Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

thailand Het klimaat van Thailand

Thailand heeft een tropisch klimaat, dat onder te verdelen is in drie categorieën. Het zuiden van Thailand heeft een tropisch moessonklimaat (type Am volgens de veelal gehanteerde Köppen-Geigerklimaatclassificatie), de noordelijke helft van Thailand heeft een tropisch savanneklimaat (type Aw). Sommige kleine gebieden vallen net onder de classificatie tropisch regenwoudklimaat (type Af).

Het moessonklimaat kenmerkt zich door de aanwezigheid van een vrij lange droge periode en een echt regenseizoen waarin er vrij veel regen valt (de moesson). Waar het savanneklimaat heerst zijn de winters relatief droog en de zomers nat, maar er is minder sprake van een duidelijke tegenstelling zoals bij een moessonklimaat. Bij het tropisch regenwoudklimaat is er geen sprake van een droge periode. De naam regenwoud komt immers toch ergens vandaan.

Wie naar Thailand op vakantie gaat moet er rekening mee houden dat het er altijd warm is. Zeker bij het bezoeken van de vele bezienswaardigheden kan deze hitte je weleens opbreken. Het koelste wordt het in de wintermaanden in de bergen in het noorden, de temperaturen kunnen daar 's nachts dalen tot rond de tien graden. Overdag schiet de thermometer dan gewoon weer naar bijna tropische waardes van tegen de dertig graden, langs de kusten en in Bankok wordt die grens vrijwel dagelijks gepasseerd.

Ontdek de populairste vakantiebestemmingen in Thailand

Bekijk direct het klimaat van de populairste toeristische bestemmingen in Thailand:

Vakantie in Thailand

Dat Thailand een fantastisch vakantieland is, hoeven wij waarschijnlijk niet uit te leggen. Het land staat bekend vanwege de vriendelijke bevolking, de mooie natuur, de heerlijke Thaise keuken, de sprookjesachtige stranden en de vele uitstekende hotels. Thailand heeft alles te bieden wat je je wenst op een vakantie. Het tropische klimaat zorgt voor de nodige hoeveelheid warmte. Veel mensen kiezen voor een rondreis door Thailand, om op die manier zoveel mogelijk van dit prachtige land te zien.

Een rondreis door Thailand zal een onvergetelijke indruk achterlaten. Een strandvakantie waarschijnlijk ook. Wil je zo goed mogelijk van Thailand genieten, combineer dan een rondreis met een weekje uitrusten op het strand. Je kunt je Thailandvakantie bij verschillende aanbieders boeken. Bij de bekende reisorganisaties zoals TUI geniet je van jarenlange ervaring op het gebied van Thailandreizen in combinatie van de zekerheid van SGR-garantie.

Bekijk alle Thailand reizen van TUI

Thailand

Altijd warm

Een vakantie Thailand betekent dat je altijd te maken zult krijgen met veel warmte. Afhankelijk van de reisperiode en de locatie kan het (zeer) vochtig en klam zijn. In de wintermaanden liggen de temperaturen tussen de 28 en 33 graden, in het voorjaar en in de zomer lopen die op naar maar liefst 30 tot 36 graden. De maand april is de warmste maand in Thailand, daarna begint in vrijwel het hele land het regenseizoen, waardoor de temperatuur iets getemperd wordt en kans op temperaturen boven de 35 graden vrij klein wordt. Het meest gelijkmatige klimaat blijken de eilanden Koh Samui en Koh Phangan ten oosten van Thailand te hebben. Hier bedraagt het verschil in temperatuur gemiddeld slechts vier graden tussen de koelste en warmste maanden. De neerslag valt hier ook meer verspreid over het jaar, met een piek in het najaar in plaats van in de zomer.

Moesson

Vrijwel het hele land kent een duidelijk regenseizoen (de moesson), waarin er grote hoeveelheden regen kunnen vallen. In het zuidwesten duurt deze periode van april/mei tot en met september/oktober. Het noordoosten kent een moessonperiode van oktober tot en met januari. Gedurende de moesson vallen er redelijk grote hoeveelheden regen binnen vaak vrij korte tijd, meestal in de namiddag of in de avond. De buien duren meestal niet langer dan één tot twee uur, waarna het vaak nog wat bewolkt blijft.

In het zuidwesten valt er gemiddeld per jaar ongeveer 2000 millimeter regen, langs de westkust loopt dit op naar ongeveer drie- tot vijfduizend millimeter. Het noorden van Thailand is een stuk droger, met duizend tot tweeduizend millimeter heb je het hier op jaarbasis wel gehad. Aan de zuidkant van de grens met Cambodja is het ook wat natter. In de omgeving van Chanthaburi heerst een tropisch regenwoudklimaat omdat hier buiten de moessonperiode ook regelmatig regen valt en het totaal aan hemelwater op jaarbasis oploopt tot rond de drieduizend millimeter.

Winter

De wintermaanden is voor grote delen van Thailand de ideale periode om het land te bezoeken. Vooral in het noorden en westen valt er dan weinig neerslag en in de loop van november of december daalt de relatieve luchtvochtigheid ook. Vanaf februari lopen de temperaturen op totdat de warmste maand april aanbreekt. In mei breekt in een groot deel van Thailand de moessonperiode aan en worden de temperaturen getemperd door wolken en regen. De beste reistijd voor de meeste plekken in Thailand is vanaf half november tot eind maart. April wordt door redelijk wat mensen als te warm gezien, hoewel het aan de tropische stranden dan nog wel uit te houden is. Met name in het binnenland en dan vooral het noorden kan het dan drukkend heet worden.

Wie een winterzonvakantie wil boeken naar Thailand kan uitstekend terecht op populaire bestemmingen als Phuket, Pattaya, Koh Chang en Koh Phi Phi. De ten oosten van de landtong gelegen eilanden Koh Samui en Koh Pangan hebben in november heel veel last van neerslag. Dit is in iets mindere mate het geval in december en januari. Vanaf februari is het ook hier droog en kun je perfect genieten van prachtige stranden en een zeer heldere zee.

Zomer

De zomer in Thailand is voor zonliefhebbers niet de meest geschikte periode om het land te bezoeken. Op veel plekken is het te benauwd en te nat als gevolg van het regenseizoen. In Phuket zijn regenhoeveelheden van 300 tot 400 millimeter per maand zeer normaal en het aantal zonuren per dag ligt dan gemiddeld rond de 5 tot 6 vanwege de wolken die vrij frequent aanwezig zijn. Geheel grijze dagen behoren in deze periode dan ook tot de mogelijkheden, in tegenstelling tot de late winter en het vroege voorjaar. Vakantie in Thailand in de zomermaanden betekent soms wat aanpassen, zeker als je dingen wilt gaan ondernemen.

Uv-straling

De zonkracht is in Thailand extreem hoog, enkel in en rond december wordt "slechts" kracht 10 gehaald in plaats van de hoogste zonkracht 11. In het noorden is de zonkracht vanaf oktober tot en met februari nog iets lager.

Dergelijke hoge waardes betekenen een zeer hoog risico op verbranding van de huid en op langere termijn op huidkanker. Tijdens bewolkte dagen is de zonkracht nog steeds van een niveau dat vergelijkbaar is met Spanje in de volle zon. Smeren, smeren, smeren en proberen de felste zon op het midden van de dag te vermijden is het advies. Pas zeker op met kleine kinderen en baby's.

Orkanen & tsunami's

Hoewel Thailand in een regio ligt waar de hoogste orkaanactiviteit ter wereld heerst, wordt het land zelf zelden door een orkaan getroffen. Als er al sprake is van een flinke tropische depressie, blijft de kracht vrijwel altijd beperkt tot hoogstens een tropische storm. De serieuze orkanen zetten meestal koers richting Filipijnen, Taiwan, China en Japan.

Een andere bedreiging waar de wereld zich sinds 26 december 2004 van bewust is en die op die bewuste Tweede Kerstdag voor veel ellende in onder andere Thailand heeft gezorgd, is een tsunami. Deze vloedgolf als gevolg van een zeebeving kan in het ergste geval tientallen meters hoog worden en voor een enorme ravage zorgen. Grote aantallen dodelijke slachtoffers, vermisten en gewonden zoals in 2004 zouden in theorie door een goed waarschuwingssysteem voorkomen moeten kunnen worden. Hoe groot de kans is dat Thailand nogmaals door een tsunami van deze omvang getroffen wordt, is niet te voorspellen, wanneer en waar dat gebeurt al helemaal niet. In tegenstelling tot extreme weersituaties zoals orkanen, wervelwinden, hevige regenval, grote hoeveelheden sneeuw, hittegolven of extreme droogte bestaat er voor tsunami's geen seizoen. Wie op vakantie gaat naar Thailand, moet geen angst hebben voor dit natuurverschijnsel. Het opvolgen van waarschuwingen die door de overheid gegeven worden in het geval van calamiteiten is uiteraard wel een vereiste.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
31℃
22℃
9
3
28℃
februari
32℃
23℃
9
3
28℃
maart
33℃
24℃
8
4
29℃
april
34℃
24℃
8
7
29℃
mei
33℃
25℃
7
17
29℃
juni
32℃
25℃
6
18
29℃
juli
31℃
24℃
6
17
29℃
augustus
31℃
24℃
6
18
29℃
september
31℃
24℃
5
20
29℃
oktober
31℃
23℃
6
18
29℃
november
31℃
23℃
7
12
29℃
december
30℃
22℃
8
5
28℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
31℃
32℃
33℃
34℃
33℃
32℃
31℃
31℃
31℃
31℃
31℃
30℃
nodata
minimum temperatuur
22℃
23℃
24℃
24℃
25℃
25℃
24℃
24℃
24℃
23℃
23℃
22℃
nodata
uren zonneschijn per dag
9 9 8 8 7 6 6 6 5 6 7 8
nodata
dagen neerslag per maand
3 3 4 7 17 18 17 18 20 18 12 5
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
nodata
water temperatuur
28℃
28℃
29℃
29℃
29℃
29℃
29℃
29℃
29℃
29℃
29℃
28℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 8-10

februari

UV 10+

maart

UV 10+

april

UV 10+

mei

UV 10+

juni

UV 10+

juli

UV 10+

augustus

UV 10+

september

UV 10+

oktober

UV 10+

november

UV 10+

december

UV 8-10

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 8-10

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 8-10

klik hier voor uitleg over de symbolen