klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Sierra Leone
De Republiek Sierra Leone is een land gelegen aan de Atlantische kust van West-Afrika. De naam stamt uit de tijd dat de Portugezen hier aan de macht waren en betekent letterlijk Leeuwenberg. In het oosten bestaat het landschap vooral uit bergachtige gebieden met Mount Bintumani als hoogste punt van het land (1948 meter). Het centrale deel van Sierra Leone bestaat vooral uit bossen, regenwoud en akkers. Langs de kust domineren laagvlaktes met variabele begroeiing waaronder vooral veel mangrove. Sierra Leone heeft een tropisch moessonklimaat (type Am volgens de Kppen klimaatclassificatie). In het Loma gebergte in het noordoosten heerst een tropisch savanneklimaat.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Sierra Leone
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Sierra Leone is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Bo
Freetown
Kenema
Makeni
     

Twee seizoenen
Het klimaat van Sierra Leone kent een tweetal seizoenen: het regenseizoen van mei tot november en het droge seizoen van december tot mei. Binnen het droge seizoen kan de harmattan waaien. Deze droge en stoffige wind is afkomstig uit de Sahara woestijn en kan ervoor zorgen dat binnen een of twee uur de temperatuur ineens met een paar graden daalt. In het regenseizoen komt deze specifieke wind vrijwel niet meer voor. Binnen de moessontijd komen er twee maanden voor met lokaal soms extreem veel neerslag. De maanden juli en augustus verlopen overwegend zeer grijs en nat met een gemiddelde hoeveelheid neerslag per maand die tussen de 500 en 1000 millimeter ligt.

 

Hitte
De temperaturen in Sierra Leone zijn redelijk constant. Zo is het overdag vrijwel altijd tussen de 27 en 34 graden, waarbij opgemerkt dient te worden dat de laagste temperaturen in de regel aan de kust en in het hoogland geregistreerd worden. s Nachts loopt de temperatuur langzaam terug totdat de laagste stand op de thermometer tegen het aanbreken van de dag bereikt wordt. Gemiddeld ligt de laagste temperatuur tussen de 18 tot 23 graden Celsius.

Klimaatcijfers
Verspreid over Sierra Leone vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Freetown en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Sierra Leone.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 30 21 8 1 27
februari 30 22 8 1 27
maart 30 23 7 4 26
april 30 23 7 8 27
mei 30 23 6 15 28
juni 29 22 5 21 28
juli 27 22 3 25 28
augustus 27 22 3 27 27
september 28 22 4 24 27
oktober 29 22 6 20 28
november 29 22 7 11 29
december 29 22 7 3 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Freetown. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Sierra Leone moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Sierra Leone
Sierra Leone informatie
Sierra Leone toerisme
Sierra Leone reisinformatie
wikipedia
winterzon vakantie in Sierra Leone
world factbook
... meer Sierra Leone

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact