klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Senegal
De Republiek Senegal, normaal gesproken simpelweg aangeduid als Senegal, is een land gelegen in het westen van Afrika. Aan de noordzijde van het land vormt de rivier de Sénégal de grens met het land Mauritanië. Senegal omsluit het land Gambia. Senegal vormt het meest westelijk deel van de Sahel. Het redelijk vlakke landschap van Senegal kent een naamloos hoogste punt van 581 meter boven de zeespiegel dat zich in het zuidoosten van Senegal bevindt. Senegal ligt in een overgangsgebied van woestijn naar savanne. Het noordelijke deel van Senegal heeft een warm woestijnklimaat (type BWh volgens de klimaatclassificatie van Köppen), het centrale deel heeft een warm steppeklimaat (type BSh) en het zuidelijke deel heeft een tropisch savanneklimaat. Door klimaatveranderingen is het totaaloppervlak dat uit woestijn en grassteppe bestaat aanzienlijk toegenomen ten opzichte van de savanne.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Senegal
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Senegal is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Bakel
Cap Skirring
Dakar
Kaolack
Saint-Louis
Saly
Somone
Tambacounda
Ziguinchor
   

Regenseizoen
Senegal kent een regenseizoen dat in het zuiden begint in juni en aanhoudt tot in oktober. Meer noordelijk is er geen sprake meer van een regenseizoen maar van een natter seizoen waarin er in tegenstelling tot de overige maanden wél sprake is van neerslag. In Saint-Louis loopt dit natte seizoen bijvoorbeeld van juli tot de eerste helft van oktober. De totale neerslagsom varieert van ongeveer tweehonderd millimeter in het noorden tot lokaal soms meer dan vijftienhonderd millimeter in de zuidelijke regio’s.

 

Temperaturen
Het warme klimaat van Senegal zorgt voor hoge tot zeer hoge temperaturen gedurende het hele jaar. Langs de kust zorgt afkoeling door het zeewater voor temperaturen die overdag variëren van 25 tot 35 graden Celsius. In het noorden is het ook in de koelste maanden gemiddeld nog dertig graden overdag. Landinwaarts loopt de temperatuur verder op en is veertig graden of hoger geen zeldzaamheid. In de regio Tambacounda worden de hoogste temperaturen gemeten. Zo kan tegen op de grens met Mali zelfs warmer dan 50 graden worden.

TIP: Senegal voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Senegal dan kun je op de website Senegal voor beginners enorm veel goede informatie over Senegal halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere steden en dorpen in Senegal, de bezienswaardigheden van Senegal, excursies in Senegal, het weer in Senegal en alles over reizen naar en vervoer in Senegal.

Klimaatcijfers
Verspreid over Senegal vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Dakar en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Senegal.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 26 17 8 1 21
februari 27 17 9 1 20
maart 28 18 9 1 20
april 28 19 10 1 21
mei 28 20 9 3 22
juni 30 23 8 11 25
juli 30 25 8 14 27
augustus 30 25 7 16 28
september 31 25 7 14 28
oktober 31 24 8 10 28
november 30 22 8 4 27
december 28 20 8 2 24
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Dakar. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Senegal moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Senegal
beste periode voor zonvakantie Senegal
Senegal bezienswaardigheden
Senegal in 24 foto's
Senegal informatie
Senegal reisinformatie
Senegal tips
Senegal voor beginners
mooiste dorpjes in Senegal
wikipedia
winterzon in Senegal
... meer Senegal

climate of Senegal

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact