klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Slowakije
Slowakije (Vlaams: Slovakije) heeft volgens de Köppen klimaatclassificatie voor een groot gedeelte een gematigd landklimaat (Dfb) met vrij koele winters en warme zomers. De lager gelegen gebieden van Slowakije hebben een warm landklimaat (Type Dfa) met relatief milde wintermaanden en iets warmere zomers. De hoger gelegen delen van het Tatra gebergte hebben een hooggebergteklimaat (type EH) met koele winters, koele zomers en vrij veel neerslag verspreid over het hele jaar.
Opvallend zijn de relatief grote verschillen die soms ontstaan tussen de noordzijde van de berggebieden en het zuidwesten van Slowakije waar hoofdstad Bratislava zich bevindt. De gebieden Hoge Tatra, Lage Tatra en het Slowaaks Ertsgebergte zorgen ervoor dat kou en neerslag het zuidwesten van het land vaak niet kunnen bereiken. In de zomermaanden kunnen de temperatuurverschillen nog verder oplopen door de aanvoer van warme lucht vanuit de Balkan in noordwaartse richting. Ook wat betreft jaarlijkse neerslag zijn er grote verschillen. Het zuidwesten van Slowakije noteert gemiddeld ongeveer 500 tot 700 millimeter neerslag per jaar, waarvan het grootste gedeelte in de zomermaanden in de vorm van regen valt. De Tatragebergtes zijn echter goed voor maar liefst 800 tot 1800 millimeter neerslag per jaar. Ook hiervan valt het grootste deel in de zomermaanden, maar omdat er een redelijk lange koele periode is valt ongeveer een kwart tot een derde van alle neerslag hier in de vorm van sneeuw of ijzel.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Slowakije
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Slowakije is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Banská Bystrica
Bratislava
Košice
Prešov
Tatra gebergte
   

Zomer in Slowakije
De zomers in Slowakije zijn warm, met uitzondering van de Hoge Tatra in het noorden van het land. Op hoogtes van zo'n 1500 tot 2500 meter liggen de temperaturen hier ook in de zomermaanden een stuk lager en valt er aanzienlijk meer neerslag. Sommige regenfronten kunnen dagenlang tegen of boven de bergen blijven liggen en zorgen voor veel wateroverlast.
In het zuiden van Slowakije is het op veel dagen aangenaam zomers weer en beperkt de neerslag zich vooral tot een flinke bui met of zonder onweer. Het is in de zomer gemiddeld enkele graden warmer dan in Nederland. In het zuidwesten is het in juli en augustus zo'n 25-26 graden en koelt het 's nachts af naar ongeveer vijftien graden. In het zuidoosten is het een enkele graag koeler en valt iets meer neerslag.

Winter
De winters in Slowakije zijn vrij koel. Grote delen van Slowakije hebben te maken met een redelijk aantal vorstdagen en vrij veel sneeuw. In sommige berggebieden van Slowakije kent men meer dan honderd sneeuwdagen. Hoewel Slowakije in Nederland niet echt populair is als wintersportbestemming, kun je hier gedurende de wintermaanden uitstekend terecht om te skiën of snowboarden. De belangrijkste redenen dat Slowakije niet tot de top-5 wintersport vakanties hoort zijn de onbekendheid van het land en de bereikbaarheid van de skigebieden die op zo'n 1300 tot 1500 kilometer van Nederland liggen. De kans op sneeuw is groot in Slowakije en de pistes zijn over het algemeen van goed kwaliteit. Jasná is een populair skigebied in Slowakije met ruim 20 kilometer aan uitstekende pistes, waaronder een afdaling van 6 kilometer lang.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen als een gemiddelde voor de lager gelegen gebieden in Slowakije (Zuidwesten en Zuidoosten) gezien worden. Houd er rekening mee dat het in de berggebieden aanzienlijk natter en koeler kan zijn, vooral in de Hoge Tatra die wat betreft klimaat en uiterlijk redelijk te vergelijken zijn met sommige Alpengebieden.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 1 -6 2 14 n.v.t.
februari 3 -4 3 12 n.v.t.
maart 8 0 5 13 n.v.t.
april 15 4 7 14 n.v.t.
mei 20 9 8 14 n.v.t.
juni 23 12 9 13 n.v.t.
juli 25 14 9 13 n.v.t.
augustus 25 13 8 12 n.v.t.
september 21 10 7 11 n.v.t.
oktober 15 5 6 10 n.v.t.
november 7 1 3 14 n.v.t.
december 2 -4 2 15 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde voor Slowakije, tot een hoogte van ongeveer 500-600 meter, waarbij aangetekend moet worden dat de kans op winters weer in de hoger gelegen gebieden groter is en de kans op zomers weer in de hoger gelegen gebieden juist lager is. In de lager gelegen gebieden is de kans op langdurige neerslag kleiner.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Slowakije
beste reistijd zonvakantie Slowakije
bezienswaardigheden top 10
discover Slovakia
Slowakije reisinformatie
Slowakije tips
mooiste dorpen in Slowakije
steden in Slowakije
wikipedia
... meer Slowakije

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact