klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van SloveniŽ
SloveniŽ is een land dat zich ten noordoosten van de Adriatische Zee bevindt, grenzend aan ItaliŽ, Oostenrijk, Hongarije en KroatiŽ. Het land heeft een relatief korte kustlijn, waardoor het onder de Nederlandse toeristen minder populair is dan buurland KroatiŽ als bestemming voor een zonvakantie. Ook het overwegend gematigde klimaat van SloveniŽ is debet aan de lagere belangstelling van het land als zonbestemming in verhouding tot KroatiŽ waar de zomers gemiddeld droger en minder wisselvallig verlopen dan in SloveniŽ. SloveniŽ kent diverse klimaatzones. In het zuidwesten heerst in de kustgebieden een mediterraan klimaat, dat verder landinwaarts overgaat in een gematigd zeeklimaat (type Cfb volgens het KŲppen klimaatsysteem). De hoger gelegen gebieden in het noorden en noordwesten kennen een gematigd landklimaat (type Dfb) dat op de hoogste bergtoppen overgaat in een koel landklimaat (type Dfc).

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in SloveniŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor SloveniŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Bled
Bohinj
Bovec
Kranjska Gora
Izola
Koper
Ljubljana
Maribor
Medvode
Piran
Portoroě
 

Klimaattypes
SloveniŽ kent net als ons vier seizoenen. De winter is in de laaggelegen gebieden en langs de kust relatief mild, in de gebieden boven de vijfhonderd meter zijn de winters koeler van karakter en is er een hogere kans op periodes met matige of zelfs strenge vorst. Maart, april en mei is het voorjaar, waarbij de temperaturen en het weerbeeld erg wispelturig zijn. Droge periodes met temperaturen ruim boven het langjarig gemiddelde kunnen afgewisseld worden met soms wekenlang wisselvallig en/of te koel weer. De zomermaanden zijn vrij warm, met name in het zuidwesten en het oosten kunnen de temperaturen regelmatig de grens van dertig graden bereiken. In de berggebieden is de temperatuur overwegend een stukje lager dan in de gebieden die maximaal enkele honderden meters boven zeeniveau liggen. September kan lokaal een mooie nazomer geven, maar de meeste jaren is dit toch echt de maand dat het najaar ingeluid wordt en het aantal warme zomerse dagen in rap tempo afneemt.

 

Neerslag
Door de ligging ten zuiden van de Alpen is SloveniŽ een relatief nat land. Het noordwesten van SloveniŽ behoort zelfs tot de meest natte regio's van Europa met gemiddeld 2500 tot 3000 millimeter neerslag per jaar, waarvan in de winter het grootste deel in de vorm van sneeuw valt. Hierdoor kun je in SloveniŽ prima wintersporten. Over heel SloveniŽ gemeten valt er gemiddeld ongeveer 1300 tot 1400 millimeter neerslag per jaar. Het oosten is de droogste regio met nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid van ongeveer 800-900 millimeter per jaar.

TIP: SloveniŽ voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar SloveniŽ dan kun je op de website SloveniŽ voor beginners enorm veel goede informatie over SloveniŽ halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere steden en dorpen in SloveniŽ, vakantie in SloveniŽ, actief bezig zijn in SloveniŽ en de vele bezienswaardigheden die het land telt.

Klimaatcijfers
Verspreid over SloveniŽ vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Ljubljana en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in SloveniŽ.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 2 -4 2 12 n.v.t.
februari 6 -2 4 12 n.v.t.
maart 10 1 5 13 n.v.t.
april 15 4 6 15 n.v.t.
mei 20 9 7 16 n.v.t.
juni 23 12 8 17 n.v.t.
juli 26 14 9 15 n.v.t.
augustus 25 13 8 15 n.v.t.
september 22 11 6 12 n.v.t.
oktober 16 6 4 12 n.v.t.
november 8 1 2 13 n.v.t.
december 3 -3 2 12 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Ljubljana. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in SloveniŽ moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over SloveniŽ
beste reistijd SloveniŽ zonvakantie
bijzondere plaatsen in SloveniŽ
de mooiste dorpjes in SloveniŽ
SloveniŽ bezienswaardigheden
SloveniŽ in 24 foto's
SloveniŽ informatie
SloveniŽ informatie
SloveniŽ informatie
SloveniŽ reisinformatie
SloveniŽ startpagina
SloveniŽ toerisme
SloveniŽ voor beginners
wikipedia
vakantienieuws SloveniŽ
... meer SloveniŽ

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact