klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Tanzania
Tanzania is een land gelegen in het oosten van Afrika. Het land ligt aan de Indische Ocean en is een belangrijke toeristische bestemming binnen het continent. Erg populair is de Serengeti, een enorm gebied dat vooral bekend staat om de jaarlijkse migratie van grote hoeveelheden planteneters. In oktober trekken ze vanwege de droogte naar de zuidelijke vlaktes waarna ze rond april weer terugkeren naar de noordelijke heuvels. De Serengeti staat op de Werelderfgoed natuurlijst van UNESCO. Tanzania kent voor het grootste deel een tropisch savanneklimaat waarbij de temperaturen gedurende het hele jaar hoog liggen en er sprake is van een duidelijk drogere periode. In het oosten van Tanzania is er zelfs sprake van twee regenperiodes en twee drogere periodes. Het centrale deel van Tanzania is droger en kent een mix van een warm steppeklimaat dat centraal op het Afrikaans Hoogland overgaat in een warm woestijnklimaat. Op de Serengeti is er deels sprake van een warm Chinaklimaat.

Tanzania vakanties
De combinatie van heerlijke tropische stranden en indrukwekkende natuur maakt van Tanzania een geweldige vakantiebestemming. Nationaal Park Serengeti behoort tot de mooiste natuurgebieden van Afrika. Wie een vakantie in Tanzania viert die kan door strand en natuur te combineren twee vakanties in n vieren.
Tanzania vakanties van TUI
Tanzania rondreizen van Fox Verre Reizen

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Tanzania
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Tanzania is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Arusha
Bukoba
Dar es Salaam
Dodoma
Ikoma
Kigoma
Mbeya
Moshi
Mtwara
Mwanza
Ngorongoro
Pemba
Serengeti
 
Sumbawanga
Tabora
Tanga
Zanzibar

Regenseizoen
Het westelijke deel en het centrum van Tanzania kent een regenseizoen dat tussen eind oktober en begin december aanvangt en doorloopt tot medio april. In deze periode valt verreweg het grootste deel van de jaarlijkse neerslagsom. De periode mei tot en met oktober kun je uitermate droog noemen. In het oosten van Tanzania is er sprake van een kleine regentijd in november en december waarna het tijdelijk wat droger wordt. In maart neemt de hoeveelheid neerslag ineens flink toe. Dit grote regenseizoen duurt tot medio mei.

Temperaturen
Omdat Tanzania praktisch tegen de evenaar aanligt is het in het gehele land gedurende het hele jaar warm. Gemiddeld liggen de temperaturen tussen de 23 en 32 graden. Lokaal kan het iets warmer of kouder worden. Opvallend detail in Tanzania is dat de winterperiode niet per definitie de koelste periode is. Zo is in het westen, in de omgeving van het Tanganjikameer, de temperatuur op zn hoogst in het voorjaar (september-oktober). Zodra het regenseizoen invalt dalen de temperaturen iets.

Orkanen
Tanzania ligt redelijk veilig als het gaat om orkanen en tropische stormen. De meeste zware depressies boven de Indische Oceaan lukt het niet om Tanzania te bereiken. Als het al wel gebeurt dan is er zelden sprake van een tropische storm. De kans op een orkaan is erg klein, hoewel het zuidoosten van Tanzania wel kans maakt om getroffen te worden door een orkaan. Het orkaanseizoen loopt van november tot mei.

TIP: Tanzania voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Tanzania dan kun je op de website Tanzania voor beginners enorm veel goede informatie over Tanzania halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de prachtige natuurgebieden en bezienswaardigheden van Tanzania, de geschiedenis van Tanzania, vervoer in Tanzania, het weer in Tanzania, goede tips voor een vakantie in Tanzania en alles over safari in Tanzania.

Klimaatcijfers
Verspreid over Tanzania vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Dodoma en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Tanzania.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 28 17 7 17 n.v.t.
februari 28 17 8 14 n.v.t.
maart 28 17 7 17 n.v.t.
april 27 17 7 17 n.v.t.
mei 26 16 7 8 n.v.t.
juni 25 13 8 2 n.v.t.
juli 25 13 8 2 n.v.t.
augustus 26 13 8 2 n.v.t.
september 28 14 8 1 n.v.t.
oktober 29 16 9 4 n.v.t.
november 30 17 8 10 n.v.t.
december 29 17 7 18 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Dodoma. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Tanzania moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Tanzania
beste periode zonvakantie Tanzania
bestemmingen in Tanzania in 1 dag
bijzondere plaatsen in Tanzania
Tanzania bezienswaardigheden top 10
Tanzania nationale parken
Tanzania reisinformatie
Tanzania toerisme
Tanzania top 10
Tanzania voor beginners
wikipedia
winterzon vakantie Tanzania
... meer Tanzania

climate of Tanzania

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact