klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van SomaliŽ
De republiek SomaliŽ is een land in de Hoorn van Afrika. Het is het meest oostelijk gelegen land van het vasteland van het continent Afrika. SomaliŽ grenst aan de landen Djibouti, Kenia en EthiopiŽ. Verder ligt het aan de Golf van Aden en de Indische Oceaan. SomaliŽ staat vooral bekend vanwege de anarchie die er heerst en de gewelddadige piraterij die plaatsvindt voor de kust van SomaliŽ. SomaliŽ heeft te maken met een tweetal droge klimaten: het warme woestijnklimaat en het warme steppeklimaat. Het noordelijke en oostelijk deel van SomaliŽ kent amper neerslag. In het zuidwesten en langs de grens met EthiopiŽ neemt de hoeveelheid neerslag toe. Dit zijn de gebieden waar het warme steppeklimaat heerst.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in SomaliŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor SomaliŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Baidoa
Beledweyne
Bosaso
Garoowe
Hargeysa
Kismayu
Mogadishu
   

Warmte
SomaliŽ kent het gehele jaar hoge tot zeer hoge temperaturen. Overdag stijgt de temperatuur vrijwel overal gedurende het hele jaar naar minimaal dertig graden. De enige streek waar het iets koeler is, is in de hoger gelegen gebieden van het Hoogland van Somali. Zo ligt de maximumtemperatuur in Hargeisa gemiddeld tussen de 27 en 30 graden Celsius. De warmste gebieden van SomaliŽ vind je in de laag gelegen gebieden in het noordwesten. Zo stijgt het kwik in Bender Cassim aan de Golf van Aden in de periode april tot en met oktober de meeste dagen naar waardes die tussen de 35 en 40 graden liggen. In combinatie met een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid kan het in de zomermaanden vrij onaangenaam aanvoelen. De nachten bieden weinig dan helaas ook weinig verkoeling. Na een zeer zwoele nacht daalt het kwik pas tegen het begin van de ochtend naar zoín 27-28 graden Celsius.

 

Neerslag
Grote delen van SomaliŽ hebben de maken met vrijwel constante droge omstandigheden. Zo kent het noordoosten van SomaliŽ een klimaat waarbij er op jaarbasis zelden meer dan enkele tientallen millimeters neerslag valt. Meer zuidwaarts en aan de loefzijde van de bergen in het noordwesten is er sprake van meer neerslag. De natste gebieden zijn de plateaus waar een jaarsom van tussen de 200 en 300 millimeter geregistreerd wordt en het zuiden waar lokaal zelfs iets meer dan vierhonderd millimeter per jaar valt.

Klimaatcijfers
Verspreid over SomaliŽ vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Mogadishu en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in SomaliŽ.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 32 21 9 2 27
februari 32 21 10 1 27
maart 33 23 9 3 28
april 33 23 9 8 29
mei 32 23 9 8 28
juni 31 22 8 10 27
juli 30 22 7 11 26
augustus 30 21 8 4 26
september 30 22 9 5 26
oktober 31 22 8 6 27
november 32 22 9 8 28
december 32 22 9 4 27
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Mogadishu. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in SomaliŽ moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over SomaliŽ
SomaliŽ informatie
SomaliŽ informatie
SomaliŽ reisinformatie
wikipedia
world factbook
... meer SomaliŽ

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact