klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Saudi-ArabiŽ
Saudi-ArabiŽ (ook geschreven als Saoudi-ArabiŽ) is een land dat een groot deel van het Arabisch schiereiland beslaat. Het land met de zeer streng gevolgde islamitische leefregels wordt in het algemeen gezien als het centrum van de islam, wat Saudi-ArabiŽ mede te danken heeft aan de ligging van het belangrijke islamitische bedevaartsoord Mekka. Saudi-ArabiŽ kent een warm woestijnklimaat (type BWh volgens de klimaatclassificatie van KŲppen) met hete droge zomers en milde tot warme vrij droge winters. Het landschap wordt gekenmerkt door grote woestijngebieden (zand en rotsen) en een gebied in het zuidwesten tegen de grens met Jemen aan met steppeachtige begroeiing waardoor het landschap een groener uiterlijk heeft. Dit bergachtige gebied, het Asir gebergte, is duidelijk natter dan de rest van het land. Hier worden neerslaghoeveelheden gemeten die op de hoogste plekken oplopen naar ruim vijfhonderd millimeter op jaarbasis. Lokaal gaat het warme woestijnklimaat in dit berggebied over in een warm steppeklimaat.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Saudi-ArabiŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Saudi-ArabiŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Abha
Al Hofuf
Buraidah
Dammam
Djedda
Jizan
Medina
Mekka
Najran
Riad
Taif
Yanbu
 

Neerslag
Het grootste deel van Saudi-ArabiŽ heeft te maken met droogte, waarbij er op jaarbasis slechts enkele tientallen millimeters neerslag geregistreerd worden. Vooral de laaggelegen woestijngebieden en de kustregioís zijn droog. Als het al regent dan gebeurt dit hoofdzakelijk in de wintermaanden. De enige uitzondering hierop vormt het Asir gebergte, waar met name in de meest zuidelijke regionen het ook in de zomermaanden geregeld regent. In de plaats Nejran regent het zelfs vooral in de periode maart tot september, waarna de winterperiode betrekkelijk droog is.

 

Hitte
In Saudi-ArabiŽ worden in de zomermaanden enorm hoge temperaturen gemeten, zowel overdag als lokaal ook Ďs nachts. In Jizan, gelegen in het zuidwesten van Saudi-ArabiŽ aan de Rode Zee, faalt het kwik Ďs nachts meestal niet verder dan tot dertig graden terwijl het overdag gemakkelijk weer oploopt richting de veertig graden of er boven. Het zuidelijke deel van de kust langs de Rode Zee is daarmee een uitzondering op de rest van de kustgebieden in het westen van het land, omdat het zeewater van de Rode Zee de temperaturen in de regel nog een beetje tempert. Langs de Perzische Golf liggen de dagtemperaturen over het algemeen nog wat hoger en kan het kwik tot ver boven de veertig graden oplopen. In de wintermaanden liggen de dagtemperaturen gemiddeld tussen de twintig en dertig graden, terwijl het Ďs nachts redelijk afkoelt en het in de bergen en in de woestijn tot onder het vriespunt kan komen. In het Asir-gebergte behoort sneeuw ook tot de mogelijkheden in de winter.

Zandstormen
Op de woestijnvlaktes kunnen zandstormen voorkomen, met name in het voorjaar en de vroege zomermaanden is er een redelijke kans om te maken te krijgen met een zandstorm. Als je te maken krijgt met een zandstorm dan die je als het ware een muur van zand op je afkomen waarbij de temperatuur snel oploopt en tijdens de zandstorm het zicht snel afneemt tot soms enkele tientallen meters. Jaarlijks wordt Saudi-ArabiŽ zoín tien tot dertig keer getroffen door zandstormen, waarbij de kans in het oosten hoger is dan in de rest van het land.

Klimaatcijfers
Verspreid over Saudi-ArabiŽ vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Riad en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Saudi-ArabiŽ.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 20 8 8 4 n.v.t.
februari 23 10 8 3 n.v.t.
maart 28 14 8 7 n.v.t.
april 33 19 9 7 n.v.t.
mei 39 24 10 3 n.v.t.
juni 42 26 11 0 n.v.t.
juli 43 27 10 0 n.v.t.
augustus 43 27 10 0 n.v.t.
september 40 24 10 0 n.v.t.
oktober 35 19 10 1 n.v.t.
november 28 14 9 2 n.v.t.
december 22 9 8 4 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Riad. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Saudi-ArabiŽ moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Saudi-ArabiŽ
Saudi-ArabiŽ informatie
Saudi-ArabiŽ informatie
Saudi-ArabiŽ overheid
Saudi-ArabiŽ reisinformatie
Saudi-ArabiŽ startpagina
wikipedia
world factbook
... meer Saudi-ArabiŽ

climate of Saudi Arabia

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact