klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Tadzjikistan
De Republiek Tadzjikistan is het kleinste land in de regio Centraal-Azi. Tadzjikistan is sinds het jaar 1991 een zelfstandig land, daarvoor behoorde het tot de voormalige Sovjet-Unie. Tadzjikistan heeft vooral te maken met een gematigd landklimaat dat in de berggebieden overgaat in een koel landklimaat op grote hoogtes en uiteindelijk een hooggebergteklimaat op de hoogste bergtoppen. In het uiterste oosten zijn er kleine regios waar en koud steppeklimaat van toepassing is en de laaggelegen gebieden in het westen van Tadzjikistan is er sprake van een warm mediterraan klimaat, wat het mede te danken heeft aan de (beperkte) invloeden van de Kaspische Zee en de Perzische golf. Vanuit het zuidwesten wordt regelmatig relatief warme lucht uit de Golfregio aangevoerd die tot het westen van Tadzjikistan een opwarmende invloed uit kan oefenen.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Tadzjikistan
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Tadzjikistan is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Choedzjand
Choroeg
Doesjanbe
Qurghonteppa
     

Warme zomers en koele winters
Kenmerkend voor grote delen van Tadzjikistan zijn de warme zomers en de relatief koele winters. Vooral in de berggebieden in het oosten van Tadzjikistan kunnen de contrasten tussen zomer en winter enorm zijn. De bergen gelegen in het Pamir hooggebergte hebben in de winter te maken met soms zeer lage temperaturen, sneeuw en dankzij de soms zeer nadrukkelijk aanwezige wind zijn de weersomstandigheden in deze regio vaak zeer bar en boos. De officile temperaturen liggen s winters in de lager gelegen gebieden overdag rond of wat boven het vriespunt, in de bergen is het statistische gezien een stuk koeler en is de kans dat er een flinke koudeval plaatsvindt.

 

Neerslag
Het voorjaar is het meest natte seizoen in Tadzjikistan. Vooral in de maanden maart en april regent het geregeld en komen de neerslagsommen maandelijks geregeld boven de honderd millimeter uit. Vanaf de tweede helft van mei, als de temperaturen ook al een flinke sprong omhoog gemaakt hebben, zie je een weeromslag naar veel droger en zonniger weer. In juli en augustus is het in Tadzjikistan vrijwel droog. Met het invallen van de herfst, medio september, nemen de neerslagkansen flink toe. In de winter is er geregeld sprake van sneeuwval. In het laag- en middengebergte gebeurt het vaak dat het s nachts sneeuwt en dat de sneeuw in de loop van de dag smelt bij temperaturen die dan weer ruim boven het vriespunt op kunnen lopen.

Klimaatcijfers
Verspreid over Tadzjikistan vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Doesjanbe en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Tadzjikistan.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 7 -2 4 11 n.v.t.
februari 9 -1 4 12 n.v.t.
maart 14 4 5 14 n.v.t.
april 21 10 7 13 n.v.t.
mei 26 13 9 11 n.v.t.
juni 32 17 12 5 n.v.t.
juli 35 19 12 4 n.v.t.
augustus 34 17 11 3 n.v.t.
september 29 12 10 3 n.v.t.
oktober 22 8 7 6 n.v.t.
november 16 4 6 7 n.v.t.
december 10 1 4 10 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Doesjanbe. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Tadzjikistan moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Tadzjikistan
Tadzjikistan informatie
Tadzjikistan informatie
Tadzjikistan reisinformatie
Tadzjikistan toerisme
Tadzjikistan vakantienieuws
wikipedia
world factbook
... meer Tadzjikistan

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact