klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Saint Kitts en Nevis
De Federatie van Saint Kitts en Nevis is een land gelegen in de Caribische Zee, dat bestaat uit twee eilanden: Saint Kitts en het wat kleinere Nevis. Beide eilanden hebben een vulkanische oorsprong met Mount Liamuiga als hoogste punt (1156 meter boven zeeniveau). Saint Kitts en Nevis is in toenemende mate economisch afhankelijk van het toerisme. Het vrij aangename tropische klimaat in combinatie met de tropische stranden en het altijd warme zeewater dragen absoluut hun steentje bij in de populariteit van Saint Kitts en Nevis als vakantiebestemming.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Saint Kitts en Nevis
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Saint Kitts en Nevis is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Basseterre
Nevis
Saint Kitts
     

Neerslag en orkanen
Saint Kitts en Nevis staat onder invloed van de noordoostpassaat, waardoor er binnen het land duidelijke verschillen zijn in de neerslaghoeveelheden. Langs de westelijke kustgebieden blijft de gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid neerslag ruim onder de grens van duizend millimeter, terwijl aan de loefzijde van de bergen er tot rond de 1500 millimeter geregistreerd wordt. Dit komt door de stuwingsregen die je vaker ziet in tropische bergachtige zones. Het zuidoostelijke schiereiland van Saint Kitts is het droogste met slechts 406 millimeter gemiddeld per jaar. Saint Kitts en Nevis kent een nat en een droog seizoen. Tijdens het natte seizoen dat duurt van mei tot en met oktober kan het meerdere keren per dag intens regenen. Het aantal dagen zonder neerslag neemt in deze periode ook af van gemiddeld 19 tot 23 per maand naar 8 tot 13 per maand. Als er een orkaan over trekt of vrij dicht langs Saint Kitts en Nevis trekt dan kunnen er extreem hoge hoeveelheden neerslag vallen. Zo was orkaan Lenny in november 1999 goed voor 500 tot ruim 600 millimeter neerslag binnen een etmaal. Golven die hoogtes bereikten van maar liefst vier meter zorgden voor een hoop ellende langs de kusten van Saint Kitts en Nevis. Het orkaanseizoen duurt officieel van juni tot en met november; de meeste kans op een orkaan bij Saint Kitts en Nevis is tussen augustus en november.

 

Temperaturen
Overdag is de gemiddelde luchttemperatuur ongeveer 27 graden in de wintermaanden tot 31-32 graden in de zomermaanden. De passaat zorgt voor een remmende werking op hitteontwikkeling waardoor het zelden warmer wordt dan 33-34 graden. De hoogste temperaturen worden doorgaans gemeten aan de lijzijde van de bergen. Het zeewater is minimaal 26 graden Celsius in januari tot en met maart, oplopend naar 29 tot soms 30 graden in september en oktober. s Nachts komt het kwik langs de kust en in de lager gelegen gebieden zelden onder de 23-24 graden uit. Als je wat hoger komt dan is het overwegend koeler.

Klimaatcijfers
Verspreid over Saint Kitts en Nevis vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Basseterre en kunnen als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Saint Kitts en Nevis.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 27 24 7 16 26
februari 27 24 7 12 26
maart 28 24 7 12 26
april 28 24 8 12 27
mei 29 26 8 15 27
juni 31 26 7 15 28
juli 31 26 8 17 28
augustus 31 26 8 17 28
september 32 26 7 17 29
oktober 31 26 8 18 29
november 29 26 7 17 28
december 28 25 7 16 27
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Basseterre. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Saint Kitts en Nevis moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Saint Kitts en Nevis
Saint Kitts en Nevis informatie
Saint Kitts en Nevis informatie
Saint Kitts en Nevis reisinformatie
Saint Kitts en Nevis toerisme
wikipedia
world factbook
... meer Saint Kitts en Nevis

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact