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 2 -7 2 10 7
februari 4 -3 3 10 5
maart 9 -1 5 9 6
april 16 6 6 10 10
mei 22 11 8 11 15
juni 26 15 9 11 20
juli 29 17 9 8 23
augustus 29 17 9 7 24
september 24 12 7 6 21
oktober 18 8 5 6 17
november 10 2 3 8 13
december 4 -3 2 10 9
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over RoemeniŽ
RoemeniŽ reisadvies
Roemenie startpagina
RoemeniŽ reisinformatie
Romania Tourism
wikipedia
World Factbook
... meer RoemeniŽ

climate of Romania

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact