klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van ServiŽ
ServiŽ is deels bergachtig en heeft volgens de KŲppen-Geiger classificatie een gematigd zeeklimaat (type Cfb). Sommige bronnen menen ten onrechte dat ServiŽ een continentaal klimaat heeft. Hoewel het klimaat van ServiŽ zeker een grimmig karakter vertoont wat lijkt op het patroon van een landklimaat of continentaal klimaat is er voldoende invloed van de Middellandse zee om nog te mogen spreken van een gematigd zeeklimaat. De klimaatcijfers onderbouwen deze stelling. Gedurende de wintermaanden heeft de aanwezigheid van de Middellandse Zee een remmend effect op de afkoeling van ServiŽ en in de zomermaanden kan hetzelfde zeewater een afkoelend effect hebben waardoor de vorming van extreme hitte voorkomen kan worden.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in ServiŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor ServiŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Belgrado
Kragujevac
Leskovac
Niö
Novi Sad
Subotica
   

Vier seizoenen
ServiŽ kent vier seizoenen. De winter duurt van december tot en met februari. Tijdens de wintermaanden kent hoofdstad Belgrado gemiddeld zoín twintig dagen waarbij de temperatuur onder het vriespunt blijft. Gemiddeld bijna dertig dagen per jaar valt er sneeuw in Belgrado (Beograd). In de zuidelijke helft van ServiŽ valt aanzienlijk meer sneeuw. Hier vind je bergketens zoals de Dinarische Alpen, het Rodopegebergte en het Balkan Gebergte. Door de grotere hoogtes is het hier in de winter in de regel kouder en valt er meer sneeuw. Vooral in de Dinarische Alpen, in het zuidwesten van ServiŽ, is er een redelijke kans op een flink pak sneeuw in de periode november tot maart. Het noorden van ServiŽ ligt voor een groot deel op de Pannonische vlakte, een grote vlakte in centraal Europa die ontstaan is toen de Pannonische Zee zoín vijf miljoen jaar geleden opdroogde. Dit deel van ServiŽ heeft minder kans op sneeuw. Door de aanvoer van koude lucht vanuit het noorden is er wel kans op periodes met extreme kou.

Vanaf maart stijgt de kans op dagen met lenteachtig weer, in april is er een definitieve omslag naar de lente en kunnen de thermometers regelmatig twintig graden of meer aangeven. De lente duurt relatief kort, meestal krijgt het weer vanaf eind mei een overwegend zomers karakter. De maanden juni, juli en augustus zijn de officiŽle zomermaanden. In de praktijk telt ook de maand september nog een groot aantal zomerse dagen voordat in oktober de herfst pas echt invalt. Herfst in ServiŽ betekent een redelijk snelle daling in temperatuur. Binnen drie maanden daalt de gemiddelde middagtemperatuur met maar liefst twintig graden. In tegenstelling tot landen die direct aan zee gelegen zijn staat de herfst in ServiŽ niet automatisch gelijk aan veel regen. Over het algemeen wordt de hoeveelheid neerslag per maand in de herfst beperkt tot gemiddeld veertig tot maximaal zoín zestig millimeter.

 

Koöava wind
De Koöava is een snel opzettende wind uit zuidoostelijke richting die kenmerkend is voor ServiŽ. De wind is het gevolg van een straalstroomverbinding die ontstaat door de aanwezigheid van een flink lagedrukgebied boven de Adriatische Zee en een krachtig hogedrukgebied in het zuiden van Rusland. De win is het sterkste in de ochtend, tussen 5 en 10 uur. Daarna kan het effect snel afnemen. In de zomermaanden is de Koöava een droge wind die veel stof mee kan voeren. In de herfst zorgt de Koöava voor helder weer en in de wintermaanden kan de vanuit de Karpaten waaiende Koöava zorgen voor extreem koud weer met temperaturen die kunnen dalen tot -30 graden Celsius.

Warme zomers
De zomermaanden in ServiŽ zijn warm en vrij zonnig. Met gemiddelde middagtemperaturen die tussen de 25 en 30 graden liggen en in de maanden juli en augustus gemiddeld negen uren aan zonneschijn per dag mag ServiŽ zich wat betreft zomerweer meten aan veel zonbestemmingen langs de Middellandse Zee. Echter kent ServiŽ geen kustgebied of stranden waardoor het als zomerzonbestemming niet de populariteit zal kunnen halen zoals bijvoorbeeld buurland KroatiŽ die wel heeft. Wie ServiŽ in de zomer bezoekt kan geconfronteerd worden met extreme hitte. Indien er een hogedrukgebied boven het zuiden van Rusland ligt dan wordt hete lucht vanuit zuidelijke richting naar de Balkan aangezogen. De middagtemperaturen in ServiŽ lopen dan gemakkelijk op tot onaangename waardes van tegen of zelfs rond de veertig graden Celsius.

Klimaatcijfers
Verspreid over ServiŽ vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Belgrado en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in ServiŽ.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 4 -2 2 12 n.v.t.
februari 6 -1 3 11 n.v.t.
maart 12 3 5 12 n.v.t.
april 17 7 6 12 n.v.t.
mei 22 12 7 13 n.v.t.
juni 25 15 8 12 n.v.t.
juli 27 16 9 9 n.v.t.
augustus 27 16 9 9 n.v.t.
september 24 13 7 9 n.v.t.
oktober 18 8 5 9 n.v.t.
november 11 3 3 12 n.v.t.
december 5 0 2 13 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Belgrado. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in ServiŽ moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over ServiŽ
ServiŽ reisinformatie
ServiŽ startpagina
ServiŽ toerisme
ServiŽ vakantienieuws
wikipedia
world factbook
... meer ServiŽ

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact