klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Schotland
Schotland kent volgens het Kppen-systeem een gematigd zeeklimaat (types Cfb) met relatief milde winters, redelijk warme zomers en neerslag gedurende het hele jaar.
Schotland heeft de reputatie erg nat te zijn en dat klopt deels ook wel. De Schotse Hooglanden zijn nat, grijs en koel. Hier valt gemiddeld ongeveer 250 dagen per jaar neerslag, waarvan ongeveer op honderd dagen in de vorm van sneeuw. Grote delen van de Schotse Hooglanden zijn dan ook een redelijk groot deel van de winter bedekt met een witte laag sneeuw. Ook het Zuid-Schots Bergland, dat zich over vrijwel het hele zuiden van Schotland uitstrekt, is het vrij nat. Ook hier valt er in de winter geregeld sneeuw, maar minder frequent dan in de Schotse Hooglanden. Het centrale laagland dat van Dumbarton en Glasgow in het westen tot Dundee, Edinburgh en Dunbar in het oosten loopt is het nog iets minder nat dan in de hoger gelegen gebieden.

De verschillen in hoeveelheid neerslag verschillen niet alleen tussen de verschillende hoogtes, ook van west naar oost zijn er duidelijke verschillen waarneembaar. Omdat het overgrote deel van de buien vanuit westelijke richting aangevoerd worden is het oostelijke deel van Schotland een stuk droger dan het westen. Vooral ten oosten van het Schotse Hoogland en het Zuid-Schots Bergland merk je dat de bergen en heuvels grote delen van de neerslag al hebben opgevangen. Op een zelfde breedtegraad kunnen over een afstand van slechts 150 kilometer verschillen in de hoeveelheid jaarlijkse neerslag voorkomen van meer dan tweeduizend millimeter. De natste plekken in de hooglanden zijn goed voor meer dan 3000 millimeter op jaarbasis, terwijl veel plaatsen langs de oostkust goed zijn voor maar 600 tot 800 millimeter. Dat is vergelijkbaar met de Nederlandse hoeveelheid neerslag.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Schotland
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Schotland is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Aberdeen
Ayr
Ben Nevis
Cairngorms National Park
Callander
Dundee
Edinburgh
Falkirk
Fort William
Glasgow
Hebriden
Inverness
Loch Ness
Mallaig
Oban
Orkney-eilanden
Schotse Hooglanden
Shetland-eilanden
Ullapool
 

Invloed van zee
Schotland heeft door de ligging in het noordwesten van Europa veel invloed van Atlantische Oceaan. Een groot deel van het jaar staat er een westelijke luchtstroom die zorgt voor de aanvoer van vaak vochtige en in de winter relatief warme lucht. Veel van de neerslag valt in het westelijke deel van Schotland.
Het relatief warme zeewater dat door de Golfstroom uit zuidwestelijke richting naar Schotland stroomt zorgt voor een opwarmend effect in de wintermaanden. Als Schotland dit warme zeewater niet zou hebben dan zou het in de winter aanzienlijk kouder zijn. Nu heeft Schotland in de winter temperaturen die voor deze breedtegraad ruim aan de hoge kant zijn.

Frisse zomers
De zomers in Schotland zijn te koud voor een zon- en strandvakantie. In de centrale laaglanden en langs de oostelijke kustgebieden kan de temperatuur overdag 's zomers oplopen naar 17 tot 19 graden gemiddeld. In warme periodes, waar vooral sprake van is als er een krachtig hogedrukgebied ten noorden of noordoosten van Schotland ligt, kunnen de temperaturen richting de dertig graden schieten. Dergelijke zomerse omstandigheden zijn echter meer uitzondering dan regel, zomers weer in Schotland betekent meestal zo tussen de 22 een 25 graden. In grote steden zoals Glasgow en Edinburgh kan de warmte wat langer blijven hangen waardoor het ook 's avonds op het terras nog aangenaam kan zijn.
In de Schotse Hooglanden en op de vele eilanden zoals de Hebriden en de Shetland eilanden is het in de zomer een stuk koeler. Temperaturen overdag tussen de tien tot zestien graden met mogelijke uitschieters naar iets boven de twintig graden si wat je daar te wachten staat tijdens de warmste maanden juli en augustus.

Mistig & grijs
Schotland heeft regelmatig te maken met mist die verschillende oorzaken heeft. De mist in het Schotse Hooggebergte is vaak als gevolg van laaghangende bewolking. Het kan in de wintermaanden dagenlang mistig en donker zijn. Vooral in combinatie met motregen zorgt dit voor de kenmerkende foto's die je ziet van de Schotse bergen. In het najaar is er door heel Schotland vaak sprake van stralingsmist. Dit is mist die veroorzaakt wordt door verschillen in temperatuur tussen de natte grond en de lucht. Boven een besneeuwde oppervlakte zie je dit effect soms op dagen dat het zonnig is en er een dunne laag met mist over de grond hangt.
Langs de oostkust van Schotland is er in het late voorjaar soms sprake van mistbanken die vanaf zee het land binnendrijven. Dit wordt ook veroorzaakt door temperatuursverschillen, in dit geval door warme lucht boven nog relatief koel zeewater.
Het hele klimaat van Schotland zorgt voor veel dagen met bewolking. Depressies vanaf zee, een minder krachtige zon als gevolg van de ligging en de geografische omstandigheden zorgen ervoor dat veel dagen grijs en somber zijn in Schotland. Omdat de natuur geniet van dit klimaat en grote delen van Schotland buiten de winterperiode vaak fel groene kleuren tentoonspreidt krijgt dit land zijn zo kenmerkende uiterlijk.

Wind
Onder de invloed van depressies die over zee aangevoerd worden heeft Schotland veel last van wind. Vooral in de hoger gelegen gebieden in het noorden staat er vaak een stormachtige wind en is ook de kans op stormen groot. Een andere plek waar de wind regelmatig vrij spel heeft is het zuidwesten van Schotland. Bij de ergste stormen kan de windkracht tot kracht 10 of 11 (zwaar tot orkaanachtig) oplopen, af en toe wordt er zelfs orkaankracht (windkracht 12) gemeten. Van echte orkanen die voortkomen uit tropische depressies is eigenlijk nooit sprake in Schotland.

TIP: Schotland voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Schotland dan kun je op de website Schotland voor beginners enorm veel goede informatie over Schotland halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere steden, dorpen en eilanden in Schotland, vervoer in Schotland, de vele bezienswaardigheden die het land telt en een aantal typisch Schotse dingen zoals de doedelzak, haggis en whisky.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Schotland gezien worden. De grootste afwijkingen zijn: meer neerslag en lagere temperaturen in de Schotse Hooglanden, meer neerslag in het Zuid-Schotse Bergland, hogere temperaturen in het centraal laagland en minder neerslag langs de oostelijke kustgebieden.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 3 -3 1 23 8
februari 5 -3 1 18 7
maart 7 -1 2 21 7
april 10 2 4 19 8
mei 14 5 6 17 10
juni 17 7 6 16 12
juli 18 9 5 17 13
augustus 17 10 5 19 14
september 14 7 4 22 14
oktober 10 4 2 23 12
november 6 0 1 22 10
december 4 -1 1 21 9
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor een groot deel van Schotland , er zijn echter wel wat afwijkingen. De kans op langdurige neerslag is in de Schotse Hooglanden aanzienlijk hoger en de kans op zomers weer is daar zeer laag. Ook voor de diverse eilandengroepen rondom Schotland geldt een lagere kans op zomers weer.
Voor de Schotse Hooglanden geldt tevens een veel hogere kans op winters weer dan in de rest van Schotland.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Schotland
bijzondere plaatsen in Schotland
mooiste dorpjes in Schotland
Schotland bezienswaardigheden
Schotland informatie
Schotland informatie
Schotland informatie
Schotland reisinformatie
Schotland startpagina
Schotland voor beginners
wikipedia
... meer Schotland

climate of Scotland

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact