klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Spitsbergen (Svalbard)
Spitsbergen is een eilandengroep in de Noordelijke IJszee en een overzees territorium van Noorwegen. Spitsbergen bestaat uit drie grote eilanden (Spitsbergen, Nordaustlandet en Edgeya) tientallen kleine eilandjes. Hoewel de eilandengroep onder Noors toezicht staat is het wel een zelfstandig land met eigen belastingstelsel en een eigen domeincode voor het internet (.sj).
Bestuurlijk horen ook de zuidelijker gelegen eilanden Bereneiland (Bjrnya) en Hopen bij Spitsbergen.

Poolklimaat
De eilanden liggen binnen de Poolcirkel en horen daarom bij het Noordpoolgebied. Het zorgt ervoor dat Spitsbergen een poolklimaat (type EF/ET volgens de Kppen-Geiger classificatie) met koude winters en koele zomers. Door de lage temperaturen is bijna twee derde deel van het land bedekt met gletsjers, landijs en sneeuw. De zee rondom Spitsbergen is een redelijk groot deel van het jaar niet bevroren en daarom goed bevaarbaar. Dat is te danken aan de warme Golfstroom die vanaf de Atlantische Oceaan relatief warm zeewater de Noordelijke IJszee instuurt. In het noordoosten is dit effect vrijwel niet meer aanwezig waardoor het zeewater daar koeler is en de kans groter is dat de zee (deels) bevroren is.

Wind
Op de eilanden van Spitsbergen waait vrij vaak een stevige wind. In de periode september tot en met mei kan de wind in combinatie met sneeuwval zorgen voor zeer onguur weer. Sneeuwstormen en sneeuwjachten zorgen er voor dat het buiten zeer onaangenaam. Als de wind gaat liggen voelt het op Spitsbergen vaak minder koud aan dan het daadwerkelijk is. Dat is te danken aan de lage luchtvochtigheid. In de zomermaanden kan het op goede dagen bij temperaturen van tien tot twaalf graden op beschutte plekken zelfs lenteachtig aanvoelen.

Koele zomers
De zomers in Spitsbergen zijn koud. Overdag wordt het in de plaatsen Longyearbyen en Barentsburg zo'n 4 tot 7 graden Celsius. In juni en juli kan de temperatuur oplopen naar 10 tot 12 graden wat voor deze regio echt warm is. Zodra de temperatuur boven de twintig graden uitkomt is er sprake van recordwarmte. Dergelijke temperaturen komen slechts enkele keren per eeuw voor. Het oosten, het noordoosten en de hoger gelegen gebieden van Spitsbergen zijn zelfs nog koeler. In de zomer is de kans groot dat het zelfs overdag blijft vriezen en onder de aanvoer van koude poollucht vanuit het noorden kan het zelfs hartje zomer nog sneeuwen in Spitsbergen.

Neerslag
Spitsbergen is een relatief droog land. De neerslaghoeveelheden op jaarbasis zitten gemiddeld tussen de honderdvijftig en driehonderdvijftig millimeter. Een zeer groot deel van deze neerslag valt in de vorm van sneeuw, alleen in de zomermaanden kan het regenen in Spitsbergen en dan met name in het zuidwesten en zuidoosten. De neerslag valt vrij gelijkmatig verdeeld over het jaar met het voorjaar als periode waarin het wat droger is.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Spitsbergen gezien worden. De grootste afwijkingen is dat het noordoosten en de hoger gelegen gebieden kouder zijn, zowel in luchttemperatuur als in zeetemperatuur.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari -13 -21 0 15 2
februari -14 -23 0 14 1
maart -13 -20 3 15 1
april -10 -17 8 11 1
mei -3 -8 9 10 2
juni 3 -2 7 9 3
juli 7 3 7 11 5
augustus 6 2 5 13 6
september 1 -4 3 14 5
oktober -5 -10 1 13 4
november -9 -15 0 13 3
december -12 -19 0 14 2
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor heel Spitsbergen.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Spitsbergen
Spitsbergen informatie
Spitsbergen reisinformatie
Spitsbergen startpagina
Spitsbergen toerisme
wikipedia
... meer Spitsbergen

climate of Svalbard

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact