klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Rusland
Rusland heeft als grootste land ter wereld te maken met een groot aantal klimaatsoorten. Geen land dat zoveel verschil in temperatuur kent dan dit immense land dat zich uitstrekt over twee continenten: Azi en Europa. In de wintermaanden kunnen de thermometers dalen naar min vijftig graden Celsius en in de zomermaanden kan het zomaar tussen de veertig en vijftig graden worden.  Op jaarbasis zijn de temperatuursverschillen bijna honderd graden, een fenomeen dat je op weinig plekken ter wereld terugziet.

Klimaattypes
Ondanks de enorme omvang kent Rusland slechts een beperkt aantal klimaattypes binnen de Kppen-Geiger klimaatclassificatie. Het grootste deel van het land kent een koud landklimaat of een gematigd landklimaat van de types Dfb of Dfc. Delen van Siberi kennen een koel landklimaat met droge winters (type Dwc) of een koud (subarctisch) landklimaat met droge winters. In het uiterste zuidwesten komen steppeklimaten en zeeklimaten voor en in het uiterste noordoosten komen hooggebergteklimaten voor. De noordelijke strook van Rusland heeft een toendraklimaat (type ET) overgaand in een ijsklimaat (type EH).

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Rusland
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Rusland is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Irkoetsk
Jakoetsk
Jekaterinenburg
Kaliningrad
Khabarovsk
Krasnojarsk
Moskou
Moermansk
Novosibirsk
Omsk
Perm
Petropavlovsk-Kamtsjatski
Rostov aan de Don
Sint Petersburg
Samara
Sotsji
Tjoemen
Vladivostok
Volgograd

Donkere winters
De winterperiode in Rusland is donker en koud. In de gematigde gebieden vriest het 's nachts licht tot matig en kan de temperatuur overdag nog boven het vriespunt uitkomen. Hoe verder je van de Zwarte Zee en Europa komt des te dieper de temperaturen kunnen dalen. Hoofdstad Moskou heeft gemiddelde temperaturen van min twaalf graden 's nachts en min zes graden overdag in de koudste maanden. Dit zijn echter gemiddelden waarbij je er rekening mee moet houden dat de thermometers ver onder de genoemde waardes kunnen dalen. Diepvrieskou van min twintig graden overdag of nog lager zijn goed mogelijk in Moskou. In Siberi wordt het nog veel kouder. Jakoetsk meet in de maand januari gemiddeld -37 graden Celsius overdag en 's nachts maar liefst 45 graden onder het vriespunt. Pas in april komt de thermometer hier weer boven het vriespunt uit om uiteindelijk in de zomermaanden op te lopen naar zomerse tot soms tropische waardes.
De winters in Rusland zijn niet alleen koud, ze zijn ook donker. Het aantal zonne-uren ligt in de maanden december, januari en februari gemiddeld op n uur zonneschijn per dag. In het uiterste noorden van Rusland red je dat al niet en is het door de lange nachten echt een donkere en koude periode. Ook opvallend voor de wintermaanden zijn de lage hoeveelheden neerslag die in het hele land geregistreerd worden. Meer dan 90% van Rusland meet in de maanden december, januari en februari minder dan dertig millimeter neerslag per maand. Dit valt wel vrijwel allemaal in de vorm van sneeuw. Door de lage temperaturen zorgt de geringe neerslag uiteindelijk toch nog voor een redelijk dik sneeuwdek op de meeste plekken in Rusland.

Warme zomers
Vanwege het voor een groot deel ontbreken van een afkoelend effect van het zeewater kunnen de temperaturen flink oplopen in de zomers in Rusland. Na een vrij lange winterperiode volgt er een kort voorjaar (april-mei) waarin het weer enorm snel omslaat van winters koud naar zomers warm. In juni ligt de gemiddelde dagtemperatuur op veel plekken al boven de twintig graden. Uitzonderingen zijn de gebieden boven de poolcirkel en de berggebieden in het oosten van Rusland. Juli en augustus zijn twee maanden waarin de temperaturen nog een stuk verder op kunnen lopen. Het Europese deel van Rusland is nog redelijk gematigd met gemiddelde temperaturen van 22-23 graden Celsius als maximum, als je echter een stuk oostelijker gaat dan loopt de thermometer steeds verder op. Juist de gebieden die in de winter zo koud zijn blijken in de zomer regelmatig tropische temperaturen te registreren. De zomermaanden zijn ook wat natter dan de wintermaanden. Ondanks de hoge temperaturen is er in Siberi een zeer groot oppervlakte aan land waarvan slechts de bovenste laag van de grond ontdooit. Het dieper gelegen deel is zo koud dat een paar maanden zomers weer onvoldoende is om de grond geheel vorstvrij te maken. Wetenschappers voorspellen dat dit zogenaamde permafrost als gevolg van de opwarming van de aarde wel steeds verder zal ontdooien met allerlei schadelijke gevolgen voor het milieu en klimaat.
Het deel dat ten zuiden van de poolcirkel ligt kan rekenen op gemiddeld 40 tot 80 millimeter neerslag per maand als het hartje zomer is. Onweer komt niet zo vaak voor. Gemiddeld worden er in Rusland tien tot twintig onweersdagen geregistreerd.

Wind
Orkanen en zware stormen komen niet voor in Rusland. Door de noordelijke ligging ligt het land compleet buiten bereik van orkaanactiviteit. Omdat er geen sterke aanvoerstromingen van wind over Rusland trekken heeft het land te maken met relatief weinig wind. De grootste kans op krachtige wind heb je in het noordwesten langs de kustgebieden en het gebied dat grenst aan de Zwarte Zee. Vooral in de wintermaanden zorgt een koude valwind hier voor relatief sterke wind.

Visumplicht voor Rusland
Als je Rusland wilt gaan bezoeken en je bent in het bezit van een Nederlands of Belgisch paspoort, dan heb je een visum nodig. Dat geldt zowel voor toeristen als voor zakenreizigers. Een Rusland visum aanvragen kan tegenwoordig via internet. Let wel goed op de voorwaarden die gesteld worden en regel je Rusland visum op tijd.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers gelden voor de stad Moskou. Deze klimaatgegevens kunnen niet als een gemiddelde voor Rusland gezien worden. Omdat het klimaat in Rusland zo divers is moet je de specifieke klimaatinformatie zoals die op de aparte klimaatpagina's van plaatsen in Rusland gegeven wordt bezoeken en die info als referentiemateriaal gebruiken voor die stad of streek.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari -6 -13 1 13 n.v.t.
februari -5 -12 3 11 n.v.t.
maart 1 -6 4 10 n.v.t.
april 10 2 6 12 n.v.t.
mei 19 8 9 13 n.v.t.
juni 22 12 9 14 n.v.t.
juli 23 13 9 15 n.v.t.
augustus 22 12 8 13 n.v.t.
september 16 7 5 14 n.v.t.
oktober 8 2 3 15 n.v.t.
november 1 -3 1 12 n.v.t.
december -4 -9 1 12 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de stad Moskou, centraal gelegen in de westelijke helft van  van Rusland. Binnen Rusland zijn er zoveel verschillen mogelijk dat voor andere plaatsen de specifieke klimaatinformatie voor de betreffende plaatsen op deze site bezocht moeten worden.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

Overstromingen, droogte, veel regen, zware storm, hittegolven, orkanen, extreme vorst of ander weernieuws?
weernieuws van Rusland

 
Meer over Rusland
Rusland bezienswaardigheden top 10
Rusland informatie
Rusland informatie
Rusland reisadvies
Rusland reisinformatie
Rusland startpagina
Rusland toerisme
Rusland veraf en nabij
wikipedia
... meer Rusland

climate of Russia

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact