klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Togo
De Republiek Togo is een land gelegen in Afrika. Togo ligt aan de Baai van Benin en grenst aan de landen Ghana, Burkina Faso en Benin. Togo bestaat in het zuiden vooral uit beboste laagvlaktes, het centrale deel van Togo bestaat uit heuvels en het noorden uit glooiende savanne. In het zuidelijke kustgebied zijn lagunes en moerrassen te vinden met de bijbehorende flora en fauna. Togo heeft dankzij de ligging vlak bij de evenaar een typisch tropisch savanneklimaat met lichte fluctuaties binnen het land wat betreft temperatuur en neerslagcijfers.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Togo
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Togo is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Atakpamé
Dapaong
Lomé
Sokode
     

Tropische warmte
Voor geheel Togo geldt dat er sprake is van tropische warmte, waarbij het noorden iets warmer is dan het zuiden. Het noorden haalt in de warmste maanden februari, maart en april een gemiddelde maximumtemperatuur van 34 tot 37 graden Celsius. Langs de kust blijft het kwik dan steken bij gemiddeld 32 graden. Na aanvang van het regenseizoen daalt het kwik in heel Togo lichtjes. De warmte in Togo wordt versterkt door de vrij hoge relatieve luchtvochtigheid. Dit veroorzaakt het typisch klamme tropische weer dat zo kenmerkend is voor tropische gebieden.

 

Regenseizoenen
Het zuiden van Togo kent een tweetal regenseizoen. Het eerste regenseizoen is van april tot juli, het tweede regenseizoen duurt in het zuiden van september tot half november. De noordelijke helft van Togo kent één regenseizoen dat in april begint en dat doorloopt tot in oktober.

Harmattan
In de periode november tot maart kan de harmattan waaien in Togo. Deze droge stoffige wind voert vanuit noordelijke richting lucht aan uit de Sahara die vol kleine stofdeeltjes zitten. Indien de harmattan waait dan zie je dat duidelijk aan de lucht. Onder deze omstandigheden kun je foto’s maken met prachtige kleureffecten die veroorzaakt worden door de manier waarop het zonlicht door de stoffige lucht gefilterd wordt.

Klimaatcijfers
Verspreid over Togo vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Lomé en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Togo.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 31 23 7 2 28
februari 32 24 7 4 28
maart 32 24 7 7 29
april 32 24 7 9 29
mei 31 24 7 13 29
juni 29 23 5 17 28
juli 28 22 4 12 27
augustus 28 22 5 9 26
september 29 22 6 10 26
oktober 30 23 7 11 27
november 31 23 8 5 28
december 31 23 8 3 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Lomé. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Togo moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Togo
Togo informatie
Togo informatie
Togo reisinformatie
Togo startpagina
wikipedia
winterzon in Togo
world factbook
... meer Togo

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact