klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Sao Tomé en Principe
De Democratische Republiek Sao Tomé en Principe is een land gelegen in de Golf van Guinee dat uit tientallen hoofdzakelijk onbewoonde eilanden bestaat. Het overgrote deel van de bewoners woont op de twee hoofdeilanden Sao Tomé en het kleinere Principe. De eilanden hebben een vulkanische oorsprong waarbij de inmiddels uitgedoofde vulkaan Pico de Sao Tomé met een hoogte van 2024 meter boven zeeniveau het hoogste punt vormt van het in landoppervlakte kleinste land van Afrika. Sao Tomé en Principe kent een warm tropisch klimaat waarbij het bergachtige centrale deel van Sao Tomé een stuk koeler is waardoor dit deel een warm zeeklimaat kent binnen de verder tropische regio.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Sao Tomé en Principe
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Sao Tomé en Principe is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Principe
Sao Tomé
Sao Tomé eiland
Santo Antonio
     

Neerslag
Wat betreft de hoeveelheden neerslag kent het land grote contrasten. Zo valt er in de noordelijke kustgebieden minder dan duizend millimeter regen op jaarbasis terwijl de zuidwestelijke hellingen op Sao Tomé tot maar liefst vijfduizend millimeter per jaar kunnen registreren. Het regenseizoen begint in Sao Tomé en Principe medio oktober en duurt tot in mei. De maanden juni, juli en augustus zijn aanzienlijk droger dan de rest van de maanden. Dit is dan ook de beste reisperiode om de eilanden te bezoeken.

 

Temperaturen
In de lager gelegen gebieden van Sao Tomé en Principe heerst een vrijwel continu tropische dagtemperatuur die varieert van 27 tot 31graden Celsius. Slechts zelden reikt het kwik hoger dan 32 graden. De hoogste temperatuur wordt vaak al halverwege de ochtend bereikt. Aan het einde van de middag begint de temperatuur geleidelijk te dalen totdat het pas aan het einde van de nacht uitkomt rond de twintig graden of iets hoger. In de hoogst gelegen gebieden ligt de temperatuur een stukje lager. Vooral gedurende de nacht is het effect van het hoogteverschil op de temperatuur goed merkbaar.

Klimaatcijfers
Verspreid over Sao Tomé en Principe vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Sao Tomé en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Sao Tomé en Principe.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 29 22 3 12 28
februari 29 22 4 12 29
maart 30 22 4 16 29
april 29 22 4 17 29
mei 29 21 4 14 28
juni 27 21 5 10 26
juli 27 20 5 8 26
augustus 27 20 4 10 26
september 27 20 3 15 26
oktober 27 21 2 21 27
november 28 21 3 18 27
december 28 21 4 12 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Sao Tomé. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Sao Tomé en Principe moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Sao Tomé en Principe
Sao Tomé en Principe informatie
Sao Tomé en Principe informatie
Sao Tomé en Principe reisinfo
wikipedia
world factbook
winterzon informatie
... meer Sao Tomé en Principe

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact