klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Sri Lanka
Sri Lanka is een land en eiland gelegen in de Indische Oceaan, ten zuidoosten van India. Het eiland kent een combinatie van tropische klimaten, waarbij de neerslagperiodes en de hoeveelheden neerslag bepalend zijn voor het onderscheid tussen het regenwoudklimaat, het tropisch savanneklimaat en het tropische moessonklimaat. De hoogste regionen de bergen in het zuidelijk centrale deel, zoals de 2524 meters tellende Pidurutalagala (de hoogste berg van Sri Lanka) kennen een warm mediterraan klimaat vanwege de lagere temperaturen die in deze gebieden geregistreerd worden.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Sri Lanka
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Sri Lanka is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Batticaloa
Colombo
Dambulla
Galle
Hambantota
Hikkaduwa
Jaffna
Kandy
Mannar
Negombo
Pinnawela
Polonnaruwa
Sri Jayawardenapura Kotte
 

Moesson
Sri Lanka telt twee moessonperiodes: de zuidwestmoesson (‘yala’) die vanaf half mei tot eind september waait en in het zuidwesten en westen van Sri Lanka veel regen brengt en de noordoost moesson (‘maha’) die vanaf oktober tot half april waait en op het hele eiland zorgt voor redelijk grote hoeveelheden neerslag, met name in oktober, november en december. Tijdens de zuidwest moesson blijven het noordoosten en het oosten van het eiland vrij droog, omdat de bergen op het centrale deel van Sri Lanka ervoor zorgen dat de neerslag de andere kant van het eiland niet kan bereiken.

Temperatuur
Op het overgrote deel van Sri Lanka liggen de temperaturen vrijwel het hele jaar rond de tropische grens van dertig graden. In het noordoosten van het eiland zijn de verschillen tussen zomer en winter iets groter. In de zomermaanden is het daar gemiddeld ongeveer 34 graden en in de wintermaanden liggen de maximum temperaturen rond de 28 graden. In het zuidwesten zijn de verschillen op jaarbasis veel kleiner. In de hoofdstad Colombo bedraagt het verschil tussen de koudste maanden (30 graden) en de warmste maanden (32 graden) slechts twee graden. Ook ‘s nachts blijft het lang warm op Sri Lanka. De minimum temperaturen liggen, afhankelijk van het gebied en het jaargetijde, tussen de 20 en 26 graden Celsius. In de berggebieden is het koeler, zoals bijvoorbeeld in Nuwara Eliya waar de temperatuur in de regel tien graden lager ligt dan aan de kust. Zo is het overdag gemiddeld 20 tot 23 graden en daalt het kwik in de nachten naar ongeveer tien tot veertien graden.

Sri Lanka vakanties
Het prachtige Sri Lanka leent zich uitstekend voor zowel rondreizen als voor een relaxte strandvakantie. Een combinatie van een rondreis met aansluiten een aantal dagen aan het strand is natuurlijk ook een uitstekende optie. De vraag is voor sommige mensen waar je je Sri Lanka vakantie boekt. Wij durven zowel TUI als Fox Reizen van harte aan te bevelen. Bij TUI heb je de keuze uit rondreizen en strandvakanties. Zo bieden ze exclusief voor Nederland het zeer aangename RIU Sri Lanka hotel in Ahungalla aan.
Fox Reizen is een dochterbedrijf van de ANWB. Bij Fox kun je terecht voor rondreizen door Sri Lanka. Je kunt kiezen uit privérondreizen en groepsrondreizen. Deze laatste zijn ook als singlereizen of familiereizen te boeken.
Sri Lanka vakanties bij TUI.nl
Sri Lanka rondreizen bij Fox Reizen

Vergeet overigens niet om voor je vertrek naar Sri Lanka je Sri Lanka visum aan te vragen. Dat kan tegenwoordig gewoon via internet. Vind je het eng om dat in het Engels te doen, regel dan je Sri Lanka bij een Nederlands visumbureau waar je de aanvraag helemaal in het Nederlands af kunt handelen.

TIP: Sri Lanka voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Sri Lanka dan kun je op de website Sri Lanka voor beginners enorm veel goede informatie over Sri Lanka halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere steden en dorpen in Sri Lanka, rondreizen door Sri Lanka, de bezienswaardigheden van Sri Lanka, excursies in Sri Lanka, met kinderen naar Sri Lanka reizen, het weer in Sri Lanka en alles over reizen naar en vervoer in Sri Lanka.

Klimaatcijfers
Verspreid over Sri Lanka vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Sri Jayawardenapura Kotte en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Sri Lanka.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 31 22 8 5 n.v.t.
februari 31 23 9 4 n.v.t.
maart 32 24 9 7 n.v.t.
april 32 24 8 11 n.v.t.
mei 31 25 6 10 n.v.t.
juni 30 25 6 10 n.v.t.
juli 30 25 6 8 n.v.t.
augustus 30 25 6 8 n.v.t.
september 30 25 6 10 n.v.t.
oktober 30 24 6 14 n.v.t.
november 30 23 7 14 n.v.t.
december 30 23 7 11 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Sri Jayawardenapura Kotte. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Sri Lanka moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Sri Lanka
bezienswaardigheden top 10
Sri Lanka in 24 foto's
Sri Lanka informatie
Sri Lanka reisinformatie
Sri Lanka toerisme
Sri Lanka voor beginners
Sri Lanka zonkalender
wikipedia
winterzon op Sri Lanka
visum Sri-Lanka
... meer Sri Lanka

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact