klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Tokelau
De Tokelau-eilanden zijn een overzees gebiedsdeel van Nieuw-Zeeland. De drie atollen die samen Tokelau vormen liggen in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan. Binnen de internetwereld is Tokelau vooral bekend vanwege het .tk topleveldomein. Deze domeinen vormen voor de Tokelause overheid een belangrijke bron van inkomsten, naast de zeer beperkte export van postzegels, handwerkartikelen en gedroogd vruchtvlees van kokosnoten, ook wel kopra genoemd. Mede omdat Tokelau geen luchthaven heeft is het aantal toeristen wat Tokelau weet te vinden zeer beperkt. Tokelau heeft een tropisch regenwoudklimaat met zeer constante temperaturen die overdag vrijwel altijd rond de 31 graden Celsius liggen en nachttemperaturen die op het laagste punt uitkomt op ongeveer 25 graden. Passaatwinden zorgen op Tokelau voor een aangename bries.

 

Regen
Op jaarbasis valt er gemiddeld ongeveer 2900 millimeter neerslag, wat dankzij het tropische klimaat altijd in de vorm van regen valt. De momenten waarop het regen zijn vrij onvoorspelbaar, net als de verwachte neerslaghoeveelheid. Tijdens de meest natte dagen kunnen er grote hoeveelheden vallen, soms oplopend tot maar liefst zeventig of zelfs tachtig millimeter. Een strak blauwe lucht kan binnen een half uur of soms zelfs omgeslagen zijn tot dikke regenwolken waar een stevige regenbui uit valt. De kans op zware buien is groter in de periode oktober tot en met maart. Daarna neemt de kans op langdurige regen en op zware buien af.

Orkanen
Tokelau ligt ten noorden van de orkaangordel. Officieel behoort Tokelau dan ook niet tot de regio waar orkanen voorkomen. Soms bereikt een dergelijke tropische storm Tokelau wel, zoals vrij recent in 1990, 1992 en 2005. Omdat Tokelau niet ver boven de zeespiegel uitsteekt is het extra kwetsbaar voor dergelijke tropische stormen. De toename in de orkaankans wijt men aan de opwarming van de aarde.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor heel Tokelau:
(lokaal kunnen lichte afwijkingen voorkomen)

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 31 25 5 19 29
februari 31 25 6 16 29
maart 31 25 6 20 29
april 32 25 6 14 30
mei 31 25 6 16 30
juni 31 25 6 19 29
juli 31 25 7 18 29
augustus 31 25 6 17 29
september 31 25 7 15 29
oktober 31 25 6 18 29
november 31 25 6 18 30
december 31 25 5 19 30
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Tokelau
Tokelau informatie
Tokelau informatie
Tokelau informatie
Tokelau reisinformatie
wikipedia
winterzon vakantie Tokelau
... meer Tokelau

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact