klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Sint Maarten
Het land Sint Maarten ligt in het Caribisch gebied. Sinds 10 oktober 2010 is het een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, daarvoor was het onderdeel van de Nederlandse Antillen. Het land ligt op het gelijknamige eiland Sint Maarten en deelt het eiland met de Franse overzeese gemeenschap Saint-Martin. Sint Maarten heeft volgens de Köppen klimaatclassificatie een tropisch moessonklimaat (type Am). Dit heeft het te danken aan het feit dat de gemiddelde hoeveelheid jaarlijkse neerslag net boven de duizend millimeter ligt en de droogste maand onder de zestig millimeter uitkomt. Er is op Sint Maarten dan ook sprake van een overwegend droog seizoen (januari t/m april) en een duidelijk natter seizoen (augustus tot en met december). De buien hebben een overwegend buiig karakter, waarbij in de natte periode de duur van de buien niet zoveel langer is maar wel de intensiteit van de buien waardoor er binnen een zelfde tijdsbestek meer neerslag valt dan in het droge seizoen.

Vakantie op Sint Maarten
Sint Maarten is helemaal in opkomst als vakantiebestemming onder Nederlandse toeristen. Het eiland is een heel leuk alternatief voor bijvoorbeeld Aruba of Curacao. Het is onmiskenbaar Caribisch en zowel de Nederlandse als de Franse invloeden zijn er nog zichtbaar. Dankzij de goede vliegverbindingen met KLM en TUI kun je het hele jaar door genieten van de heerlijke temperaturen op Sint Maarten. Wil je een vakantie naar Sint Maarten boeken? Kijk dan vooral eens op de site van TUI. Deze Nederlandse reisorganisatie heeft een mooi aanbod aan Sint Maarten vakanties, zowel in Nederlands Sint Maarten als in het Franse Saint-Martin.
Bekijk alle Sint Maarten aanbiedingen van TUI

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Sint Maarten
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Sint Maarten is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Maho Beach
Oyster Pond
Philipsburg

Wind
Op Sint Maarten waait vrijwel continu de noordoostpassaat die een verkoelende werking heeft. De gemiddelde windsnelheid op jaarbasis ligt net iets onder de vijf meter per seconde en komt uit de noordoosthoek (gemiddeld 97°). Sint Maarten ligt in een gebied waar orkanen voor kunnen komen. Van begin juli tot begin december is het orkaanseizoen in het Caribisch gebied en kunnen tropische depressies die ontstaan boven de Atlantische Oceaan uitgroeien tot een orkaan. Indien een orkaan over of vlak langs Sint Maarten trekt dan zorgt dit voor (veel) overlast door harde wind, veel neerslag en mogelijk vloedgolven. Dit is gelukkig niet iets wat ieder jaar gebeurt, maar de kans is in het orkaanseizoen altijd aanwezig. Indien er een orkaan richting Sint Maarten trekt dan kunnen de experts dat over het algemeen tijdig voorspellen waardoor de autoriteiten voorzorgsmaatregelen kunnen nemen indien dat nodig zou zijn..

Neerslag
De totale hoeveelheid neerslag ligt gemiddeld per jaar net iets boven de duizend millimeter. Er is echter sprake van duidelijke afwijkingen waardoor het ene jaar een stuk droger is terwijl het in andere jaren een stuk natter kan zijn. De verspreiding over de seizoenen is wel regelmatig. Als er serieuze pieken voorkomen in de maandelijkse neerslaghoeveelheid dan is dit vrijwel altijd in de moessonperiode (augustus-december). Onweer komt niet zo vaak voor op Sint Maarten. Gemiddeld telt het eiland per jaar 18 tot 20 dagen met donder en bliksem. Neerslag valt op Sint Maarten altijd in de vorm van regen. Sneeuw en ijzel kunnen vanwege de tropische temperaturen hier niet voorkomen. De temperatuur komt nooit onder de 19 graden uit.

Temperaturen
De gemiddelde dagtemperatuur op Sint Maarten is 27,2 graden Celsius. Augustus en september zijn de warmste maanden, januari en februari de koelste maanden. Het wordt dan overdag gemiddeld ‘slechts’ 28 tot 29 graden terwijl het in de zomermaanden overdag gemiddeld 31 tot 32 graden wordt. De nachttemperaturen liggen gemiddeld tussen de 23 graden (winter) en 26 graden (zomer). Extremen wat betreft temperatuur komen niet voor. Het wordt ‘s nachts zelden koeler dan 21-22 graden en overdag komt de officiële maximumtemperatuur nooit boven de 35 graden uit.

Zon
Sint Maarten is een zonnig eiland. Jaarlijks schijnt de zon zo’n drieduizend uur, wat neerkomt op tweederde van de dagtijd. Er zit weinig verschil in het aantal uren zonneschijn over het hele jaar gemeten. De zonnigste maand is maart met 272 uur zonneschijn gemiddeld, de somberste maand is september met 232 uur. De zon is in deze regio wel erg sterk. Je moet vanaf maart tot en met september rekening houden met een maximale zonkracht van 11 (UV-index), in de winter ligt het iets lager (UV-index 7 tot 10).

TIP: Sint Maarten voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Sint Maarten dan kun je op de website Sint Maarten voor beginners enorm veel goede informatie over Sint Maarten halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de stranden van Sint Maarten, vervoer op Sint Maarten, de bezienswaardigheden van Sint Maarten, het weer op Sint Maarten en alles over vakantie op Sint Maarten.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van langjarige weergegevens en gelden als gemiddelde voor het eiland Sint Maarten:
(lokaal kunnen lichte afwijkingen voorkomen)

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 29 23 8 15 26
februari 29 23 8 11 26
maart 30 23 9 11 26
april 30 24 9 11 26
mei 31 24 8 14 27
juni 31 25 8 14 28
juli 31 25 8 16 28
augustus 31 25 9 16 28
september 31 25 9 16 29
oktober 31 25 8 17 29
november 30 24 8 16 28
december 29 23 8 15 27
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Sint Maarten
beste reistijd Sint Maarten zonvakantie
bezienswaardigheden top 10
bijzondere plaatsen op Sint Maarten
heerlijk Sint Maarten
Sint Maarten fotoreportage
Sint Maarten informatie
Sint Maarten reisinformatie
Sint Maarten startpagina
Sint-Maarten tips
Sint Maarten voor beginners
Sint Maarten zonkalender
wikipedia
winterzon op Sint Maarten
... meer Sint Maarten

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact