klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van SyriŽ
De Syrische Arabische Republiek is een land gelegen in het westen van AziŽ, in de zogenaamde Levant. SyriŽ, zoals het land meestal genoemd wordt, ligt aan de Middellandse Zee en vormt ongeveer een derde deel van de Vruchtbare Sikkel, ook wel Vruchtbare Halvemaan genoemd. Dit gebied heeft dankzij de rivierdalen van de Eufraat en de Tigris een redelijke hoeveelheid vruchtbare grond, waardoor landbouw op grote schaal hier al in een ver verleden toegepast werd. SyriŽ heeft in het westen te maken met een warm mediterraan klimaat (type Csa) met warme droge zomers en natte milde winters. Verder landinwaarts heerst er en mix van de vier verschillende droge klimaten: centraal SyriŽ heeft een koud steppeklimaat en een koud woestijnklimaat; in het oosten gaat dit over in een warm steppeklimaat (noordoosten) en een warm woestijnklimaat (zuidoosten). Sommige bronnen spreken overigens geheel ten onrechte over de aanwezigheid van landklimaten binnen SyriŽ.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in SyriŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor SyriŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Al Hasakah
Aleppo
As Suwayda
Damascus
Deir ez-Zor
Homs
Latakia
Palmyra
Tartus
 

Neerslag
SyriŽ kent een neerslagpatroon dat redelijke hoeveelheden regen toont in het westen gedurende de winter en in wat mindere mate in de lente en herfst. De zomers zijn in het westen wel bijna helemaal droog te noemen, de kans op regen is in de periode juni tot en met september vrij klein langs de Middellandse Zeekust. Verder landinwaarts geldt hetzelfde patroon, echter zin de hoeveelheden neerslag gedurende het hele jaar lager dan in de rest van SyriŽ. Het centrale en oostelijke deel van SyriŽ kennen in de zomer vrijwel helemaal geen regen en in de wintermaanden valt er gedurende de natste maanden slechts zoín 20 tot maximaal 50-55 millimeter binnen ťťn maand.

 

Temperatuur
De zomers in SyriŽ zijn warm tot heet. Langs de Middellandse Zee blijft de langjarige gemiddelde maximumtemperatuur nog rond de dertig graden hangen, verder landinwaarts is het en stuk warmer, op veel plekken loopt de thermometer vrijwel alle dagen op naar ongeveer veertig graden, soms nog wat hoger. Op de steppen liggen de temperaturen met ongeveer 35 graden tussen de extreem hoge waardes die in de woestijn gelden en de nog redelijk aangename temperaturen langs de kust in. In de winter is het overdag mild, vooral langs de kust. Ďs Nachts kan de temperatuur landinwaarts gemakkelijk onder het vriespunt dalen. Sneeuwval behoort ook tot de mogelijkheden in de wintermaanden, hoewel de meeste sneeuw geen lang leven beschoren is. Een wit sneeuwdek zal onder invloed van de temperatuur overdag vaak dezelfde dag nog smelten. De enige uitzondering hierop vormt het bergachtige gebied in het zuidwesten van SyriŽ, waar op grotere hoogtes de kans aanzienlijk toeneemt dat het ook over koud genoeg blijft om de sneeuw te laten liggen. Op sommige plekken valt zelfs voldoende sneeuw om aan wintersport te doen, zoals op de Hermonberg die op de grens van Libanon, IsraŽl en SyriŽ ligt.

Klimaatcijfers
Verspreid over SyriŽ vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Damascus en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in SyriŽ.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 10 0 5 14 n.v.t.
februari 11 1 6 12 n.v.t.
maart 15 3 7 11 n.v.t.
april 20 6 8 8 n.v.t.
mei 25 9 10 5 n.v.t.
juni 29 12 12 2 n.v.t.
juli 32 14 13 0 n.v.t.
augustus 32 14 12 0 n.v.t.
september 29 12 10 1 n.v.t.
oktober 24 9 8 6 n.v.t.
november 17 4 7 8 n.v.t.
december 11 1 5 12 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Damascus. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in SyriŽ moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over SyriŽ
SyriŽ informatie
SyriŽ informatie
SyriŽ reisinformatie
SyriŽ toerisme
wikipedia
world factbook
... meer SyriŽ

climate of Syria

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact