klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Tonga
Tonga is een land gelegen in het werelddeel Oceani. Tonga bestaat uit maar liefst 176 eilanden waarvan er slechts 36 permanent bewoond zijn. In totaal wonen er meer dan honderdduizend mensen op deze eilanden, die vrijwel allemaal een Polynesisch afkomst hebben. Tonga is het enige land in de regio die nooit bestuurd is door andere landen. Het land kent geen koloniaal verleden, het heeft haar zelfstandigheid nooit verloren. Tonga kent een tropisch regenwoudklimaat waarbij er voor deze regio sprake is van minder neerslag dan veel omringende landen. Het langjarig gemiddelde op de eilanden van Tonga varieert van 1400 tot ruim tweeduizend millimeter per jaar.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Tonga
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Tonga is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Ha'apai
Nuku'alofa
Tongatapu
Vava'u
   

Neerslag en temperatuur
Tonga telt gemiddeld per jaar 132 tot 180 dagen waarin er regen valt. Deze regen valt vrijwel altijd in de vorm van regenbuien. Zware tropische buien komen vooral gedurende de natste maanden februari en maart voor. Tijdens de andere maanden kunnen de buien nog steeds fel zijn, maar je ziet dan dat er toch wat vaker sprake is van wat mildere buien. Dit resulteert dan ook in een gemiddelde neerslagsom per maand die een stukje lager ligt dan de andere maanden. De temperatuur ligt overdag tussen de door velen als zeer aangenaam ervaren waardes van 24 tot 29 graden Celsius. Hogere temperaturen dan 32 graden worden er eigenlijk nooit gemeten in Tonga. s Nachts daalt de temperatuur naar gemiddeld 18 tot 24 graden Celsius.

 

Orkanen
Tonga ligt in een gebied waar in de periode december tot en met mei orkanen voor kunnen komen. Vooral de noordelijke eilanden van Tonga lopen een relatief hoog risico om door zware tropische stormen getroffen te worden. Zware tropische depressies die uit kunnen groeien tot een cycloon ontstaan boven relatief warm zeewater. Als ze daadwerkelijk uitgroeien tot een storm met orkaankracht dan gaat dit vaak gepaard met grote hoeveelheden neerslag. Naast directe stormschade kunnen overstromingen, modderstromen en vloedgolven voor extra ellende zorgen.

Klimaatcijfers
Verspreid over Tonga vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Nuku'alofa en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Tonga.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 29 24 6 18 27
februari 29 24 5 16 27
maart 29 24 5 18 27
april 28 23 5 13 27
mei 26 21 6 9 26
juni 26 21 6 6 25
juli 25 20 7 5 24
augustus 25 20 7 4 23
september 25 20 7 5 23
oktober 26 21 6 5 24
november 27 22 6 7 25
december 28 23 5 12 26
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Nuku'alofa. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Tonga moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Tonga
Tonga informatie
Tonga informatie
Tonga informatie
Tonga overheid
Tonga reisinformatie
wikipedia
winterzon vakantie Tonga
... meer Tonga

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact