klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Rwanda
De Republiek Rwanda is een land gelegen in Centraal-Afrika. Met een oppervlakte van ruim 26 duizend vierkante kilometer is Rwanda het kleinste land in de regio. Buurland Burundi is net iets groter dan Rwanda. Het hele land ligt op grote hoogte. De Rusizirivier is met 950 meter boven zeeniveau het laagste punt van het land. Het tropische klimaat van Rwanda kent enigszins gereduceerde temperaturen als gevolg van de hoogtes waarop het land zich bevindt. De temperaturen liggen dan ook een stukje lager dan wat je op basis van geografische ligging zou verwachten. Overdag loopt het kwik op naar 20 tot 27 graden, s nachts daalt het kwik naar 10 tot 14 graden.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Rwanda
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Rwanda is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Butare
Kagera Nationaal Park
Kibungo
Kibuye
Kigali
     

Twee regenseizoenen
Rwanda kent twee regenseizoen en twee drogere seizoenen. Het eerste regenseizoen beging in februari en duurt tot eind mei. Het tweede regenseizoen is minder heftig en begint eind september en duurt tot de tweede helft van december. De tussenliggende maanden zijn de droge seizoen met voor de meeste plekken de maanden juli en augustus als droogste maanden. In hoofdstad Kigali wordt in juli gemiddeld slechts 7 millimeter regen binnen de hele maand geregistreerd.

 

Temperaturen
Het gematigd tropische Rwanda kent vrij stabiele temperaturen gedurende het jaar. In hoofdstad Kigali ligt het kwik overdag constant rond de 25/26 graden en kennen ook de nachttemperaturen weinig variatie. De thermometers geven aan het einde van de nacht temperaturen van rond de 12 tot 14 graden aan. De gematigde temperaturen zorgen ervoor dat het wat betreft klimaat het hele jaar aangenaam is in Rwanda. Binnen het land zijn er wel wat fluctuaties te zien in de geregistreerde temperaturen. Zo zijn het bergachtige westen en noorden koeler dan het lagergelegen oosten.

Klimaatcijfers
Verspreid over Rwanda vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Kigali en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Rwanda.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 26 13 5 17 n.v.t.
februari 26 13 6 17 n.v.t.
maart 26 13 5 21 n.v.t.
april 25 14 5 24 n.v.t.
mei 25 13 5 18 n.v.t.
juni 26 12 7 6 n.v.t.
juli 26 12 7 6 n.v.t.
augustus 26 13 6 9 n.v.t.
september 26 13 6 13 n.v.t.
oktober 26 13 5 20 n.v.t.
november 25 13 5 24 n.v.t.
december 25 13 5 21 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Kigali. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Rwanda moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Rwanda
Rwanda informatie
Rwanda reisinformatie
Rwanda toerisme
wikipedia
world factbook
... meer Rwanda

climate of Rwanda

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact