klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van de Shetland-eilanden  (Schotland)
De
Shetland-eilanden is een archipel ten noordoosten van Schotland met als hoofdstad de plaats Lerwick. Op deze archipel wonen ongeveer 22.000 mensen waarvan bijna 18.000 in de hoofdstad op het eiland Mainland wat ook het grootste eiland is. De archipel bestaat uit ongeveer 100 eilanden waarvan er zon 15 bewoond zijn. De Shetland-eilanden zijn via het vaste land te bereiken via een veerboot verbinding en vanaf Tingwall Airport dat dagelijks op diverse bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk vliegt. Onderling zijn de eilanden verbonden door diverse veerdiensten. Het landschap word hier gedomineerd door de woeste natuur en de geringe aantal bomen die hier staan. De onbewoonde eilanden worden gedomineerd door diverse vogel kolonies maar ook door robben en andere zeezoogdieren die hier nog in betrekkelijke rust kunnen leven.
Shetland heeft een maritiem Subarctisch klimaat met lange maar zachte winters en korte koele zomers. Het klimaat is hier het gehele jaar gematigd dit onder de invloed van de relatieve warmte van de omringende zee. In de wintermaanden ligt de gemiddelde temperatuur zo rond de 5 graden Celsius terwijl deze al in de maanden maart en april weer boven de 10 graden uit kan komen. De zomers zijn er relatief koel en de temperatuur komt hier niet vaak boven de 20 graden Celsius. De warmste maand ooit had een gemiddelde van 27,2 graden Celsius. Het regen hier met grote regelmaat en heeft ongeveer 200 regenachtige dagen per jaar. Maar deze neerslag kan ook op ieder moment van het jaar als sneeuw uit de hemel komen. Normaal gesproken zijn november en december de natste maanden van het jaar. Mist is gebruikelijk in het oosten van de eilanden tijdens de zomer als gevolg van de koelende werking van de zee op milde zuidelijke luchtstromen. Jaarlijks hebben de Shetland-eilanden gemiddeld 1065 zonne-uren, omdat  zonnige dagen hier zeldzaam zijn en bewolkte dagen hier aan de orde van de dag zijn.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor de Shetland-eilanden:
Let op: plaatselijk kunnen er afwijkingen voorkomen

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zeewater
temperatuur (C)
januari 5 1 1 26 8
februari 5 1 2 20 8
maart 6 2 3 23 8
april 8 3 4 19 8
mei 10 5 5 17 9
juni 13 8 5 16 10
juli 14 9 4 18 12
augustus 14 10 4 18 12
september 12 8 3 23 12
oktober 10 6 2 24 11
november 7 3 1 25 10
december 6 2 1 26 9
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Shetland-eilanden
Shetland eilanden reisgids
Shetland eilanden reisinformatie
Schotland startpagina
wikipedia
... meer Shetland-eilanden

climate of Shetland Islands

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact