klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Saint Vincent en de Grenadines
Saint Vincent en de Grenadines is een land in de Caribische Zee dat bestaat uit het eiland Saint Vincent en een eilandketen die gezamenlijk de Grenadines heten. Het land heeft een koloniaal verleden waarbij het zowel Frans als Brits bezit is geweest. Tegenwoordig is het een onafhankelijk land binnen het Brits Gemenebest. Saint Vincent en de Grenadines zijn voortgekomen uit vulkanische activiteit en kennen een tropisch klimaat met twee seizoenen. Het droge seizoen heet zo omdat het aantal dagen met regen kleiner is dan gedurende de rest van het jaar en zowel de duur als de intensiteit van de buien lager is. Tijdens het natte seizoen dat duurt van begin juni tot medio december valt er aanzienlijk meer neerslag, vooral aan de oostkant van de eilanden waar de noordoostpassaat zorgt voor een flinke aanvoer van tropische depressies. De temperaturen liggen gedurende het hele jaar rond de tropische waardes van 28-30 graden overdag en ruim twintig graden als laagste temperatuur die vlak voor zonsopkomst bereikt wordt.

Gevaar
De ligging in de aanvoerroute van tropische depressies en het vulkanische landschap zorgen ervoor dat Saint Vincent en de Grenadines niet gevrijwaard is van natuurrampen. Vulkaan La Soufrière op het eiland Saint Vincent is een actieve vulkaan die een constante bedreiging vormt voor het eiland. In de afgelopen eeuw zijn er maar liefst drie uitbarstingen geweest (1902, 1971 en 1979). Tropische stormen en orkanen vormen tijdens het orkaanseizoen (juli tot december) een bedreiging. Zo heeft orkaan Lenny in 1999 grote schade toegebracht aan de westelijke kant van het eiland Saint Vincent.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van langjarige weergegevens en gelden als gemiddelde voor het eiland Saint Vincent en de Grenadines:
(lokaal kunnen lichte afwijkingen voorkomen)

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 28 21 8 16 27
februari 27 21 8 11 27
maart 28 21 8 11 27
april 29 22 8 10 27
mei 30 23 8 14 28
juni 29 23 7 18 28
juli 29 23 8 20 28
augustus 29 23 8 18 29
september 29 23 7 18 29
oktober 29 23 7 16 29
november 29 22 8 17 28
december 28 21 8 17 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Saint Vincent
Saint Vincent informatie
Saint Vincent informatie
Saint Vincent reisinformatie
Saint Vincent startpagina
Saint Vincent toerisme
wikipedia
... meer Saint Vincent en de Grenadines

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact