klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van de Costa Blanca (Spanje)
De Costa Blanca ("witte kust") is één van de populairste kustgebieden in Spanje en ligt in het oostelijke deel van het land in de Regio Murcia. De Costa Blanca beslaat een groot deel van de kust van de provincies Alicante en Valencia. Langs de kustlijn van de Costa Blanca zijn er meerdere grote kleine badplaatsen te vinden. Enkele van deze plaatsen zijn erg populair bij overwinteraars. De stad Benidorm is hier waarschijnlijk het beste voorbeeld van.

De Costa Blanca heeft een mediterraan klimaat met het minste contrast in weerbeeld van heel Spanje. Neerslag valt er het hele jaar door vrij weinig en de zon laat zich alle maanden flink zien. Ook op het gebied van temperaturen zijn er weinig extremen te vermelden. Vorst komt vrijwel nooit voor en extreme hitte met temperaturen van 40 graden of hoger komen in dit deel van het land ook niet veel voor. De milde droge winters en de aangenaam warme en droge zomers worden veroorzaakt door een mediterraan klimaat waarbij de Middellandse Zee in de winter een verwarmend effect heeft op de streek. Dit wordt versterkt door de aanwezigheid van bergen en heuvels achter de Costa Blanca die de warmte van de zee vasthouden en de kou uit het binnenland tegenhouden in de winter.

Aan het eind van de zomer kan er extreem zware regenval voorkomen. Een goed voorbeeld hiervan is september 2019, toen er in een paar dagen tijd op sommige plekken meer dan tweehonderd millimeter regen viel. Vooral het dorp Beniarrés kreeg het zwaar te verduren met meer dan 250 millimeter aan hemelwater binnen drie dagen. Dat is bijna net zoveel als in een heel jaar. De regenval in deze septembermaand was de zwaarste die sinds de weermetingen in de regio waargenomen was.

Op vakantie naar de Costa Blanca?
Het hoge aantal zonuren en de zomerse temperaturen maken van de Costa Blanca een ideale zonbestemming. Wist je dat het massatoerisme zoals we dat nu kennen hier eigenlijk een beetje begonnen is? Hier weten ze dan ook perfect wat nodig is voor een geslaagde vakantie. De Costa Blanca kent geweldige stranden en is vaak verrassend goedkoop. Wil je een vakantie naar de Costa Blanca boeken? Kijk dan eens bij onderstaande reisorganisaties:
Costa Blanca vakanties bij TUI
Costa Blanca vakanties bij Sunweb

TIP: Costa Blanca voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar de Costa Blanca dan kun je op de website Costa Blanca voor beginners enorm veel goede informatie over de Costa Blanca halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere vakantie aan de Costa Blanca, steden en dorpen aan de Costa Blanca, vervoer in de Costa Blanca en het weer aan de Costa Blanca.

Meer klimaatinformatie
Voor de volgende plaatsen aan de Costa Blanca is specifieke klimaatinformatie beschikbaar:
 
Altea
Benidorm
Benissa
Calpe
Denia
Javea
Moraira
Torrevieja

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en zijn een gemiddelde voor de Costa Blanca. Lokaal kunnen lichte afwijkingen voorkomen.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 16 6 6 5 15
februari 16 7 6 5 14
maart 18 8 7 5 14
april 21 10 8 6 15
mei 24 13 9 5 18
juni 27 17 10 2 21
juli 30 20 11 1 24
augustus 31 21 9 2 26
september 28 18 8 3 24
oktober 23 14 7 5 21
november 20 10 6 6 18
december 16 7 5 5 16
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over de Costa Blanca
beste reistijd Costa Blanca zonvakantie
bijzondere plaatsen Costa Blanca
Costa Blanca bezienswaardigheden
Costa Blanca informatie & foto's
Costablanca startpagina
Costa Blanca tips
Costa Blanca voor beginners
info Costa Blanca
mooiste dorpjes Costa Blanca
wikipedia
... meer Costa Blanca

climate of Costa Blanca

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact