klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Spanje
Hoewel velen bij Spanje denken aan warm zomers weer, gaat dat niet altijd op. De zomermaanden zijn inderdaad droog en warm tot zeer warm, maar in de wintermaanden kan het in grote delen (erg) winters zijn. Dat heeft vooral te maken de aanwezigheid van berggebieden en het ontbreken van de invloed van de Middellandse Zee in het binnenland en noordwesten van Spanje.
Volgens het Sydow-Wagner klimaatsysteem heeft Spanje 3 klimaatgebieden:
- de eilanden en de kustgebieden in het zuiden en oosten hebben een mediterraan klimaat
- het centrale binnenland heeft een landklimaat
- het noorden en noordwesten heeft een zeeklimaat

Winter in Spanje
Tijdens de wintermaanden kan het in delen Spanje vrij koel zijn. Het noordelijke gelegen deel (ten zuiden van de Pyreneeën) en centraal Spanje heeft een vergelijkbaar weertype als dat van ons. Temperaturen die gemiddeld enkele graden boven het vriespunt liggen, geregeld nachtvorst en kans op winterse neerslag in de vorm van sneeuw, hagel en ijzel.
Ook de noordoostkust (Catalonië) en de noordkust (Baskenland) kunnen te maken krijgen met winterse buien en overlast als gevolg van dat weer.

Wintersport
In de Pyreneeën in het noorden en de Sierra Nevada in het zuiden kan tijdens de wintermaanden en het voorjaar aan wintersport gedaan worden. Ook de bergen ten noorden van Madrid bieden mogelijkheden om te skiën in de winter. In het voorjaar kun je zelfs een wintersportvakantie met een winterzonvakantie combineren als je gaat skiën in de Siera Nevada en overnacht langs de kust ten zuiden van de bergen. Temperatuurverschillen van zo'n 25 graden zijn binnen een uur rijden dan zeer goed mogelijk.
 

Overwinteren
Spanje is een populaire bestemming om te overwinteren. De Costa Blanca aan de oostkust is erg populair onder overwinteraars vanwege het aangename milde klimaat tijdens de wintermaanden. De temperatuur zit dan gemiddeld zo rond de 15 tot 18 graden en deze streek is ook tijdens de wintermaanden vrij droog. De Costa del Sol biedt vrijwel gelijke temperaturen, maar is in de winter iets natter.

Spanje ontdekken
Om het binnenland of de leuke dorpen van Spanje te ontdekken is een huurauto in Spanje bijna een must. Je kunt deze tegenwoordig gemakkelijk vooraf huren. Hierdoor voorkom je dat je ter plaatse teveel betaalt voor je huurauto.

Canarische Eilanden
Hoewel de Canarische Eilanden officieel bij Spanje horen, is het klimaat afwijkend van het vasteland van Spanje. Dit is omdat de eilanden geografisch bij Afrika liggen. In de wintermaanden is het gemiddeld warmer dan op het vasteland, in de zomer is het meestal minder heet dan langs de Spaanse costa's.
Uitzonderingsgevallen zijn oostenwinden die zeer warme lucht uit de Sahara meenemen en de temperaturen op kunnen laten lopen tot boven de 40 graden. Deze wind wordt sirocco genoemd, indien het gepaard gaat met vele woestijnstof noemt men dit verschijnsel Calima. Je ziet dan vrijwel geen hand voor ogen en dat in combinatie met extreme hitte maakt het zeer onaangenaam. Zulke omstandigheden duren gelukkig nooit lang.
In de winter is het op de Canarische Eilanden vaak lenteachtig, hoewel slecht weer met veel wind en neerslag zeker tot de mogelijkheden behoren. Vooral als er boven West-Europa sterke hogedrukgebieden liggen zorgt dat tijdens de periode november tot en met februari geregeld voor veel regen en wind.

Neerslag
Gemiddeld genomen is Spanje een vrij droog land, waarbij er een redelijk grote variatie is in de plekken en periodes waar en wanneer de neerslag valt. De autonome regio's Castilla-Léon en Aragón in het noordelijke binnenland zijn relatief droog, net als delen van Andalusië, de Costa Blanca en het binnenland ten oosten en zuidoosten van Madrid. In deze gebieden valt op jaarbasis minder dan 500 mm neerslag, waarvan het grootste deel in de winterperiode.
Het noordelijk en noordwestelijke deel van Spanje is relatief het natste, ook in het voor- en najaar valt daar geregeld neerslag.
De periode mei tot oktober is de droge periode, hoewel in vrijwel heel het land er altijd kans is op een stevige onweersbui. Soms kan slecht weer tijdens de zomermaanden zelfs een paar dagen aanhouden.

Hitte
De eerste voorjaarswarmte wordt normaal gesproken waargenomen in het uiterste zuiden van Spanje en op de Canarische eilanden. In maart kan de temperatuur daar al richting de 25 graden gaan. Voor het grootste deel van Spanje geldt dat het vanaf mei vrijwel overal warm wordt en die warmte houdt over het algemeen tot september aan, in sommige gebieden zelfs tot eind oktober.
Hittegolven zijn in delen van Spanje tijdens de zomer ook geen uitzondering. Langs alle costa's en centraal-Spanje heb je kans op hittegolven met temperaturen rond of zelfs boven de 40 graden. In de zomer betekent een vakantie in Spanje vrijwel gegarandeerd warm weer.
De stad Sevilla in het zuidwesten behoort zelfs tot één van de warmste steden ter wereld tijdens de maanden juli en augustus. Temperaturen boven de 35 graden zijn heel normaal en regelmatig zijn er uitschieters richting de 44/45 graden. Niet voor niets dat heel veel locals de siësta hier in ere houden.

TIP: Spanje voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Spanje dan kun je op de website Spanje voor beginners enorm veel goede informatie over Spanje halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de Spaanse keuken, musea in Spanje, de vele bezienswaardigheden die het land telt, het weer in Spanje en allerlei dingen die je als typisch Spaans mag beschouwen.

Klimaatinformatie van plaatsen, eilanden en streken in Spanje
Voor Spanje is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Vasteland
Albir
Alcocéber
Algeceiras
Alicante
Almeria
Altea
Andalusië
Barcelona
Baskenland
Benalmádena
Benidorm
Benissa
Bilbao
Blanes
Burgos
Cáceres
Cádiz
Calella
Calonge
Calpe
Cambrils
Cangas de Onís
Cartagena
Ceuta
Concil de la Frontera
Cordoba
Costa Blanca
Costa Brava
Costa de la Luz
Costa del Sol
Costa Dorada
Denia
Elx
Estepona
Figueres
Fuengirola
Gerona
Gijón
Granada
Jaca
Javea
Jerez de la Frontera
L'Ampolla
L'Escala
Vasteland
L'Estartit
La Coruna
La Manga Del Mar Menor
Llançá
Llanes
Lloret de Mar
Madrid
Malaga
Malgrat de Mar
Marbella
Melilla
Moraira
Murcia
Nerja
Oviedo
Pamplona
Peñíscola
Platja d'Aro
Roquetas de Mar
Ronda
Rosas
Salamanca
Salou
San Pere Pescador
San Sebastián
Santander
Santiago de Compostella
Santillana del Mar
Sanxenxo
Segovia
Setenil de las Bodegas
Sevilla
Sierra Nevada
Sitges
Tarragona
Toledo
Torremolinos
Torrevieja
Tossa de Mar
Valencia
Valladolid
Vigo
Vitoria-Gasteiz
Zaragoza
Canarische Eilanden
>>> Canarische Eilanden

El Hierro
Fuerteventura
Gran Canaria
La Gomera
La Palma
Lanzarote
Tenerife

Arguineguín
Arrecife
Caleta de Fuste
Corralejo
Costa Adeje
Costa Calma
Costa del Silencio
Costa Meloneras
Costa Teguise
El Cotillo
Gáldar
Haría
Jandía
La Caleta de Famara
Las Palmas
Los Cristianos
Maspalomas
Morro Jable
Playa Blanca
Playa de las Americas
Playa del Inglés
Puerto Calero
Puerto de la Cruz
Puerto de las Nieves
Puerto de Mogán
Puerto del Carmen
Puerto Rico
Santa Cruz
Teguise
Tenerife noord
Tenerife zuid
Teror
 

Balearen
>>> Balearen

Formentera
Ibiza
Mallorca
Menorca

Alcuida
Andratx
Arta
Cala d'Or
Cala Llonga
Calla Millor
Ca'n Pastilla
Ca'n Picafort
Capdepera
El Arenal
Es Canar
Figueretas
Ibiza Stad
Magaluf
Peguera
Palma de Mallorca
Playa de Muro
Playa de Palma
Playa d'en Bossa
Pollenca
Port Sant Miquel
Portinatx
Sa Caleta
Sa Coma
Sant Antoni de Portmany
Santa Eulalia

Santa Ponça
Sóller
Valldemossa
 

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

Overstromingen, droogte, veel regen, zware storm, hittegolven, orkanen, extreme vorst of ander weernieuws?
weernieuws van Spanje

 
Meer over Spanje
beste reistijd voor Spanje zonvakantie
bijzondere plaatsen in Spanje
goedkoop naar Spanje
mooiste dorpjes in Spanje
Spanje bezienswaardigheden
Spaans toeristenbureau
Spanje fotoreportages
Spanje informatie
Spanje informatie
Spanje informatie
Spanje reisinformatie
Spanje rondreizen
Spanje tips
Spanje top 10
Spanje voor beginners
steden in Spanje
wikipedia
winterzon in Spanje
zomerzon in Spanje
... meer Spanje

climate of Spain

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact