klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Thailand
Thailand heeft een tropisch
klimaat die onder te verdelen zijn in drie categorieën. Het zuiden van Thailand heeft een tropisch moessonklimaat (type Am volgens de veelal gehanteerde Köppen-Geiger klimaatclassificatie), de noordelijke helft van Thailand heeft een tropisch savanneklimaat (type Aw). Sommige kleine gebieden vallen net onder de classificatie tropisch regenwoudklimaat (type Af).
Het moessonklimaat kenmerkt zich door de aanwezigheid van een vrij lange droge periode en een echt regenseizoen waarin er vrij veel regen valt (de moesson). Waar het savanneklimaat heerst zijn de winters relatief droog en de zomers nat, maar er is minder sprake van een duidelijke tegenstelling zoals bij een moessonklimaat. Bij het tropisch regenwoudklimaat is er geen sprake van een droge periode. De naam regenwoud komt immers toch ergens vandaan.
Wie naar Thailand op vakantie gaat moet er rekening mee houden dat het er altijd warm is. Zeker bij het bezoeken van de vele bezienswaardigheden kan deze hitte je weleens opbreken. Het koelste wordt het in de wintermaanden in de bergen in het noorden, de temperaturen kunnen daar dalen tot rond de tien graden 's nachts. Overdag schiet de thermometer dan gewoon weer naar bijna tropische waardes van tegen de dertig graden, langs de kusten en in Bankok wordt die grens vrijwel dagelijks gepasseerd.

Vakantie in Thailand
Dat Thailand een fantastisch vakantieland is dat hoeven wij waarschijnlijk niet uit te leggen. Het land staat bekend vanwege de vriendelijke bevolking, de mooie natuur, de heerlijke Thaise keuken, de sprookjesachtige stranden en de vele uitstekende hotels. Thailand heeft alles te bieden wat je je wenst op een vakantie. Het tropische klimaat zorgt voor de nodige hoeveelheid warmte.
Een rondreis door Thailand zal een onvergetelijke indruk achterlaten. Een strandvakantie waarschijnlijk ook. Wil je optimaal van Thailand genieten combineer dan een rondreis met een weekje uitrusten op het strand. Je kunt je Thailand vakantie bij verschillende aanbieders boeken. Bij de bekende reisorganisaties zoals TUI en Fox Reizen geniet je van jarenlange ervaring op het gebied van Thailand reizen in combinatie van de zekerheid van SGR-garantie.
Bekijk alle Thailand reizen van TUI
Bekijk alle Thailand vakanties van Fox Verre Reizen

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Thailand
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Thailand is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Bangkok
Chiang Mai
Chiang Rai
Hat Yai
Hua Hin
Khao Lak
Koh Chang
Koh Phi Phi
Koh Samet
Koh Samui
Koh Tao
Krabi
Pattaya
Phuket
Udon Thani

Altijd warm
Een vakantie naar Thailand betekent dat je altijd te maken zult krijgen met veel warmte  en afhankelijk van de reisperiode en de locatie kan het (zeer) vochtig en klam zijn. In de wintermaanden liggen de temperaturen tussen de 28 en 33 graden, in het voorjaar en in de zomer loopt dit op naar maar liefst 30 tot 36 graden. De maand april is de warmste maand in Thailand, daarna begint in vrijwel het hele land het regenseizoen waardoor de temperatuur iets getemperd wordt en kans op temperaturen boven de 35 graden vrij klein wordt. Het meest gelijkmatige klimaat blijken de eilanden Koh Samui en Koh Phangan ten oosten van Thailand te hebben. Hier bedraagt het verschil in temperatuur gemiddeld slechts vier graden tussen de koelste en warmste maanden. De neerslag valt hier ook meer verspreid over het jaar met een piek in het najaar in plaats van in de zomer.

Moesson
Vrijwel het hele land kent een duidelijk regenseizoen, de moesson, waarin er grote hoeveelheden regen kunnen vallen. In het zuidwesten duurt deze periode van april/mei tot en met september/oktober. Het noordoosten kent een moessonperiode van oktober tot en met januari. Gedurende de moesson vallen er redelijk grote hoeveelheden regen binnen vaak vrij korte tijd, meestal in de namiddag of in de avond. De buien duren meestal niet langer dan één tot twee uur, waarna vaak nog wat bewolkt blijft.
In het zuidwesten valt er gemiddeld per jaar ongeveer 2000 millimeter regen, langs de westkust loopt dit op naar ongeveer drie- tot vijfduizend millimeter. Het noorden van Thailand is een stuk droger, met duizend tot tweeduizend millimeter heb je het hier op jaarbasis wel gehad. Aan de zuidkant van de grens met Cambodja is het ook wat  natter. In de omgeving van Chanthaburi heerst een tropisch regenwoudklimaat omdat er hier buiten de moessonperiode ook regelmatig regen valt en het totaal aan hemelwater op jaarbasis oploopt tot rond de drieduizend millimeter.

Winter
De wintermaanden is voor grote delen van Thailand de ideale periode om het land te bezoeken. Vooral in het noorden en westen valt er dan weinig neerslag en in de loop van november of december daalt de relatieve luchtvochtigheid ook. Vanaf februari lopen de temperaturen op totdat de warmste maand april aanbreekt. In mei breekt in een groot deel van Thailand de moessonperiode aan en worden de temperaturen getemperd door wolken en regen. De beste reismaanden voor de meeste plekken in Thailand is vanaf half november tot eind maart. April wordt door redelijk wat mensen als te warm gezien, hoewel het aan de tropische stranden dan nog wel uit te houden is. Vooral in het binnenland en dan met name het noorden kan het dan drukkend heet worden.
Wie een winterzonvakantie wil boeken naar Thailand kan uitstekend terecht op populaire bestemmingen als Phuket, Pattaya, Koh Chang en Koh Phi Phi. De ten oosten van de landtong gelegen eilanden Koh Samui en Koh Pangan hebben in november heel veel last van neerslag en in iets mindere mate in december en januari. Vanaf februari is het ook hier droog en kun je perfect genieten van prachtige stranden en een zeer heldere zee.

Zomer
De zomer in Thailand is voor zonliefhebbers niet de meest geschikte periode om het land te bezoeken. Op veel plekken is het te benauwd en te nat als gevolg van het regenseizoen. In Phuket zijn regenhoeveelheden van 300 tot 400 millimeter per maand zeer normaal en het aantal zonuren per dag ligt dan gemiddeld rond de 5 tot 6 vanwege de wolken die vrij frequent aanwezig zijn. Geheel grijze dagen behoren in deze periode dan ook tot de mogelijkheden, in tegenstelling tot de late winter en het vroege voorjaar.
Vakantie in Thailand in de zomermaanden betekent soms wat aanpassen, zeker als je dingen wilt gaan ondernemen.

UV-straling
De zonkracht is in Thailand extreem hoog, enkel in en rond december wordt "slechts" kracht 10 gehaald in plaats van de hoogste zonkracht 11. In het noorden is de zonkracht vanaf oktober tot en met februari nog iets lager.
Dergelijke hoge waardes betekent een zeer hoog risico op verbranding van de huid en op langere termijn op huidkanker. Tijdens bewolkte dagen is de zonkracht nog steeds van een niveau dat vergelijkbaar is met Spanje in de volle zon. Smeren, smeren, smeren en proberen de felste zon op het midden van de dag te vermijden is het advies. Pas zeker op met kleine kinderen en baby's.

Orkanen & tsunami's
Hoewel Thailand in een regio ligt waar de hoogste orkaanactiviteit ter wereld heerst, wordt het land zelf zelden getroffen door een orkaan. Als er al sprake is van een flinke tropische depressie blijft de kracht vrijwel altijd beperkt tot hoogstens een tropische storm. De serieuze orkanen zetten meestal koers richting Filippijnen, Taiwan, China en Japan.
Een andere bedreiging waar de wereld sinds 26 december 2004 zich van bewust is en die op die bewuste Tweede Kerstdag voor veel ellende in onder andere Thailand heeft gezorgd is een tsunami. Deze vloedgolf als gevolg van een zeebeving kan in het ergste geval tientallen meters hoog worden en voor een enorme ravage zorgen. Grote aantallen dodelijke slachtoffers, vermisten en gewonden zoals in 2004 zouden in theorie door een goed waarschuwingssysteem voorkomen moeten kunnen worden. Hoe groot de kans is dat Thailand nogmaals door een tsunami van deze omvang getroffen wordt is niet te voorspellen, wanneer en waar dat gebeurt al helemaal niet. In tegenstelling tot extreme weersituaties zoals orkanen, wervelwinden, hevige regenval, grote hoeveelheden sneeuw, hittegolven of extreme droogte bestaat er voor tsunami's geen seizoen. Wie op vakantie gaat naar Thailand moet geen angst hebben voor dit natuurverschijnsel. Het opvolgen van waarschuwingen die door de overheid gegeven worden in het geval van calamiteiten is uiteraard wel een vereiste.

TIP: Thailand voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Thailand dan kun je op de website Thailand voor beginners enorm veel goede informatie over Thailand  halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de stranden van Thailand, de geschiedenis van Thailand, vervoer in Thailand, de bezienswaardigheden en excursies van Thailand, het weer in Thailand, alles over vakantie in Thailand en typisch Thaise gewoontes en producten.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens kunnen als een gemiddelde voor Thailand gezien worden. Lokaal zijn afwijkingen uiteraard mogelijk, zeker op het gebied van de neerslaghoeveelheden.
Klimaatinformatie voor specifieke streken of plaatsen wordt op de aparte klimaatpagina's van Thaise plaatsen gegeven.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 31 22 9 3 28
februari 32 23 9 3 28
maart 33 24 8 4 29
april 34 24 8 7 29
mei 33 25 7 17 29
juni 32 25 6 18 29
juli 31 24 6 17 29
augustus 31 24 6 18 29
september 31 24 5 20 29
oktober 31 23 6 18 29
november 31 23 7 12 29
december 30 22 8 5 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde voor Thailand, waarbij aangetekend moet worden dat de kans op langdurige neerslag voor het noordoosten anders ligt en de zonzekerheid lokaal af kan wijken. In het noorden is de zonkracht (UV-index) in de wintermaanden iets lager.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Thailand
alles over Thailand
Thailand bezienswaardigheden top 10
Thailand informatie
Thailand reisinformatie
Thailand reizen
Thailand tips
Thailand tips
Thailand top 10
Thailand voor beginners
Thailand wereldstekkers
wikipedia
winterzon in Thailand
zomerzon in Thailand
zonvakantie Thailand  - beste reistijd
... meer Thailand

climate of Thailand

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact