klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Soedan
Soedan is een land gelegen in het oosten van Afrika. Het hoofdzakelijk woestijnachtige land heeft te maken met droge gebieden die doorsneden worden door rivieren zoals de Nijl, de Witte Nijl en de Blauwe Nijl. Langs de rivieren wordt het droge patroon doorbroken door vruchtbare gebieden. Dit heeft geresulteerd in een concentratie van steden en dorpen langs deze rivieren met hoofdstad Khartoem gelegen op de plek waar de Witte Nijl en Blauwe Nijl samenkomen en verder in noordelijke richting doorstromen als de Nijl. Soedan kent een warm woestijnklimaat (type BWh volgens het klimaatsysteem van Köppen). In het zuiden gaat dit over in een warm steppeklimaat. Direct aan de grens met Zuid-Soedan vind je een aantal gebieden waar een tropisch savanneklimaat heerst.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Soedan
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Soedan is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Ad Damazin
Al Fashir
Al Ubayyid
Atbarah
Darfur
Kassala
Khartoem
Nyala
Port Sudan
 

Droogte
Grote delen van Soedan hebben te maken met droogte. Het noorden van Soedan dat gelegen is in de Nubische Woestijn heeft te maken met neerslaghoeveelheden die gedurende veel jaren de 10 millimeter niet overstijgen. Naarmate je meer zuidwaarts gaat neemt de hoeveelheid neerslag toe, echter veranderen steeds meer gebieden in woestijn. In het zuiden van Soedan vind je nog wel tropische regenwouden en savanne, maar de afgelopen decennia rukte de woestijn en droge steppes steeds verder op. In Soedan is daarom een toenemend aantal diersoorten vrijwel verdwenen. Door het kleiner worden van het leefgebied van veel diersoorten wordt het helaas voor de jagers en stropers steeds gemakkelijker om de dieren te lokaliseren. Het zuiden van Soedan kent een regenseizoen dat in de zomermaanden valt. Medio mei nemen de neerslagkansen toe, waarna in de tweede helft van juni er regen van betekenis valt. Het regenseizoen duurt tot eind september waarna er vele maanden van droogte volgen.

 

Temperaturen
Soedan heeft naast droogte ook te maken met hitte. Sommige plekken zoals bijvoorbeeld Darfur zijn continu onaangenaam heet met temperaturen die het hele jaar overdag tussen de dertig en veertig graden schommelen. Als je pech hebt loopt het kwik lokaal op naar waardes boven de veertig graden waardoor het serieus heet wordt. In de woestijngebieden in het noorden is het in de zomermaanden nog iets warmer. Rondom het nabij Egypte gelegen Wadi Halfa ligt de gemiddelde maximumtemperatuur vanaf mei tot en met september rond de veertig graden. Hier is er wel een groter contrast met de koelste maanden. Van december tot en met februari is het hier ‘slechts’ 23 tot 26 graden. ‘s Nachts daalt het kwik dan tot rond de tien graden Celsius.

Klimaatcijfers
Verspreid over Soedan vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Khartoem en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Soedan.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 31 15 10 0 n.v.t.
februari 33 16 10 0 n.v.t.
maart 37 21 10 0 n.v.t.
april 40 23 11 0 n.v.t.
mei 42 26 10 1 n.v.t.
juni 41 27 9 2 n.v.t.
juli 38 26 9 5 n.v.t.
augustus 37 25 9 5 n.v.t.
september 39 26 9 3 n.v.t.
oktober 39 25 10 1 n.v.t.
november 35 20 10 0 n.v.t.
december 32 18 10 0 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Khartoem. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Soedan moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Soedan
Soedan informatie
Soedan informatie
Soedan reisinformatie
wikipedia
winterzon in Soedan
... meer Soedan

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact