klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Suriname
Suriname heeft een tropisch klimaat die in de Kppen-Geiger klimaatclassificatie vallen in een drietal verschillende types. De noordelijke helft van Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat (type Af). De zuidelijke helft met uitzondering van het Kaysergebergte, het Wilhelminagebergte en het Oranjegebergte heeft een tropisch moessonklimaat (type Am). De berggebieden in het zuiden van Suriname hebben een tropisch savanneklimaat (type Aw).
Typerend voor het Surinaamse klimaat zijn de zeer constante tropische temperaturen, het hoge aantal zonuren en de grote hoeveelheden neerslag die op jaarbasis vallen.

Regenseizoenen
Suriname kent vier seizoenen. In tegenstelling tot Nederland is er hier geen sprake van lente, zomer, herfst of winter maar van een tweetal regenseizoen en twee droge seizoenen:
1) begin december tot eind januari is de kleine regentijd
2) eind januari tot eind april is de kleine droge tijd
3) eind april tot half augustus is de grote regentijd
4) half augustus tot begin december is de grote droge tijd

De term droge tijd moet je niet interpreteren alsof er dan bijna geen neerslag valt. In deze twee seizoenen valt er minder neerslag dan in de twee natte seizoenen. In de droge maanden moet je gemiddeld rekenen op honderd tot honderdvijftig millimeter per maand, in de regenseizoenen is dat het dubbele. In totaal valt er in Suriname per jaar zo'n 2200 millimeter aan regen. Verspreid over het land kunnen daar wat afwijkingen in voorkomen. Ook is het ene jaar het andere niet, er zijn altijd jaren mogelijk waarin deze hoeveelheden ruimschoots overschreden worden. Op sommige plekken kan de neerslagsom oplopen tot vier- of zelfs vijfduizend millimeter. Jaren met minder dan tweeduizend millimeter komen echter vrij weinig voor, het echte minimum is ongeveer zestienhonderd millimeter.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Suriname
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Suriname is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Brokopondomeer
Moengo
Nieuw-Nickerie
Paramaribo
Wageningen
   

Temperaturen
In Suriname zijn de temperaturen zeer voorspelbaar. Elke dag wordt rond 6 uur 's morgens de laagste temperatuur gemeten die gemiddeld tussen de 21 en 24 graden liggen. Na zonsopkomst stijgt de temperatuur snel naar tropische waardes van 31 tot 34 graden. Deze temperatuur wordt vroeg in de middag bereikt, aan het einde van de middag daalt het kwik weer langzaam totdat de koelste periode aan het einde van de nacht bereikt is. Tijdens de kleine droge tijd is het in het noorden iets koeler dan de rest van het jaar, dat heeft te maken met de duidelijk aanwezige noord oost passaat die dan waait. In het zuiden kan het in de hoger gelegen gebieden 's nachts koeler worden dan in de rest van Suriname. Op sommige plekken daalt de temperatuur zelfs tot iets boven de tien graden.

Orkanen
Suriname ligt geheel buiten het gebied waar orkaanactiviteit heerst. De kans op orkanen is hier dan ook minimaal. Wel is er kans op hevige windstoten die voor kunnen komen tijdens felle regenbuien. Deze 'Sibiboesies' kunnen windsnelheden halen van 70 tot maar liefst honderd kilometer per uur, wat qua kracht te vergelijken is met een goede storm.

Regen & zon
In Suriname valt in vergelijking met de rest van de wereld veel regen. De meeste regen valt hier in de vorm van flinke buien, waarbij het lijkt alsof de hemel naar beneden komt. Een groot deel van deze buien valt in de namiddag, vooral in de periode tussen 12 en 16 uur. Wie er op uit gaat en overvallen wordt door zo'n regenbui zal tot de bilnaad nat worden als er geen goede schuilplaats in de directe nabijheid is.
Veel regen betekent niet automatisch weinig zon. De regenbuien in Suriname worden vooral afgewisseld met felle opklaringen, waarin de zon flink brandt. Gemiddeld worden er op jaarbasis 2500 tot 3000 zonuren gemeten, wat voor een tropisch land vrij positieve hoeveelheden zijn. Per jaar en per locatie kunnen er redelijke verschillen optreden.

Luchtvochtigheid
Het warme weer in combinatie van de grote hoeveelheden regen zorgen voor een zeer hoge relatieve luchtvochtigheid. Een luchtvochtigheidsgraad van 80 tot 95 procent is heel normaal in Suriname. Het voelt daarom vrijwel altijd klam en vochtig aan, vooral in de avonduren als er 's middags de nodige buien gevallen zijn. De dichte bebossing in grote delen van Suriname draagt ook bij aan de hoge luchtvochtigheid. De planten en bomen ademen vocht uit via de bladeren, dit vocht komt door verdamping ook in de lucht terecht. Wie de jungle intrekt met foto- of filmapparatuur kan dat het beste met (semi-)professioneel materiaal doen dat spatwaterdicht is. Het grootste risico van vocht in je fotoapparatuur ontstaat bij het verwisselen van objectieven. Probeer zoveel mogelijk met n objectief te werken of verwissel je lenzen in een ruimte die airconditioned is. Laat je apparatuur dan wel eerst acclimatiseren.

UV-straling
De kracht van de zon is in Suriname groot. Het hele jaar kan de UV-index de maximale waarde van 11 halen, met uitzondering van de maand december waarin de ook al zeer hoge waarde van zonkracht 10 het maximaal haalbare is. Ook tijdens bewolkte dagen is er een serieuze kans op verbranding en bij langdurige blootstelling een verhoogd risico op huidkanker. Beschermende kleding (ook tegen de muggen) en/of flink smeren kunnen je tegen de felle zon beschermen.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens kunnen als een gemiddelde voor Suriname gezien worden. Lokaal zijn afwijkingen uiteraard mogelijk, zeker op het gebied van mogelijke neerslaghoeveelheden.
Klimaatinformatie voor specifieke streken of plaatsen wordt op de aparte klimaatpagina's van Surinaamse plaatsen gegeven.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 30 23 6 18 28
februari 30 22 7 13 28
maart 30 23 7 15 28
april 31 23 6 17 28
mei 31 24 6 23 28
juni 32 24 7 24 28
juli 32 24 8 21 28
augustus 32 23 9 15 29
september 31 23 9 9 29
oktober 31 23 9 9 29
november 31 23 8 12 28
december 31 23 6 18 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde voor Suriname.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Suriname
beste maanden zonvakantie
Suriname bezienswaardigheden
Suriname informatie
Suriname informatie
Suriname nieuws
Suriname reisinformatie
Suriname startpagina
Suriname tips
Suriname toerisme
winterzon in Suriname
... meer Suriname

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact