klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Salomonseilanden
De Salomonseilanden (ook wel Solomoneilanden genoemd vanwege de Engelstalige naam ‘Solomon Islands’) zijn een bijna duizend eilanden tellende eilandengroep gelegen in de regio Oceanië. Het land telt meer dan een half miljoen inwoners die verdeeld over een tiental provincies leven. De Salomonseilanden kennen enkele actieve vulkanen, waarvan enkele zich onder de zeespiegel bevinden. Een voorbeeld hiervan is de Kavachi, die tijdens uitbarstingen de hete lava soms tot tientallen meters boven de zee uitspuit. Het tropische klimaat van de Salomonseilanden kent weinig extremen. De gemiddelde maximumtemperatuur schommelt het gehele jaar rond de dertig graden. Zodra het donker wordt daalt het kwik zeer geleidelijk waarbij het pas tegen de ochtend het laagste punt bereikt. Dit ligt vrijwel altijd iets boven de twintig graden Celsius.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Salomonseilanden
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Salomonseilanden is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Auki
Balalae
Choiseul
Gatokae
Gizo
Honiara
Kirakira
Munda
Rennell
Santa Cruz eilanden
Yandina

Neerslag
De gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid neerslag die er op de Salomonseilanden geregistreerd wordt is met gemiddeld ongeveer drieduizend millimeter aan de hoge kant. Verspreid over de eilanden kunnen er soms vrij grote verschillen voorkomen in de totale hoeveelheid regen die binnen een bepaald jaar valt. Dat is te danken aan het veelal buiige karakter van de regenval, waardoor er soms vrij grote verschillen per eiland of zelfs delen van een bepaald eiland voor kunnen komen. Ook zie je dat sommige eilanden een stuk natter zijn dan andere eilanden, waarbij er ook een afwijkend patroon is in de maandelijkse hoeveelheden neerslag. Zo zijn de maanden juni, juli, augustus en september met ongeveer 100-120 mm per maand relatief droge maanden terwijl Balalae in juli juist een piek ziet met een langjarig gemiddelde van 398 mm in één maand.

 

Natuurrampen
De ligging in een gebied waar vrij regelmatig orkanen voor kunnen komen en waar vulkanisme een normaal verschijnsel is zorgt ervoor dat de Salomonseilanden kwetsbaar zijn voor natuurrampen. Zo heeft orkaan Zoe in december 2002 flink huisgehouden op een aantal eilanden. Gelukkig bleef de meeste schade beperkt tot materiële schade. Aardbevingen kunnen ook voorkomen op de Salomonseilanden, zoals de beving van 11 april 2010 waarbij de schade ook zeer beperkt bleef. De dreiging van aardbevingen met en slechtere afloop blijft aanwezig op de Salomonseilanden.

Klimaatcijfers
Verspreid over Salomonseilanden vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Honiara en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Salomonseilanden.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 31 22 6 20 30
februari 30 22 5 19 30
maart 30 22 6 22 30
april 30 22 6 18 30
mei 30 22 6 17 29
juni 30 22 6 14 29
juli 29 21 5 16 28
augustus 30 21 6 15 28
september 30 22 6 16 28
oktober 30 22 6 16 29
november 30 22 6 16 29
december 31 22 6 18 30
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Honiara. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Salomonseilanden moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Salomonseilanden
Salomonseilanden informatie
Salomonseilanden informatie
Salomonseilanden reisinformatie
Salomonseilanden toerisme
wikipedia
world factbook
winterzon vakantie
... meer Salomonseilanden

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact