klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van het Tatra gebergte (Slowakije)
Het Tatra gebergte is grofweg op te delen in de hoge en de lage Tatra. Maar benamingen als grote Tatra, kleine Tatra, westelijke Tatra 
Zapádné Tatra en Belianske Tatra zijn niet ongebruikelijk. De hoge Tatra loop van Polen naar Slowakije. Het Slowaakse deel is het hoogst, de hoogste top is de Gerlachovský Stít op meer dan 2600 meter. De hoge Tatra is bekend om zijn vele bergmeren (pleso). Dit gebied is ook bij wintersporters erg populair omdat dit het enige alpine gebied van Slowakije is. Er kan hier tot wel 2,5 meter sneeuw liggen. In de hoge Tantra leven nog vrij veel wilde dieren zoals Reebokken, steenbokken, lynxen, wilde zwijnen, beren en wolven. De hoge Tatra is het kleinste hooggebergte ter wereld.
De lage Tatra is anders dan zijn naam doet vermoeden ook een middenhoog gebergte met toppen die boven de 2000 meter uitkomen. Ook dit is een erg populair skigebied en heeft dit mede aan zijn goede bereikbaarheid te danken. Op meerder plaatsen hier zijn er stoeltjes liften die je naar je piste brengen. In de zomermaanden bieden de vele bossen, grotten en valleien een mooie uitdaging voor de fanatieke wandelaar.

In de hoger gelegen gedeeltes heerst er een hooggebergteklimaat.  Hier vriest bijna het hele jaar en is de grond meestal stijf bevroren. Hier valt ook vrij veel neerslag dat bijna honderd procent uit sneeuw bestaat. In de lager gelegen gedeeltes en in de valleien heerst er een gematigd continentaal klimaat. In tegenstelling tot het hooggebergte is hier wel een groot verschil tussen de verschillende seizoen en kan de temperatuur makkelijk boven de 25 graden Celsius uitkomen. In de zomermaanden ruil men hier de sneeuw ook in voor regen maar die kan er dan ook met vlagen in overvloed vallen. De hieronder staande gegevens zijn een gemiddelde voor de lager gelegen gebieden houd er rekening mee dat de temperatuur verder zakt hoe hoger je komt.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en zijn een gemiddelde voor het Tatra gebergte:

opmerking:  plaatselijk kunnen er afwijkingen voorkomen

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (°C)
januari -3 -8 3 17 n.v.t.
februari -1 -5 4 14 n.v.t.
maart 9 -3 6 14 n.v.t.
april 14 -1 7 16 n.v.t.
mei 18 4 8 15 n.v.t.
juni 20 7 9 16 n.v.t.
juli 21 10 9 15 n.v.t.
augustus 21 11 9 13 n.v.t.
september 18 9 7 12 n.v.t.
oktober 11 4 6 13 n.v.t.
november 4 -1 3 14 n.v.t.
december -1 -4 2 17 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Praag
Tatra gebergte info
Tatra gebergte info
wikipedia
... meer Tatra gebergte

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact