klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Samoa
De Onafhankelijke Staat Samoa is een republiek gelegen in het werelddeel Oceanië. Het sinds 1962 zelfstandige land heette tot 1997 West-Samoa, waarmee aangeduid werd dat het niet om Amerikaans Samoa ging. De eerste Europeaan die Samoa ontdekte was de Nederlander Jacob Roggeveen, die in het jaar 1722 Samoa voor het eerst gezien heeft. Samoa is nooit gekoloniseerd door Nederland. Het eerste land dat meende aanspraak te maken op Samoa was Duitsland. Ook de Amerikanen en de Britten wilden in eerste instantie Samoa hebben, die echter in een later stadium de Salomonseilanden en Amerikaans Samoa toegewezen kregen. Samoa is sinds 1914 tijdelijk bezet geweest door Nieuw-Zeeland, waarna het land na trustschap van de VS uiteindelijk in 1962 zelfstandig werd. Samoa bestaat uit twee grotere eilanden (Upolu en Savai’i) en acht kleine eilandjes. Samoa kent een tropisch regenwoudklimaat met een beduidend natter periode van oktober tot en met april. Tijdens de droogste maanden valt er nog steeds gemiddeld 80 tot 160 millimeter regen.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Samoa
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Samoa is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Apia
Salelologa
Savai'i
Upolu
   

Temperatuur en neerslag
Op jaarbasis is Samoa goed voor ongeveer 2800 tot 3300 millimeter neerslag (langjarig gemiddelde). De regen valt vrijwel altijd in de vorm van pittige regenbuien, die lastig te voorspellen zijn. De kans op een fikse regenbui is groter in de vroeger ochtend en aan het einde van de dag. De combinatie van het vrij natte weertype met de hoge tropische temperaturen (29-30 graden gemiddeld overdag) zorgen voor een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid. Zelfs een bries van zee kan de klamheid niet geheel doen verdwijnen. ‘s Nachts blijft het in de regel nog lang warm in Samoa. Pas ver na middernacht gaan de thermometers naar 23 tot 25 graden Celsius.

 

Orkanen
Tijdens het orkaanseizoen kunnen er op de eilanden van Samoa zware tropische stormen voorkomen. Indien er een orkaan/cycloon over of langs Samoa trekt kan dit voor aanzienlijke schade zorgen. Naast directe schade door de harde wind kan er ook waterschade ontstaan door zware regenval en/of vloedgolven die door de harde wind de kust van Samoa bereiken.

Klimaatcijfers
Verspreid over Samoa vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Apia en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Samoa.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 30 24 5 19 29
februari 30 24 6 18 29
maart 30 24 6 17 29
april 30 24 6 15 29
mei 30 24 6 13 29
juni 29 24 7 11 28
juli 29 23 7 8 28
augustus 29 23 7 9 28
september 29 23 7 12 28
oktober 30 24 6 14 28
november 30 24 6 16 29
december 30 24 5 17 29
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Apia. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Samoa moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Samoa
Samoa informatie
Samoa informatie
Samoa informatie
Samoa reisinformatie
Samoa toerisme
wikipedia
winterzon vakantie Samoa
... meer Samoa

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact