klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Swaziland
Swaziland is een land in het zuiden van Afrika dat grenst aan Zuid-Afrika en Mozambique. Omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen precies omgekeerd ten opzichte van ons. Juni tot en met augustus is hier de winterperiode, december tot en met maart is zomer in Swaziland.
Swaziland heeft volgens het Kppen-Geiger klimaatsysteem een gematigd savanneklimaat (Cwa) in de hoger gelegen gebieden (westen) overgaand in een warm steppeklimaat (Bsh) in de lager gelegen gebieden (oosten). De zomers zijn warm, maar vooral in het westen niet zo snel te heet vanwege de ligging op gemiddeld zo'n duizend meter hoogte. In het oosten, wat tussen de honderd en vijfhonderd meter ligt, heeft grotere kans op tropische temperaturen in de zomermaanden.

Regen
Swaziland kent een echt regenseizoen waarin er redelijk grote hoeveelheden regen kunnen vallen. Dit seizoen loopt van half oktober tot en met begin april. Dit is tevens de klimatologische zomer waarin de temperaturen overdag waardes bereiken van 22-29 graden in het westen en 25-32 graden in het lager gelegen oosten. De combinatie van hoge temperaturen en veel regen in de zomer maken de omstandigheden zee aangenaam voor muggen. De tropische ziekte Malaria komt daarom voor in Swaziland en reizigers dienen daarom voor vertrek goed advies in te winnen over de malariarisico's en eventuele pillen die geslikt kunnen worden.
Op jaarbasis valt er in Swaziland gemiddeld ruim 1300 millimeter regen per jaar, waarmee het in dit deel van Afrika tot de natste gebieden hoort. Van de totale hoeveelheid neerslag die er valt, valt ruim driekwart in de zomermaanden. De winters zijn aanzienlijk droger, de maanden juni tot en met augustus tellen slechts enkele regendagen per maand.

Zon
Ondanks de redelijk grote hoeveelheden regen die er vallen in de zomer is het toch ook nog vrij zonnig met gemiddeld zeven zonuren per dag. Dat komt omdat veel regen in de vorm van buien valt, waarna het vaak vrij snel weer opklaart. In de winter is het zelfs uitgesproken zonnig te noemen. De maanden juli en augustus hebben gemiddeld 9 zonuren per dag op een in theorie maximaal haalbare elf uur per dag als alle dagen een strakblauwe hemel zouden hebben. Als je echt wat van het land wilt zien is dit een ideale periode om Swaziland te bezoeken.

Orkanen
Buurland Mozambique krijgt af en toe te maken met tropische stormen of zelfs orkanen die ontstaan boven een warme Indische Oceaan. Swaziland heeft hier echter nooit mee te maken. In theorie is er een minimale kans op een orkaan, in de praktijk ligt het land meestal net iets te zuidelijk en te ver landinwaarts om getroffen te kunnen worden.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor hoofdstad Mbabane in Swaziland. Voor andere delen van Swaziland kunnen afwijkingen voorkomen; met name in het oosten waar het zowel 's nachts als overdag wat warmer is in de zomermaanden en er tevens wat minder regen valt.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 26 16 7 13 n.v.t.
februari 25 16 7 11 n.v.t.
maart 24 14 7 10 n.v.t.
april 22 11 7 7 n.v.t.
mei 20 8 8 4 n.v.t.
juni 18 5 8 2 n.v.t.
juli 19 5 9 2 n.v.t.
augustus 20 7 9 3 n.v.t.
september 22 9 8 6 n.v.t.
oktober 22 11 8 10 n.v.t.
november 23 13 7 14 n.v.t.
december 25 15 7 13 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Deze gegevens zijn gebaseerd op heel Swaziland, waarbij er lokaal afwijkingen voor kunnen komen. De kans op winters weer (lichte nachtvorst) geldt voor de hoogste plekken in het westen. De kans op (zeer) warm weer is in het oosten iets hoger en in het westen iets lager.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Swaziland
Swaziland portaal
Swaziland reisinformatie
Swaziland startpagina
Swaziland toerisme
wikipedia
world factbook
... meer Swaziland

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact