klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Paramaribo (Suriname)
Paramaribo is de hoofdstad van Suriname en ligt in het noorden van het land, aan de westzijde van de rivier Suriname.  Paramaribo heeft een tropisch regenwoudklimaat (type Af volgens het Köppen-Geiger klimaatsysteem) met warme dagen het hele jaar door. Overdag loopt de temperatuur al snel op naar gemiddeld 30 tot 32 graden, waarna het 's nachts afkoelt naar 22 tot 24 graden.
Dagen zonder zon komen bijna nooit voor, zelfs op dagen waarin er veel regen valt schijnt de zon toch ook altijd wel een paar uurtjes. Paramaribo is voor bijna elke toerist die het land binnenkomt het startpunt van zijn of haar reis door het land. Even acclimatiseren in het luxe Torarica hotel of het nog luxere Royal Torarica, een bezoek brengen aan Fort Zeelandia of genieten van een heerlijk lokaal Parbo biertje voordat je de bewoonde wereld verlaat en de jungle intrekt.

Wie in Paramaribo verblijft moet altijd rekening houden met een flinke regenbui, die hier vooral in de middaguren valt. De kans en intensiteit van de buien is seizoensafhankelijk. De meeste regen valt er in de periode december/januari (de kleine regentijd) en in de periode april tot en met augustus (de grote regentijd). In deze periodes kan er binnen één maand tweehonderd tot maar liefst vijfhonderd millimeter regen vallen. De regen in combinatie met de hoge temperaturen zorgt voor een hoge relatieve luchtvochtigheid waardoor het in Paramaribo vrijwel altijd klam en vochtig aanvoelt. Zeker als je een koeler klimaat gewend bent zul je hier bij de minste activiteit al snel gaan zweten. Net als in alle warmere landen is het daarom belangrijk om voldoende (water) te drinken.

Betaal niet teveel voor je hotel
De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Paramaribo. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Paramaribo. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kun boeken voor jouw reisdata!

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor Paramaribo:

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (°C)
januari 30 22 6 18 n.v.t.
februari 30 22 7 13 n.v.t.
maart 30 23 7 15 n.v.t.
april 31 23 6 17 n.v.t.
mei 31 24 6 23 n.v.t.
juni 32 24 7 24 n.v.t.
juli 32 24 8 21 n.v.t.
augustus 32 23 9 15 n.v.t.
september 31 23 9 9 n.v.t.
oktober 31 23 9 9 n.v.t.
november 31 23 8 12 n.v.t.
december 31 23 6 18 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Paramaribo
beste maanden zonvakantie
Paramaribo bezienswaardigheden
Paramaribo informatie
Paramaribo startpagina
Paramaribo tips
wikipedia
winterzon in Paramaribo
... meer Paramaribo

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact